Topp 9 Ruby Frameworks som alla programmerare bör känna till

Ruby är ett objektorienterat skriptspråk skapat av Yukihiro Matsumoto 1995. Detta programmeringsspråk med öppen källkod är designat för att fokusera på produktivitet och enkelhet.

Utvecklare använder detta dynamiska språk för att skapa webbapplikationer som sträcker sig från statiska webbplatser till skrivbordsapplikationer, automationsverktyg och databehandlingstjänster. Ruby har också sin plats i DevOps, webbservrar, genomsökning och skrapning.

Ruby används av både startups och stora företag som CrunchBase, Bloomberg, Dribble, SlideShare, Airbnb, Shopify och GitHub som en del av deras tekniska stackar.

Dessa är anledningarna till att Ruby är populär i den moderna världen;

 • Lätt och roligt att lära sig: Att lära sig Ruby är enkelt och lämpligt även för dem utan någon programmeringsbakgrund. Dess enkla syntax förenklar komplexa programmeringskoncept för alla att njuta av.
 • Öppen källkod: Ruby är gratis att använda. Utvecklare kan alltså använda detta programmeringsspråk som det passar dem bäst.
 • Tidseffektivt: Det är enkelt att installera en Ruby. Detta programmeringsspråk följer Don’t Repeat Yourself (DRY) för att förbättra utvecklarnas produktivitet.
 • Säkert: Ruby rankas högt i listan över säkraste programmeringsspråk. Ruby kan effektivt bekämpa attacker som CSRF, SQL Injection och XSS med en kombination av dess inbyggda funktioner och tredjepartslösningar.
 • Stort samhälle: Ruby har introducerats för över två och ett halvt decennier sedan och har lockat till sig ett stort antal följare. Om du fastnar kommer du sannolikt att få hjälp från det här samhället.

Vad är Ruby-ramverk?

Även om Ruby är ett kraftfullt programmeringsspråk kan utvecklare uppnå mer genom dess ramverk. Ruby-ramverk är paket med förskriven kod som erbjuder ett standardiserat sätt att bygga och distribuera webbapplikationer.

Sådana ramverk kommer med bibliotek och verktyg som hjälper programvaruingenjörer att hantera vanliga uppgifter som användarautentisering och routing. Med Ruby-ramverk behöver utvecklare inte koda sådana aktiviteter från grunden.

Nu utforskar vi några bästa Ruby-ramverk:

Ruby on Rails

Ruby on Rails, eller helt enkelt Rails, är det mest populära Ruby-ramverket. Detta full-stack webbramverk skapades 2003 av David Heinemeier Hansson och används nu av stora namn som Hulu, GitHub, Shopify och Coinbase, för att nämna några.

Nyckelfunktioner

 • Följer Model-View-Controller (MVC) arkitektur: Ruby on Rails ger en tydlig separation av problem genom MVC-mönstret. Således kan utvecklare enkelt förstå koden och underhålla den.
 • Massor av bibliotek och ädelstenar: Du kan uppnå många saker när du kodar med Ruby genom olika tredjepartsbibliotek och ädelstenar som Faker och Pry.
 • Använd Active Record för databashantering: Rails användare behöver inte konfigurera kod för databasåtkomst och hantering eftersom Active Record tar hand om det mesta.
 • Följer konvention över konfiguration: Räls följer ett visst sätt att göra saker på. Detta ramverk erbjuder också vissa standardinställningar, vilket minskar utvecklarnas tid att konfigurera sina appar.

Rails är lämpligt för att skapa e-handelsplattformar, multimediaappar, snabba prototyper och datadrivna appar.

Sinatra

Sinatra är ett domänspecifikt språk (DSL) Ruby webbramverk designat för att bygga webbapplikationer med ett minimalistiskt tillvägagångssätt. Detta lätta webbramverk skapades av Blake Mizerany 2007.

Nyckelfunktioner

 • Använder komponentdriven arkitektur: Denna installation bryter ner applikationen i små, återanvändbara komponenter. Varje komponent är ansvarig för en uppsättning funktioner eller en specifik funktion.
 • Lättvikt: Sinatra är designad för att vara minimal men flexibel. Dess kodbas är utformad för att endast användas när det behövs.
 • Stöder mellanprogram: Utvecklare kan utöka Sinatras funktionalitet, såsom användarautentisering genom mellanprogram.
 • Stöder mallspråk: Med Sinatra kan du använda Embedded Ruby (ERB) och Haml när du skapar webbappar. Dessa språk genererar dynamiskt HTML-innehåll baserat på data i din applikation.

Sinatra lämpar sig mest för att bygga interna verktyg, RESTful API: er, mikrotjänster och prototyper. GitHub, Apple och Heroku är exempel på stora namn som använder GitHub på några av deras interna verktyg.

Druva

Grape är ett lätt och snabbt Ruby-ramverk för att skapa RESTful API:er. Detta webbramverk skapades av Tim Pope och Richard Huang 2010 och har blivit ganska känt för sin modulära design.

Nyckelfunktioner

 • Enkelt men flexibelt: Grape har en enkel syntax för att skapa API:er. Att dokumentera och underhålla dina API:er medan du använder detta webbramverk är också enkelt.
 • Väldokumenterad: Även om Grape skapades 2010, är ​​den väldokumenterad och har en aktiv community som hjälper dig att lossna.
 • Modulär design: Grape låter dig dela upp din app i små och återanvändbara komponenter som du enkelt kan underhålla.
 • Stöder testning: Du kan skriva tester för din Grape-app med ramverk som RSpec och Minitest.

Du kan använda Grape för att skapa API:er för små och medelstora appar och prototyper och testidéer. Meeteor och GitLab är exempel på företag som använder Grape i sina teknikstackar.

Hanami

Hanami är ett Ruby-ramverk som gör det möjligt för utvecklare att bygga webbapplikationer från flera modulära underkomponenter. Detta ramverk skapades 2016 och hette ursprungligen Lotus.

Nyckelfunktioner

 • Modulär arkitektur: Hanami låter dig dela upp din app i små, återanvändbara komponenter som du enkelt kan ändra och underhålla.
 • Objektrelationell mappning (ORM): Detta webbramverk har inbyggd ORM som stöder NoSQL- och SQL-databaser.
 • Stöder testning: Hanami tillåter utvecklare att testa sina appar när de bygger med testramar som RSpec, MiniTest och Cucumber.
 • Flexibel routing: Detta webbramverk har ett routingsystem där utvecklare definierar komplexa URL-mönster.

Hanami är lämplig för att bygga webbapplikationer som kräver flexibel och minimal arkitektur. Du kan bygga e-handelsplattformar, system för kundrelationshantering (CRM), RESTful API:er och innehållshanteringssystem med Hanami.

Roda

Roda är ett modulärt och skalbart Ruby-ramverk för att skapa webbapplikationer. Jeremy Evans skapade Roda 2012.

Nyckelfunktioner

 • Enkelt men pålitligt: ​​Rodas design gör det enkelt utvändigt och invändigt. Under produktionen fryses Roda-appar, vilket eliminerar problem med trådsäkerhet.
 • Har ett routingträd: Att definiera komplexa URL-mönster på Roda är mycket enkelt med hjälp av dess routingträd. Användare kan alltså skriva DRY-kod med detta ramverk.
 • Integreras med olika databaser: Dess stöd för Object-Relational Mapping gör det enkelt att integrera med SQL- och NoSQL-databaser.

Utvecklare använder Roda för att bygga ett brett utbud av produkter, allt från RESTful API:er, ensidiga applikationer, innehållshanteringssystem och mycket mer.

Padrino

Padrino är ett Ruby-ramverk i full stack byggt på Sinatras webbbibliotek. Detta webbramverk skapades 2008 för att göra det möjligt för utvecklare att koda avancerade webbapplikationer på ett roligt och enkelt sätt.

Nyckelfunktioner

 • Omfattande: Padrino erbjuder allt du behöver för att skapa en förstklassig webbapplikation i en enkel och kortfattad miljö.
 • Modulär design: Padrino tillåter utvecklare att dela upp sina appar i små bitar/komponenter som är återanvändbara. Du kan alltså plugga in komponenter när behovet uppstår.
 • Levereras med kodgeneratorer: Du behöver inte skapa allt från grunden, eftersom Padrino har olika generatorer som genererar boilerplate-kod åt dig.
 • Integreras med olika databaser: Du kan använda Padrino med olika databaser som PostgreSQL, MySQL och SQLite.
 • Användarbehörighet och autentisering: Du kan säkra och kontrollera åtkomsten till din Padrino-app med dessa funktioner.

Som ett ramverk i full stack kan du använda Padrino för att skapa olika webbappar som CRM, e-handelsplattformar och bloggar.

Camping

Camping är ett minimalistiskt Ruby-ramverk för att skapa webbapplikationer. Detta ramverk skapades 2005.

Nyckelfunktioner

 • Minimalistisk: Camping har utformats som ett enkelt ramverk men låter dig fortfarande skapa kraftfulla appar.
 • Integreras med ActiveRecord: Med detta ramverk kan du arbeta med och hantera dina favoritdatabaser, som SQL.
 • Följer MVC-mönstret: Camping erbjuder separation av bekymmer genom mönstret Model-View-Controller, vilket gör det enkelt att bygga och underhålla kod. Utvecklare kan också hämta olika vyer från samma modell.
 • Stöder mellanprogram: Du behöver inte skapa allt från grunden, eftersom Camping stöder mellanprogram. Du kan till exempel hantera sessioner och cookies med hjälp av Rack::Session::Cookie-mellanvara.

Camping passar bäst för små applikationer som RESTful API:er och personliga bloggar. Du kan dock fortfarande använda detta ramverk som ett mikroramverk för att bygga vissa komponenter med en komplex applikation.

Brända

Scorched är ett generiskt och meningslöst Ruby-ramverk. Detta ramverk har en kraftfull uppsättning konstruktioner för att bearbeta HTTP-förfrågningar.

Nyckelfunktioner

Lättvikt: Scorched är minimalistisk, vilket gör den lämplig för enkla applikationer.

Utökningsbar: Du kan använda Scorched med olika ädelstenar och plugins för att lägga till dess funktionalitet. ActiveRecord, Thin och Puma är pärlor som du kan använda med Scorched.

Stöder automatiserad testning: Du kan skriva och automatisera tester med ramverk som Minitest och RSpec.

Scorched är lämplig för små och medelstora applikationer. Detta ramverk kan även fungera för mikrotjänster inom en större Ruby-app.

Sneakers

Sneakers är ett RabbitMQ-bakgrundsbearbetande Ruby-ramverk. Sneakers gör det möjligt för utvecklare att skapa och hantera bakgrundsjobb för sina applikationer. Denna ram/pärla skapades 2013.

Nyckelfunktioner

 • Parallell bearbetning: Sneakers-ramverket kör flera processer i bakgrunden, vilket ökar din apps prestanda och lyhördhet.
 • Inbyggda återförsök: Om ett jobb misslyckas med att bearbeta har Sneakers en inbyggd funktion som trycker tillbaka det till kön.
 • Stöder utbyte av döda brev: Denna funktion gör det enkelt att spåra och hantera alla misslyckade processer/jobb.

Sneakers-ramverket är lämpligt för appar med bakgrundsbearbetningsfunktioner som bildbehandling och databehandling.

Slutsats

Om du vill skapa din nästa webbapplikation med hjälp av Ruby har du nu olika ramverk du kan välja mellan. Valet av webbramverk kommer att bero på vilken typ av applikation du vill bygga och din smak. Till exempel är Rails ett fantastiskt val om du letar efter ett ramverk i full stack. Å andra sidan kommer ett ramverk som Grape väl till pass om du bara vill skapa ett RESTful API.

Du kan också utforska en detaljerad jämförelse mellan Ruby on Rails och Django webbramverk.