Hur man värderar krypto på rätt sätt [2023]

Tokenomics består av viktiga faktorer som gör att du kan bestämma värdet på en kryptotoken.

Efterfrågan på kryptovaluta har stigit sedan början av 2023. Slutligen började de flesta kryptor samlas efter de negativa marknadssentimenten 2022. Dessutom värderas den globala kryptomarknaden till över 1 biljon dollar.

Bitcoin, den största kryptovalutan, ökade med mer än 40 % i januari 2023. Vet du hur krypto värderas? Om svaret är nej, oroa dig inte, vi kommer att diskutera det i den här artikeln.

För krypto ger Tokenomics mervärde baserat på olika parametrar. Men innan vi kommer in på Tokenomics måste vi förstå kryptotokens.

Vad är en kryptotoken?

En kryptotoken är en digital token som representerar olika tillgångar som fastigheter, värdepapper eller till och med digital konst. Dessutom kan en token också representera en specifik användning på en viss blockkedja.

Värdet på en token bestäms av värdet på den underliggande tillgången eller dess användningsfall. På samma sätt kan högre marknadsefterfrågan på en token också öka priset.

Nu när du vet om en token, låt oss dyka in i Tokenomics.

Vad är Tokenomics?

Tokenomics är en kombination av ”token” och ”ekonomi”. Enkelt uttryckt är Tokenomics ekonomin för en kryptotoken.

Den ursprungliga idén med Tokenomics föreslogs av BF Skinner, en Harvard-psykolog. 1972 föreslog Skinner att man skulle byta ut polletter mellan deltagare med kaffe eller godis.

Tokenomics är baserad på incitamentsmekanismen som belönar människor som använder blockkedjenätverk. Detta system motiverar människor att delta i kryptoprojekt som har större belöningspotential.

När det gäller kryptoprojekt köper och håller investerarna tokens som de tror på att belöna i framtiden. Ju högre efterfrågan på tokens är, tillför mer värde till projektet och den investerade fonden.

Du kanske har en intressant fråga, ”Hur kan jag kontrollera tokenomiken?” Låt oss komma in på det direkt!

Hur kontrollerar man tokenomiken för ett kryptoprojekt?

Tokenomics hjälper dig mycket med att förstå strukturen och designen av en kryptotoken. Så här kan du förstå tokenomiken i kryptoprojekt:

#1. Studera Whitepaper

De flesta kryptoprojekt publicerar ett whitepaper som innehåller tekniska specifikationer och huvudmål. Här kan du läsa och få en grundläggande förståelse för hela projektet.

Källa: ethereum.org

Vissa projekt publicerar också ett litet papper, en förenklad version av vitboken. Så du kan läsa ett litet papper för att förstå utan jargong.

Tokenomics består av en väsentlig del av ett whitepaper. Du kan läsa alla detaljer relaterade till token och dess funktioner.

#2. Besök webbplatser för prisspårning

Att dyka ner i ett vitt papper och hitta de viktiga tokenomiken från det kan vara hektiskt och tidskrävande. Om du är i en liknande situation, besök äkta prisspårningswebbplatser.

Du kan besöka enkla plattformar som CoinMarketCap eller CoinGecko för en snabb analys av ett projekts tokenomics. Dessa plattformar ger alla relevanta detaljer på en gång.

Här är den viktigaste fördelen att ställa in din favorit fiat-valuta för att utvärdera tokenomiken för en token. Dessutom behöver du inte ens logga in för att hitta tokendetaljerna. Imponerande eller hur?

Anta att du letar efter tokenomiken för Polygonprojektets MATIC-token. Du hittar marknadsvärden i realtid och cirkulerande utbud.

Källa: coinmarketcap.com

Dessutom kan du också hitta tokens historiska data sedan starten. Dessutom är informationen om initialt mynterbjudande (ICO) tillgängliga med ett enda klick.

Kort sagt, det är viktigt att kontrollera huvudkomponenterna i tokenomics för att få bättre klarhet om ett projekt.

Låt oss dyka rakt in i det!

Nyckelkomponenter i Tokenomics

#1. Token Supply

De primära faktorerna som påverkar priset på en token är dess efterfrågan och utbud. Du kan hitta tre typer av leveranser för en token; cirkulerande utbud, totalt utbud och maximalt utbud.

  • Cirkulerande utbud: Detta antal inkluderar det totala antalet tokens som för närvarande cirkulerar på kryptomarknaden.
  • Totalt utbud: Det totala utbudet av en token inkluderar det cirkulerande utbudet och antalet polletter som bryts men som inte är tillgängliga på marknaden. Dessutom inkluderar det totala utbudet inte heller brända tokens.
  • Maximalt utbud: Detta utbud består av den maximala token som projektet har kodat för att bryta eller utfärda.

Dessutom hjälper tokentillgång att hitta en tokens kryptomarknadsvärde eller börsvärde. Börsvärdet beräknas genom att multiplicera tokens aktuella pris med dess cirkulerande utbud.

Låt oss anta att en token handlas för $20, och dess cirkulerande utbud är 10 miljoner. Token har ett börsvärde på 200 miljoner dollar i det här fallet.

Vissa tokens har maximal tillgång, som Cardano-projektets ADA-token. ADA har en maximal tillgång på 45 miljarder tokens. Tokens av projekt som Shiba Inu, Polkadot och Tether har dock inte ett maximalt utbud.

#2. Konsensusmekanism

Ett kryptoprojekts konsensusmekanism tillåter blockchain-nätverket att validera och säkra varje transaktion. De flesta projekt använder mekanismer för proof-of-work (PoW) eller proof-of-stake (PoS).

PoW-mekanismen belönar sina gruvarbetare efter att de slutfört valideringen av transaktionerna. Men gruvarbetarna kräver avancerade datorenheter för att utföra valideringsprocessen.

Till skillnad från PoW tillåter proof-of-stake-mekanismer dig att verifiera nätverkstransaktionen genom att satsa kryptotokens. Därför måste du satsa tokens under en begränsad period för att få belöningar.

De flesta nya blockchain-projekt föredrar en miljövänlig mekanism, så PoW har vunnit stor popularitet nyligen. Ethereums övergång till en insatsmekanism är en av de betydande milstolparna i kryptoindustrin.

#3. Token Utility

Tokenverktyget är det faktiska användningsfallet för en kryptotoken. Kryptoprojektutvecklarna väljer sin tokens verktyg baserat på projektets uppdrag.

Vissa tokens tillåter användare att betala transaktionsavgifter, medan andra kan användas för att köpa eller sälja NFT. Dessutom, om du har styrningstokens, kan du rösta för den stora beslutsprocessen för ett projekt.

Spelprojekt för att tjäna pengar belönar sina spelare med tokens. Spelare kan använda dessa tokens för att köpa föremål i spelet.

För fitnessentusiaster finns det flytt-till-tjäna-projekt som uppmuntrar användare att träna. Här får du hjälpmedel som belöning baserat på dina fysiska aktiviteter.

Vissa projekt fokuserar på stablecoins. I det här fallet kommer token att vara knuten till en fiat-valuta som den amerikanska dollarn. Dessutom förblir tokens värde nära värdet på den associerade valutan.

#4. Tokendistribution

En stor del av tokentillgången fördelas vanligtvis mellan grundarna och investerarna av ett kryptoprojekt. Så det är avgörande att känna till beteendet hos stora innehavare.

Anta att en individ eller en organisation med höga innehav säljer alla sina tokens. Tokenens pris kan falla eller till och med krascha illa i så fall.

Du kan också kontrollera om investerarna eller grundarna har en lägsta bindningstid för att sälja sina tokens. Ju längre denna period, desto mindre är risken för enorm försäljning.

Dessutom inkluderar tokendistribution procentandelen av den totala token som tilldelats för marknadsföring. Dessutom tilldelar projekt en liten procentandel till teammedlemmarna. Till exempel tilldelar Chiliz kryptoprojekt 5% av sitt totala tokentillförsel till teamet.

Källa: chiliz.com

Ett initialt mynterbjudande (ICO) är ett av de mest föredragna sätten för kryptoprojekt att distribuera sina tokens till intresserade köpare. Om du är intresserad av ett projekts vision kan du delta i dess ICO.

#5. Token brinner

Bränning av en pollett innebär att ett stort antal polletter tas bort från dess cirkulationsförråd. I det här fallet överförs tokens till en otillgänglig plånbok.

Token burn tar permanent bort token från dess existens. I de flesta fall bränner projektutvecklarna tokens för att minska utbudet av just den kryptotoken.

Källa: bnbburn.info

Binance Coin (BNB) är känt för sin tokenbränningsprocess. I skrivande stund har Binance-projektet bränt över 150 000 BNB-tokens.

Vikten av Tokenomics i kryptoinvesteringar

Tokenomics är en av de viktiga faktorerna som investerare överväger innan de köper kryptotokens. Tokenomics tillåter investerare att:

#1. Förstå risk

Tokenomics spelar en avgörande roll för att tillhandahålla tillräckligt med grundläggande detaljer relaterade till en token. En investerare kan ha en grov riskvärdering baserat på dessa data.

Om du tycker att ett kryptoprojekts token är mycket riskabelt kan du fatta ett investeringsbeslut i enlighet med detta. Här kan du undvika ett riskfyllt projekt eller allokera ett minimalt belopp för att balansera din totala riskexponering.

#2. Hitta röda flaggor

Kryptotokens listas dagligen och det är svårt att upptäcka dåliga projekt. Här kan tokenomics hjälpa dig att hitta tokens med dåliga grunder.

Anta till exempel att du hittar en token med större delen av dess distribution hos en enda grundare eller investerare. I det här fallet är det bättre att hålla sig borta från att investera i den token. Här kan en enda tokenhållare krascha tokenpriset.

#3. Utvärdera tokens värde

Som vi diskuterade tidigare tillåter tokenomics oss att uppskatta marknadsvärdet för en kryptotoken. Detta värde hjälper till att jämföra token med andra tokens med liknande marknadsvärden.

I de flesta fall fortsätter börsvärdet för de mest efterfrågade tokens att stiga över tiden. Till exempel toppar Bitcoin listan med ett börsvärde på mer än 442 miljarder dollar.

#4. Bestäm framtida potential

En välstrukturerad tokenomics-modell tillåter investerare att bestämma kapaciteten hos ett kryptoprojekt för att uppnå sitt mål. Du kan också kontrollera färdplanen på whitepaper för att förutsäga utvecklingen av ett projekt.

Genom att utvärdera potentialen för ett tokens värde kan du överväga ditt investeringsbeslut. Enkelt uttryckt kan du hålla dig borta från ovärdiga kryptoprojekt.

Slutord

Tokenomics för ett kryptoprojekt kommer med olika värdefulla data. Dessa data hjälper till att ta reda på värdet av en kryptotoken.

Det är inte enkelt att bestämma potentialen för en token genom att överväga en enda parameter. Av denna anledning är det bäst att kombinera alla parametrar som nämns i den här artikeln för en bättre token-värdering.

I slutändan, gör din egen forskning (DYOR) innan du köper några kryptotokens.

Du kanske också är intresserad av kryptoindexfonder och ETF:er.