Vad är skillnaden mellan 5G och 5GHz Wi-Fi?

5G och 5 GHz Wi-Fi används båda för trådlös anslutning, men de har inget annat gemensamt. Alla som hänvisar till ”5G Wi-Fi” betyder faktiskt 5 GHz Wi-Fi, vilket skiljer sig från 5G-mobilstandarden.

5G är den nya mobilstandarden

Du kommer snart att få höra mycket mer om 5G. Det är en mobilstandard och är efterföljaren till 4G LTE och 3G. 5G står för ”femte generationen”, eftersom det är den femte generationen av denna cellulära standard.

5G är designat för att vara mycket snabbare och ha lägre latens än 4G LTE. Du kommer att börja se de första 5G-smarttelefonerna 2019, och mobiloperatörer som AT&T, T-Mobile, Sprint och Verizon kommer att lansera sina 5G-mobilnätverk. 5G kan förvandla din internetanslutning i hemmet genom att även leverera snabb bredbandstjänst trådlöst.

Medan 5G är en spännande ny standard, har det ingenting med Wi-Fi att göra. 5G används för mobilanslutningar. Framtida smartphones kan stödja 5G och 5 GHz Wi-Fi, men nuvarande smartphones stöder 4G LTE och 5 GHz Wi-Fi.

5GHz är ett av två band för Wi-Fi

Wi-Fi har två frekvensband som du kan använda: 2,4 GHz och 5 GHz. 5 GHz är den nyare. Den kom i stor användning med 802.11n Wi-Fi-standarden, som ursprungligen publicerades redan 2009. Den är fortfarande en del av moderna Wi-Fi-standarder som 802.11ac och Wi-Fi 6.

5 GHz Wi-Fi är bra. Den erbjuder fler icke-överlappande kanaler, vilket gör den mycket mindre överbelastad. Det är utmärkt på platser med mycket Wi-Fi-överbelastning, som flerbostadshus där varje lägenhet har sin egen router och Wi-Fi-nätverk. 5 GHz Wi-Fi är också snabbare än 2,4 GHz Wi-Fi.

Men trots de lägre hastigheterna och ökade trängseln har 2,4 GHz Wi-Fi fortfarande sina fördelar. 2,4 GHz täcker ett större område än 5 GHz och är bättre på att gå igenom väggar tack vare sina längre radiovågor. De kortare 5 GHz-radiovågorna ger en snabbare anslutning, men de kan inte täcka så mycket mark.

Om du till och med har en någorlunda modern router är det förmodligen en dubbelbandsrouter som stödjer både 5 GHz och 2,4 GHz Wi-Fi samtidigt.

Vi har sett människor använda termen ”5G Wi-Fi” för att referera till 5 GHz Wi-Fi, men det är felaktigt. De betyder ”5GHz Wi-Fi.”

Varför säger vissa Wi-Fi-nätverk att de är ”5G”?

För att göra saken lite mer förvirrande döper folk ibland sina nätverk till saker som ”Mitt nätverk” och ”Mitt nätverk – 5G”. Det är ganska missvisande, men det var inte alltför förvirrande innan 5G kom. Här är ”5G” bara förkortning för ”5 GHz.”

Detta beror på att Wi-Fi-routrar som stöder 5 GHz Wi-Fi kan konfigureras på flera olika sätt. Dessa routrar kan vara värd för både ett 2,4 GHz- och 5 GHz-nätverk samtidigt, vilket är användbart för äldre enheter som bara stöder 2,4 GHz, eller större områden där enheter kan flytta sig utanför 5 GHz-intervallet men fortfarande vara inom 2,4 GHz-intervallet.

Om båda Wi-Fi-nätverken heter samma sak – till exempel om både dina 2,4 GHz- och 5 GHz-nätverk heter ”Mitt nätverk” – kommer varje ansluten smartphone, bärbar dator eller annan enhet automatiskt att växla mellan nätverken genom att välja 5 GHz-nätverket och släppa till 2,4 GHz-nätverket vid behov. Det är i alla fall målet. I verkligheten gör många enheter inte detta korrekt och kan bara ansluta till 2,4 GHz-nätverket, eller så kan de försöka ansluta till 5 GHz-nätverket och misslyckas.

Det är därför folk ofta konfigurerar sina routrar så att de har två separata Wi-Fi-nätverksnamn. En skulle kunna heta något som ”Mitt nätverk – 2,4 GHz” och en annan något som ”Mitt nätverk – 5 GHz.” Båda är värd för samma router, men en är 2,4 GHz och en är 5 GHz. Du kan sedan välja vilket nätverk du vill ansluta till på dina enheter. Naturligtvis behöver du inte använda informativa namn som detta – du kan namnge en ”Lime” och en ”Citron”, om du vill.

Varför säger folk ”5G Wi-Fi”?

5G är en ganska ny standard. Vissa människor började kalla 5 GHz Wi-Fi för ”5G Wi-Fi” på den tiden då 3G och 4G LTE var de dominerande cellulära standarderna.

Det hette aldrig officiellt så, men det var ett kortare namn som vissa använde. Det är som hur så många människor kallade iPod Touch för ”iTouch”. Det var inte det officiella namnet, men alla visste vad de pratade om.

Men nu när 5G är på väg att lanseras i konsumentenheter är ”5G Wi-Fi” bara förvirrande och otydligt. När du ser termen ”5G” förknippad med Wi-Fi, hänvisar det förmodligen bara till 5 GHz Wi-Fi.

Men i de flesta fall kommer ”5G” att hänvisa till den nya mobilstandarden. Och när 5G sprider sig bör folk förhoppningsvis börja vara lite mer exakta för att undvika förvirring.

Bildkredit: areebarbar/Shutterstock.com, Tadej Pibernik/Shutterstock.com, Mayuree Moonihurun/Shutterstock.com.