Allt du behöver veta om OpenAI

Med den ständigt ökande populariteten hos artificiell intelligens (AI) framstår OpenAI som en central aktör för teknikentusiaster. Men vad exakt är OpenAI, och vilka framgångar har detta företag nått för att bli så välkänt?

OpenAI:s Uppkomst

OpenAI, grundat år 2015, fokuserar på forskning och utveckling av verktyg baserade på AI. På sin officiella webbplats framhåller OpenAI att deras mål är att ”säkerställa att artificiell intelligens gynnar hela mänskligheten”.

Företaget grundades i San Francisco av Sam Altman, Elon Musk, Wojciech Zaremba, Greg Brockman, John Schulman och Ilya Sutskever. Elon Musk valde dock att lämna 2018, på grund av potentiella intressekonflikter med hans AI-utveckling inom Tesla och SpaceX.

OpenAI strävar efter att förhindra en framtid där teknikkonglomerat som Google och Microsoft monopoliserar AI-tekniken. De siktar på att på ett öppet sätt vidareutveckla AI-tekniken och göra den tillgänglig som öppen källkod – tillgänglig för alla.

I december 2015 etablerade Sam Altman, Elon Musk, Wojciech Zaremba, Greg Brockman, John Schulman och Ilya Sutskever OpenAI, med bas i San Francisco. Som tidigare nämnts, lämnade Elon Musk 2018 på grund av potentiella kollisioner med hans engagemang i Tesla och SpaceX.

OpenAI är dedikerade till att undersöka AI-framsteg och dela sin kunskap med den bredare vetenskapliga gemenskapen. AI-företaget har publicerat ett stort antal vetenskapliga artiklar om AI, inklusive banbrytande upptäckter inom neurala nätverksarkitekturer och metoder för AI-träning.

Från början var OpenAI en ideell organisation, men har sedan utvecklats till ett hybridprojekt med både ideella och vinstdrivande aspekter. De kostnader som krävdes för att utveckla AI-produkter, vilka krävde enorma mängder data, gjorde det svårt för gruppen att fortsätta sin verksamhet som icke-vinstdrivande.

Det vinstdrivande dotterbolaget, OpenAI Limited Partnership, grundades 2019, då företaget behövde attrahera finansiering för sin forskning.

OpenAI:s Största Projekt och Framgångar

OpenAI kommunicerade sitt mål om en miljard dollar i donationer, men har hittills endast fått in drygt 130 miljoner dollar.

Sedan etablerades OpenAI LP.

Enligt rapporter från Crunchbase har OpenAI LP samlat in över 11,3 miljarder dollar i finansiering genom fem omgångar, från sina grundare och bidragsgivare, till en investering på en miljard dollar från Microsoft 2019. Det är därför inte förvånande att detta forskningsföretag har uppnått betydande milstolpar.

1. ChatGPT

ChatGPT (Chat Generative Pre-trained Transformer) lanserades den 30 november 2022. Denna modell kan användas för textgenerering och översättning, skapande av innehåll och till och med för tillfällig kommunikation.

År 2020 klarade denna språkmodell, skapad av OpenAI, Turingtestet. En maskin klarar detta test när den beter sig på ett sätt som är omöjligt att skilja från en människa.

ChatGPT-3 var den första generationen av ChatGPT, som släpptes 2020. Den tränades på en enorm text- och koddatabas med cirka 175 miljarder parametrar.

Den senaste generationen, ChatGPT-4, har 45 miljarder parametrar. Detta innebär att den har tränats på en mer omfattande datauppsättning av text och kod än sin föregångare, vilket gör den mer exakt, kreativ och flytande.

2. DALL-E

DALL-E är en generativ AI-modell som kan skapa bilder utifrån textbeskrivningar. Den utvecklades i januari 2021 och har sedan dess genomgått flera förbättringar.

De första modellerna kunde endast generera bilder med en upplösning på 256×256 megapixlar och kritiserades hårt för sina felaktiga och oskarpa bilder. DALL-E 2, som släpptes i april 2022 och offentliggjordes i juli 2022, kan däremot skapa bilder på 1024×1024 megapixlar och är mer exakt och realistisk än sin föregångare.

Denna AI-modell kan skapa visuellt innehåll som målningar och memes för produktdesigners, flygblad, reklam- och kampanjaffischer, forskning och mer.

3. Codex

Codex, som lanserades 2021, är baserad på språkmodellen GPT-3-familjen – en AI-modell som kan generera kod. Den kan skapa kod som är lika bra, eller till och med bättre, än den som skrivs av mänskliga programmerare.

Codex kan generera kod i olika programmeringsspråk, inklusive Python och Java. Den kan också översätta över 200 språk, text och kod, och till och med översätta mellan olika programmeringsspråk.

Utmaningar och Kontroverser som OpenAI Möter

OpenAI grundades med målet att främja AI-forskning och motverka monopolisering. Men forskningsföretaget står inför utmaningar på olika plan.

1. Regulatoriska Frågor

AI har utvecklats snabbare än vad man hade förutsett. Det finns nu modeller som kan skapa text och bilder på bara några sekunder. Och det finns farhågor om att skadliga aktörer kan utnyttja detta för att skapa desinformation, sprida falska nyheter och skapa kaos.

Det har till exempel förekommit fall där DALL-E-genererade bilder använts för att sprida falska nyheter på grund av hur verklighetstrogna de ser ut.

OpenAI har börjat vidta regulatoriska åtgärder för att försöka förhindra sådana scenarier. Vissa av dessa åtgärder har dock också begränsat användningen av modellerna, även inom normala parametrar.

2. Sekretess kontra Öppenhet

OpenAI:s uppdrag är att göra AI tillgängligt för alla. Inledningsvis höll de fast vid sitt mantra och publicerade all sin forskning och sina framsteg.

Men i takt med att AI utvecklas, ökar också dess användningsområden och möjligheten till missbruk. Detta har lett till att OpenAI försöker hitta en balans mellan att hålla forskning hemlig och att dela den, trots att det första går emot deras ursprungliga uppdrag.

3. Etiska Frågor

Det har förekommit fall där OpenAI:s modeller har visat partiskt innehåll på grund av vilken typ av träningsdata de har baserats på. Att lösa detta problem är komplicerat eftersom det kommer att kräva mycket finjustering och omfattande dataurval. Och även då skulle det vara nästan omöjligt att helt eliminera partiska resultat.

Konkurrens

OpenAI har många vinstdrivande konkurrenter, som DeepMind (ett dotterbolag till Alphabet Inc.) och NVIDIA Corporation, som också utvecklar AI-lösningar. För att OpenAI ska fortsätta ligga i framkant krävs fortsatt innovation och samarbete. Detta har lett dem till att gå från en ideell deklaration till en hybrid som välkomnar finansiering.

Hur Ser Framtiden ut för OpenAI?

OpenAI är fortfarande en betydande aktör inom AI-området. Trots sina utmaningar har företaget många möjligheter framför sig, särskilt genom samarbeten med aktörer som Microsoft och Shutterstock.

Dessutom har AI-företaget upprepat sin strävan att se till att deras teknik endast används för goda ändamål.