Visste du att mörka lägen i appar kan förlänga batteritiden på din smartphone? Det stämmer faktiskt, men det är inte alltid så enkelt. Effekten beror nämligen på vilken skärmteknik din telefon använder och om systemet är optimerat för det.
OLED-tekniken i fokus
Att ljusstarkare skärmar drar mer energi är ingen nyhet, och att manuellt sänka skärmens ljusstyrka är ett välkänt knep för att få ut mer batteritid. Men det är bara en del av det hela. Vanligtvis använder mobiltelefoner två typer av skärmteknik: LCD (flytande kristaller) och OLED (organiska lysdioder).
LCD-skärmar har en lång historia och har varit den dominerande tekniken sedan CRT-skärmarna försvann. En LCD-skärm använder en ljusdiod för att belysa pixlarna, som består av röda, gröna och blå färgceller. Den här kombinationen brukar kallas LED-LCD eller bara LED-skärm, vilket ibland kan skapa förvirring.
En OLED-skärm, å andra sidan, bygger på en teknik där varje pixel avger sitt eget ljus. Detta ger flera fördelar, såsom överlägsen kontrast, levande färger och bättre energieffektivitet. Men den viktigaste fördelen ur batterisparsynpunkt är att en pixel som visar svart inte drar någon ström alls. Det är en stor skillnad jämfört med LCD-skärmar, som alltid behöver driva hela panelen oavsett vad som visas.
En närbild av RGB-matrisen på en OLED-skärm.
Telefontillverkare är medvetna om detta och har börjat utnyttja tekniken. Motorola introducerade redan 2012 ”always-on”-funktionen i sin Moto X, där notifikationer, klocka och batterinivå visades med vit text mot en svart bakgrund. Den här funktionen använde minimalt med ström, mindre än 1 % per timme, tack vare de svarta ytornas energieffektivitet på OLED-skärmen. Numera är liknande ”always-on”-funktioner vanliga på Android-telefoner.
Hur mycket batteritid kan mörka gränssnitt spara?
En i stort sett svart skärm kan spara massor av batteri. Men när du använder en app så visas oftast text eller bilder, och OLED-skärmar drar inte lika mycket nytta av energieffektiviteten om inte pixeln är helt svart. Så hur mycket kan man egentligen spara?
Mer än vad man kanske tror. Google har undersökt detta i samband med att de utvecklade ett mörkare tema för Android och sina egna appar. Enligt en presentation som Google höll för utvecklare kan det nya mörka läget i YouTube spara mellan 15 % och 60 % av batteritiden jämfört med det vanliga vita användargränssnittet, beroende på skärmens ljusstyrka.
Det är en betydande förbättring. Därför har Google nu infört ett mörkt läge i Android och lägger även till det i andra appar. Om du använder mörka teman i de appar du använder mest och i systemgränssnittet i övrigt, kan du få 30 minuter till en timme extra batteritid under en vanlig dag. Det kan vara skillnaden mellan att kunna ringa en taxi eller tvingas vänta på bussen. Men detta förutsätter att din telefon har en OLED-skärm, inte en LCD.
Har min telefon en OLED-skärm?
De flesta avancerade mobiltelefoner som lanserades 2018 har OLED-skärmar av olika anledningar. Samsung har varit en stor förespråkare för tekniken och har använt OLED i nästan alla sina Galaxy-telefoner i flera år. Googles Pixel-telefoner har också OLED-paneler, liksom flaggskeppsmodeller från LG, Motorola, Sony och OnePlus. iPhone X, XS och XS Max har också OLED-skärmar, medan äldre iPhones och den billigare iPhone XR saknar det.
Flaggskeppstelefoner från Apple, Google och Samsung använder OLED-skärmar.
Om du är osäker på om din telefon har en LCD eller OLED-skärm, kan du enkelt söka på Google. Sök på din specifika modell och ”specifikationer” så får du snabbt fram en lista med tekniska detaljer. Om det står ”OLED” använder din skärm den tekniken och kan spara batteri med mörka teman. Om det står ”LED” (utan O) eller ”LCD” får du inte samma effekt.
Vissa tillverkare använder en ännu mer komplex akronym, AMOLED (aktiv matris organisk lysdiod). I det här sammanhanget kan du se AMOLED och OLED som samma sak.
Använda mörkare appar och gränssnitt
Eftersom forskningen om hur mycket batteri man sparar med mörka teman fortfarande pågår, är utbudet av appar som erbjuder det inte jättestort. Många Android-appar erbjuder olika teman, med alternativ som ”svart”, ”natt” eller ”OLED”, men de saknas fortfarande i många stora mobilappar som Facebook och WhatsApp.
Som tidigare nämnt verkar Google vara i framkant när det gäller att implementera mörka lägen. I de flesta Google-appar för Android och iOS kan du leta efter ”Mörkt tema” i inställningarna och aktivera det. Några av Google-apparna som har mörkt läge är Telefon, Kontakter, YouTube, Nyheter och Meddelanden. Fler kommer sannolikt att läggas till snart.
Twitter har också ett mörkt läge. På Android trycker du på din profilikon och sedan ”Nattläge”. På iOS trycker du på månikonen längst ner.
Den officiella Reddit-appen har ett nattläge som är särskilt anpassat för AMOLED-skärmar. Du hittar det i inställningsmenyn. Samsungs egen webbläsare, meddelandeappen Telegram och många mindre appar erbjuder också nattlägen.
Android i sig har haft ett mörkt tema sedan version 9.0 (Pie). Det hittar du i menyn för Enhetstema i Skärminställningarna. Observera att detta endast finns i Googles ”stock”-version av Android som används i Pixel-telefoner. Även om din telefon uppgraderats till Android 9.0 betyder det inte att det här alternativet är tillgängligt. Det är också begränsat till ett fåtal delar av gränssnittet, men det kan hända att ett mer omfattande tema kommer i en framtida uppdatering. Ett mindre intuitivt alternativ är att aktivera alternativet Inverterade färger, som de flesta nya telefoner har, men det vänder bara färgerna på hela enheten och är inte lika praktiskt som ett dedikerat tema.
Samsung-telefoner har grundläggande stöd för teman men inget mörkt läge i skrivande stund. Men den kommande ”One”-gränssnittsöversynen som snart släpps som mjukvaruuppdatering till de senaste telefonerna och som förväntas vara standard i Galaxy S10, ska ha ett natt-/mörkerläge från start.
Hur är det med iPhone? Apples temaalternativ är begränsade och de tillåter inte appar från tredje part att göra gränssnittsändringar utanför sina egna fönster. Men eftersom företaget har gjort stora framsteg med sitt mörka tema för macOS på datorer, är det troligt att ett mörkare alternativ kommer i en framtida uppdatering. Under tiden kan iPhone invertera färgerna på samma sätt som Android.
Vill du spara ännu mer batteri? Du kan ändra bakgrundsbilden på startskärmen till en helt svart färg för att få den fördelen även när du bläddrar mellan appar och widgets. Här är en länk till en helt svart JPG-bild (0,0,0 på RGB-skalan) om du inte har alternativet för solid svart i din launcher.
Vad händer om jag inte har en OLED-telefon?
Om din telefon använder en LCD-skärm kommer du inte att få samma dramatiska energibesparingar som med en OLED-panel. Men du kan fortfarande dra nytta av de nya mörka lägena. Det är ju inget som hindrar dig från att aktivera dem.
En liten sänkning av den totala ljusstyrkan ger en marginell effekt på batteritiden, även med en LCD-skärm, men det finns andra fördelar. Om du använder telefonen många timmar om dagen kan ett mörkare gränssnitt minska belastningen på ögonen och hjälpa dig att somna lättare på kvällen. Appar och systemverktyg med blåljusfilter kan ha en liknande effekt.
Med det sagt kan det vara bra att kolla upp vilken skärmteknik som finns i telefonen när du ska köpa en ny mobil. En OLED-skärm är en stor förbättring, både för batteritiden (med rätt inställningar) och den allmänna användarupplevelsen.
Bildkälla: FCG/Shutterstock