Hur man upptäcker en Keylogger på din smartphone

Viktiga takeaways

  • Smartphone-keyloggers kan stjäla känslig information utan att du märker det, så det är viktigt att veta hur man upptäcker och stoppar dessa hot.
  • Keyloggers spårar dina tangenttryckningar, registrerar knapparna du trycker på och i vilken ordning du trycker på dem. De kan rikta in sig på både datorer och smartphones.
  • Tecken på en keylogger inkluderar försenad skrivning, minskad prestanda, överhettning, snabb batteriladdning och ökad dataanvändning. Använd Google Play Protect Scan på Android eller en betrodd säkerhetsapp på iPhone för att ta bort keyloggers.

Om du litar på att din telefon får åtkomst till ditt bankkonto, skriver ut känsliga meddelanden, betalar dina räkningar eller till och med låser upp ditt hus, kan en smartphone-keylogger stjäla denna information utan att du märker det.

Cyberbrottslingar kan använda keyloggers för att lära sig dina lösenord, kreditkortsnummer och mer – så du bör veta hur du upptäcker och stoppar dessa hot för att hålla dina smartphones handlingar privata.

Vad är en Keylogger?

En keylogger är programvara som spårar dina tangenttryckningar. Varje gång du skriver något registrerar den knapparna du trycker på och i vilken ordning du trycker på dem. Vissa företag använder keyloggers för att hålla anställda ansvariga medan de är på dygnet, men skadliga versioner hjälper hackare att stjäla din information.

Du kanske redan är bekant med PC-versioner som Snake Keylogger, som infekterar Microsoft Office eller PDF-läsare, men keyloggers kan också rikta in sig på din telefon.

Smartphone keyloggers kan vara ännu mer olycksbådande än stationära versioner eftersom telefonens säkerhet är lätt att förbise. De flesta är vana vid att använda antivirusskydd och liknande försvar på sina datorer, men telefoner är en annan sak.

Många människor saknar behovet av telefonsäkerhet eftersom iPhones inte nödvändigtvis behöver antivirusappar. Det beror på att de har starka inbyggda skydd, och iOS:s design gör många attacker osannolika om inte telefonen är jailbreakad. Men osannolikt betyder inte omöjligt, och Androids är mer mottagliga för attacker.

Hur man upptäcker Keyloggers på smartphones

Keyloggers kan vara svåra att upptäcka jämfört med andra typer av skadlig programvara. Som sagt, keyloggers har några kontrollanta tecken att se upp för.

  • En av de största tipsen om en keylogger är en fördröjning i ditt skrivande. Det är en röd flagga om dina inmatningar tar tid att registrera efter att du tryckt på något. Detta beror på att skadlig programvara registrerar tangenttryckningen och tar upp processorkraft.
  • På samma sätt, se upp för minskad prestanda. Fördröjande svarstider, kraschar appar och grafik som inte laddas är alla röda flaggor. De är tecken på att din telefon bearbetar mer än normalt, särskilt om det sker till synes från ingenstans.
  • Överhettning är ett annat symptom på smartphone keyloggers, eftersom det vanligtvis uppstår när saker körs i bakgrunden. Det är anledning till oro om du inte har några öppna appar, men din telefon blir varm. Detsamma gäller att din batteritid töms snabbare än normalt eller att din smartphone använder mer data än vanligt.

Starta om telefonen om du märker något av dessa symtom. Om det inte löser problemet kan det vara en keylogger. Google Play Protect Scan kan söka efter farliga appar på Android för att identifiera skadlig programvara.

För att köra en Google Play Protect Scan, öppna Google Play Butik, tryck på din profilikon, tryck på ”Play Protect” och tryck sedan på kugghjulsikonen för att öppna dess inställningar. Aktivera ”Skanna appar med Play Protect” om det inte redan är det, gå sedan tillbaka till huvudsidan för Play Protect och tryck på ”Skanna”. Din telefon kommer sedan att söka efter skadlig kod och okända appar och rekommendera nästa steg om den hittar något.

Apple-enheter har inte en sådan inbyggd funktion (främst för att iOS inte lider av skadlig programvara på samma sätt som Android), men du kan ladda ner en pålitlig säkerhetsapp från tredje part som Avast eller Norton 360 för att skanna din iPhone. Båda apparna är gratis att ladda ner, även om Avast erbjuder gratis skanningar utan att behöva konfigurera ett abonnemang eller en gratis provperiod:

Observera att det inte är omöjligt för iOS-enheter att drabbas av skadlig programvara, ransomware och keyloggers; det är bara mycket sällsyntare och involverar ofta en komprometterad enhet (genom jailbreaking, till exempel) eller är mycket riktad (med något som Pegasus spionprogram).

Hur man tar bort en Keylogger från din smartphone

När du har identifierat en keylogger på din smartphone har du några alternativ för att ta bort den. Det enklaste sättet är att använda vilken säkerhetsapp du än använder för att söka efter skadlig programvara. Efter att skanningen har upptäckt keyloggern bör den ge dig möjlighet att ta bort programvaran. Gör det och starta om telefonen efteråt.

Du kan också leta efter och ta bort misstänkta appar manuellt. Allt du inte laddade ner från en officiell appbutik faller under det paraplyet. Detsamma gäller för alla appar där du märker dramatiskt minskad prestanda efter att ha laddat ner den. Om problemet uppstod efter installation av en viss app, ta bort den. Om inte, gå in i listan över appar i telefonens inställningar och radera allt du inte kommer ihåg att ha laddat ner.

Du kan prova en fabriksåterställning om inget av dessa steg fungerar. Det finns några sätt att fabriksåterställa Androids och iPhones, men oavsett hur du gör det, kom ihåg att säkerhetskopiera dina viktiga filer först. Återställningen bör ta bort all icke-kritisk data, inklusive keylogger.

Din telefon behöver också säkerhet

Om du har vuxit upp med datorer och internet vet du redan vikten av säkerhet på din dator. Det är viktigt att tillämpa samma principer på din smartphone. Telefoner kan ha starkare inbyggda skydd än många datorer, men de kan fortfarande vara sårbara.