Hur mörkt läge kan förlänga batteritiden på OLED-telefoner

Visste du att din telefon kan hålla längre om du använder appar med mörkare gränssnitt? Det är sant! Tja, ibland – det är komplicerat. Det beror på tekniken på din skärm och om telefonens programvara utnyttjar den eller inte.

Allt handlar om OLED

Det är uppenbart att ljusare skärmar använder mer elektricitet, och att manuellt sänka ljusstyrkan är ett bra sätt att få ut mer batteritid ur vilken mobil enhet som helst. Men det är bara en del av ekvationen. För det mesta använder telefonskärmar två olika typer av teknik för sina skärmpaneler: LCD (liquid crystal display) och OLED (organisk lysdiod).

LCD-skärmar har funnits länge, länge och har varit den primära tekniken för elektroniska skärmar av alla slag ända sedan bytet från stora, boxiga CRT-skärmar och TV-apparater i slutet av 90-talet och början av 2000-talet. Dagens LCD-skärmar använder en lysdiod (en liten, elektriskt driven ljus) för att skina ljus genom ett färgat rutnät av pixlar, var och en innehåller röda, gröna och blå celler. Denna kombination av teknik kallas LED-LCD, eller ibland bara ”LED-skärm” för kort. Det gör nästa lite förvirrande.

En organisk LED (OLED) använder en byggprocess som kombinerar både pixelrutnätet och bakgrundsbelysningen till ett enda element: varje pixel avger sitt eget ljus. Det finns många fördelar med detta, inklusive överlägsna kontrastförhållanden, mer levande färgmättnad och bättre effektivitet. Men för våra syften är det stora dragplåstret att om en pixel på en OLED-skärm visar en helt svart färg, är den faktiskt avstängd – den delen av skärmen drar inte elektricitet alls. Det är en enorm förbättring jämfört med en mer gammaldags LCD (och LED-LCD), som behöver driva hela skärmen oavsett vilken bild den visar.

En närbild av RGB-matrisen på en OLED-skärm.

Telefontillverkare vet detta och de har börjat dra nytta av det. Motorola startade trenden med sin Moto X redan 2012. Telefonen använde ett ”alltid på” visningsläge för att visa aviseringar, en klocka och en batterimätare, med liten vit text på en annars svart skärm. Den alltid påslagna skärmen använde en liten mängd elektricitet i detta läge, mindre än 1 % i timmen, tack vare kraftfördelarna med mörka gränssnitt på en OLED-panel. Liknande verktyg för visningsmeddelanden som alltid är på är nu vanliga på Android-telefoner.

Hur mycket batteritid kan mörka gränssnitt spara?

Att ha en nästan helt svart skärm kan spara massor av batteritid. Men att använda en konventionell app innebär förstås att en stor del av skärmen visar text eller bilder, och OLED:er har inga betydande energibesparingar om inte pixeln de visar är helt svart. Så hur mycket ström kan du spara?

Mer än du kanske tror. Google utforskade denna fråga när det utvecklade ett mörkare utseende för Android i allmänhet och sina egna appar i synnerhet. Enligt en presentation som Google gjorde för utvecklare på sin konferens kan det nya mörka läget på YouTube spara mellan 15 % och 60 % av batteritiden jämfört med det typiska användargränssnittet med vit baksida, beroende på skärmens övergripande ljusstyrka.

Det är en dramatisk förbättring – tillräckligt för att Google nu inkluderar ett mörkt läge i själva Android och lägger till det i andra appar också. Det går inte att säga att om de appar som du oftast använder blir mörka och det allmänna användargränssnittet likaså, kan du se en ökning av batteritiden på trettio minuter till en timme under en vanlig dags användning. Det är skillnaden mellan att hämta en Uber i slutet av kvällen eller nöja sig med vilken taxi som än råkar passera. Naturligtvis är allt detta beroende av att din telefon använder en OLED-skärm istället för en LCD.

Använder min telefon en OLED-skärm?

De flesta av de dyrare mobiltelefonerna på marknaden 2018 använder OLED-skärmar, av olika anledningar. Samsung har varit en stor förespråkare för deras användning och har hållit dem i nästan alla Galaxy-telefoner (och även vissa surfplattor) i flera år. Googles Pixel-linje av Android-telefoner använder OLED-paneler, liksom flaggskepp från LG, Motorola, Sony och OnePlus. iPhone X, XS och XS Max använder OLED-paneler, men äldre iPhones och den billigare iPhone XR gör det inte.

Flaggskeppstelefoner från Apple, Google och Samsung använder OLED-skärmar.

Om du inte är säker på om din telefon använder en LCD eller en OLED, gör en snabb Google-sökning. Sök efter din specifika modell och ”specifikationer”, vilket bör ge dig en fullständig lista över tekniska specifikationer för det första eller andra resultatet. Om den är markerad som ”OLED” så är det tekniken som din skärm använder, och den kan spara batteri med mörkare appar. Om det står ”LED” (utan O) eller ”LCD” kommer det inte att dra någon större nytta av ett mörkare användargränssnitt.

Åh, och vissa tillverkare använder en ännu mer komplex akronym, AMOLED (aktiv matris organisk lysdiod). För den här artikeln är AMOLED och OLED desamma.

Använda mörkare appar och gränssnitt

Eftersom batteribesparingarna för dessa mörkare applikationer fortfarande studeras och kvantifieras, är urvalet av appar som erbjuder funktionen fortfarande inte stort. Det finns många Android-appar som erbjuder olika teman till sina användare, många med alternativen ”svart”, ”natt” eller till och med ”OLED”, men detta saknas i många av de stora mobilapparna som Facebook eller WhatsApp.

Som nämnts tidigare verkar Google vara ledande bland stora mobilprogramutvecklare. Inom enskilda Google-applikationer på Android och iOS, leta efter ”Mörkt tema” i appens primära inställningsmeny och aktivera växlingen. Aktuella Google-appar som har ett mörkt läge inkluderar telefon, kontakter, YouTube, nyheter och meddelanden, och mer bör läggas till snart.

Twitters förstapartsmobilapp erbjuder ett mörkt lägesalternativ. För att aktivera det, tryck på din profilikon. På Android trycker du på ”Nattläge”. På iOS trycker du på månikonen längst ner på halvmåneikonen.

Den officiella Reddit-mobilappen har ett nattläge, specifikt märkt som fördelaktigt för AMOLED-skärmar, tillgängligt från dess huvudinställningsmeny. Det gör även Samsungs förstapartswebbläsare, meddelandeapp Telegram och många mindre applikationer.

Android OS i sig erbjuder ett ”mörkt” enhetstema från och med version 9.0 (Pie): det är tillgängligt från menyn Device Theme i Display Settings. Observera att detta finns i Googles lagerversion av Android, sett på Pixel-telefoner och några andra: även om din telefon uppgraderas till Android 9.0, betyder det inte nödvändigtvis att det här alternativet är aktiverat. Det är också begränsat till endast ett fåtal delar av gränssnittet, även om ett mer omfattande tema kan komma i en framtida uppdatering. Ett mindre intuitivt alternativ är att aktivera alternativet Inverterade färger, som de flesta nya telefoner borde ha tillgång till – även om detta helt enkelt byter färg på hela din enhet och inte är lika användbart som ett dedikerat tema.

Samsung-telefoner har grundläggande temastöd, men inget mörkt läge eller nattläge i skrivande stund. Dock, den kommande ”One”-gränssnittsöversynen, som snart kommer att släppas i mjukvaruuppdateringar för de senaste telefonerna och förväntas levereras som standard på Galaxy S10, bör ha ett natt-/mörkerlägesalternativ från lanseringen.

Hur är det med iPhone? Apples temaalternativ är begränsade, och det tillåter inte appar från tredje part att göra gränssnittsändringar utanför sina egna fönster. Men eftersom företaget har gjort stora framsteg med sitt mörka tema för macOS på skrivbordet, verkar ett mörkare alternativ vara en trolig inkludering i en framtida uppdatering. Under tiden kan iPhone invertera sina färger på samma sätt som Android kan.

Vill du spara ännu mer batteri? Du kan byta bakgrunden på din telefons startskärm till platt svart för att få fördelen även när du bläddrar i appar eller widgets. Här är en länk till en platt svart JPG (0,0,0 på RGB-skalan) om du inte har alternativet för solid svart i din launcher.

Vad händer om jag inte har en OLED-telefon?

Om din telefon använder en LCD-skärm kommer du inte att se de dramatiska energibesparingarna du skulle göra med en OLED-panel. Men du kan fortfarande dra nytta av denna nya skörd av mörka lägen – trots allt finns det inget som hindrar dig från att aktivera dem.

En liten besparing på den totala ljusstyrkan kan ha en försumbar effekt på telefonens batteritid, även med en LCD-skärm, men det finns andra fördelar. Om du använder telefonen i timmar om dagen (som många gör, vi dömer inte), kan ett mörkare övergripande gränssnitt hjälpa dig att minska påfrestningen på ögonen, eller somna snabbare när du äntligen är redo att lägga ifrån dig den. Blåljusfilterappar och OS-verktyg kan ha en liknande effekt.

Med det sagt, kanske du vill kolla in ditt nästa telefonköp för att se till att den har en OLED-skärm. För både batteritid (med rätt inställningar tillämpade) och allmän användning är det en stor förbättring av livskvaliteten.

Bildkredit: FCG/Shutterstock