Hur man tar bilder som alltid är i fokus

Ett av de vanligaste problemen som fotografer möter är att spika fokus. Det är alltid irriterande när du tycker att du har tagit en bra bild på plats och sedan går hem och ser att motivet är lite suddigt. Så här ser du till att dina bilder alltid är i fokus.

Fokus är superviktigt för fotografering. Det är en stor del av att ta skarpa bilder och även ett sätt att vägleda betraktarens ögon. Människor dras automatiskt till de skarpa områdena i en bild. Om du missar fokus kommer något att se subtilt fel ut, som i den här bilden av mig.

Jag trasslade till och fokuserade på killens händer. Jag älskar den här bilden annars men, tyvärr, eftersom fokus är avstängt kan jag bara använda den som ett exempel på mina brister! Låt oss se till att samma sak inte händer dig.

Välj Rätt bländare

Fokus och skärpedjup hänger ihop. Ju större skärpedjup, desto mer av din bild kommer att synas i fokus. Det betyder att bländaren är en stor del av fokus – eller egentligen en stor del av hur lätt det är att fokusera.

Fotojournalister och gatufotografer har en maxim: ”f/8 och var där.” Med andra ord, vid f/8 med ett normalt objektiv, så länge du inte fokuserar på bakgrunden eller den extrema förgrunden, kommer allt i din bild att vara i fokus.

Omvänt, om du använder ett långt objektiv och en bred bländare som f/1.8, kan skärpedjupet vara bara några centimeter. Vi tittade på detta i sin helhet i min artikel om hur man fokuserar med objektiv med bred bländare.

Om du vill att din bild ska vara i fokus måste du välja rätt bländare för jobbet. Om du inte behöver använda en stor bländare för kreativa eller exponeringsskäl, bör du välja något mellan f/8 och f/16. Det gör saker oändligt mycket enklare. Om du behöver använda en stor bländare, gå direkt, vet bara att du måste arbeta lite hårdare för att hålla dina bilder skarpa.

Bestäm om du vill använda manuell eller autofokus

Det finns fördelar med både manuell och autofokus, speciellt när du tar kontroll över autofokus som vi förespråkar här på How-To Geek. I allmänhet bör du som standard använda autofokus om inte:

Du fotograferar med ett stativ och vill fokusera på ett specifikt avstånd snarare än på en specifik punkt.
Du tar bilder av stjärnorna.
Det är för mörkt för att kamerans autofokus ska kunna hitta fokus på ett tillförlitligt sätt.
Du tar en uppsättning actionfoto och vill förfokusera på den punkt där allt kommer att hända.
Du fokuserar genom något som ett gräsfält, ett träd, gardiner eller något annat som kommer att kasta bort autofokus.
Autofokus misslyckades.

Jag älskar manuell fokus och använder den mycket för landskap, men den är helt enkelt för långsam för att använda för det mesta.

Om du fokuserar manuellt…

Om du har bestämt dig för att fokusera manuellt har vi en artikel som leder dig igenom det rätta sättet att göra det. Det viktigaste är att använda kamerans Live View-skärm och zooma in till 10x (eller hur långt du kan zooma in). På så sätt kommer du att kunna se till att de minsta detaljerna är i skarpt fokus.

Om du använder autofokus…

Om du använder autofokus har du några fler beslut att fatta. Du måste bestämma vilken autofokuspunkt, eller kombination av autofokuspunkter, och vilket autofokusläge du ska använda.

Din kamera ger dig möjlighet att använda en enda autofokuspunkt, en grupp av dem eller hela autofokussensorn för att hitta fokus. I allmänhet kommer en liten grupp autofokuspunkter att ge dig den bästa balansen eftersom du kan placera den över ditt motiv och låta kameran göra resten, utan rädsla för att den ska hitta fokus på något slumpmässigt i bakgrunden.

Du bör använda en enda autofokuspunkt om du fotograferar med ett objektiv med stor bländare och behöver en mycket specifik sak för att vara i fokus, som motivets öga eller en liten fågel i ett träd.

Du bör använda hela autofokussensorn när du behöver vara flexibel, som när du håller på med gatufotografering. Om du inte är säker på var ditt nästa motiv kommer att vara, är det okej att låta kameran välja en annan fokuspunkt för varje bild. Detta är särskilt effektivt när du använder en bländare på f/8.

För mer om autofokuspunkter, kolla in vår guide för att få ut det mesta av autofokus.

Du måste också bestämma vilket autofokusläge du ska använda. De tre alternativen är:

Enkel autofokus (One-shot AF eller AF-S), som hittar fokus och sedan förblir låst.
Kontinuerlig autofokus (AI Servo eller AF-C), som fortsätter att försöka hitta fokus.
Hybrid autofokus (AI Focus eller AF-A), som fungerar som enkel autofokus tills motivet rör sig och sedan fungerar som kontinuerlig autofokus.

Jag rekommenderar att du använder kontinuerligt läge och autofokus med bakåtknapp, men det är ett avancerat knep. Om du precis har börjat är hybridläget det enklaste och mest flexibla att använda. Om du vet att du fotograferar motiv som alltid är i rörelse, växla till kontinuerlig. Om du fotograferar landskap eller andra motiv som inte kommer någonstans snabbt kan du byta till singel.

Ibland när du använder autofokus hamnar ditt motiv inte exakt under den autofokuspunkt eller -grupp du vill använda. Om detta händer, använd enkelfokusläge, placera motivet direkt under autofokuspunkten du använder, tryck ned avtryckaren halvvägs för att fokusera på ditt motiv, håll sedan avtryckaren halvt nedtryckt för att hålla fokus låst, komponera om bilden , och tryck ned avtryckaren helt för att ta bilden.

Kontrollera efter att du har fotograferat

Fokus är en av få saker som du verkligen inte kan fixa hemma. Det spelar ingen roll om du precis missat fokus med några centimeter, du kommer förmodligen inte att kunna göra så mycket med en suddig bild. Det betyder att du måste få fotot på plats.

Var några minuter, ta dig tid att gå tillbaka över fotona du har tagit med hjälp av kamerans skärm. Om det finns några bilder där du använde en stor bländare eller kanske har missat fokus av någon annan anledning, zooma in till 10x och kontrollera; skärmen är för liten för att veta säkert utan att zooma in. Om bilden inte är skarp kan du alltid ta bilden igen. Om det är så vet du att du är säker.

Att kunna få fokus på ett tillförlitligt sätt är en viktig färdighet för fotografer att bemästra. Även i knepiga situationer måste du kunna komma hem med de bilder du ville ta.

Bildkrediter: Kanon.