Ska du lämna batterisparläget på konstant eller inte?

Viktiga takeaways

 • Aktivering av batterisparläge kan ge extra timmars användning per laddning och spara dig från att ladda dina enheter ofta.
 • Att lämna batterisparläget på kan resultera i minskad mobildataanvändning och potentiellt förbättra batteriets livslängd.
 • Att ständigt lämna batterisparläget kommer att dämpa skärmen, göra din enhet mindre responsiv och hindra viktiga appar och funktioner. Det verkar dock inte skada smarttelefonens batteri.

Verkar din smartphone, surfplatta, smartwatch eller laptops batteri ta slut snabbare än det borde? Du kanske vill aktivera batterisparläge, även kallat lågenergi- eller energisparläge, och låta det vara på permanent.

Men är det idealiskt? Ska du alltid lämna ditt batterisparläge på, eller kommer det att skada ditt batteri på lång sikt?

Fördelar med att lämna batterisparläge på

Den största fördelen med att ständigt aktivera batterisparläge är att du kan använda enheten längre utan att oroa dig för att batteriet ska ta slut. Din enhet kommer att stänga av eller begränsa applikationer och funktioner som drar mycket ström, som alltid på displayen och Bakgrunds app uppdateringvilket resulterar i extra timmars användning per laddning.

Fler timmar per laddning kommer att spara dig från att ladda dina enheter ofta eller leta efter ett eluttag när du är utomhus. Att ladda dina enheter mindre ofta kan också förbättra batteriets livslängd. Medan batterier naturligt försämras med tiden, kan goda laddningsvanor sakta ner denna process avsevärt.

En annan fördel med att lämna batterisparläget på är minskad mobildataanvändning. Eftersom din enhet kommer att begränsa datasynkronisering och bakgrundsaktivitet, kommer den att förbruka mindre data med tiden. Detta kan vara ett stort proffs om du har begränsade mobildataplaner.

Nackdelar med att lämna batterisparläge på

Bildkredit: Äpple

Trots dess fördelar kanske du inte gillar din enhet om du alltid lämnar batterisparläge på.

Din skärm kommer att vara ständigt mörkare och svårare att se, ditt användargränssnitt kan vara mindre lyhört och viktiga appar och funktioner som aviseringar och GPS kanske inte fungerar korrekt – eller alls.

Dessutom, med batterisparläget ständigt aktiverat, kommer du att förhindra att appar synkroniseras i bakgrunden. Som ett resultat kan du missa viktig information, nyheter, uppdateringar, meddelanden eller till och med samtal. Det kan också vara svårare att ansluta till internet eller andra enheter.

Det verkar dock som om du lämnar batterisparläget på inte orsakar någon specifik skada på din smartphone eller bärbara dators batteri. Faktum är att en minskning av den totala belastningen och hastigheten på strömförbrukningen till och med kan vara fördelaktigt, vilket hindrar ditt batteri från att laddas ur snabbt och minskar belastningen på enheten. Om batteriet går igenom mindre kompletta laddningscykler är det naturligt att det kommer att hålla längre. Men tyvärr finns det väldigt få publicerade studier om detta ämne.

När ska man aktivera batterisparläge

Med tanke på för- och nackdelarna, hur ska du använda batterisparläge? Även om det beror på dina preferenser, är en sak klar: att alltid lämna batterisparläget på gör din smartphone, surfplatta eller bärbara dator mindre smart.

Med tanke på avvägningarna bör du överväga följande innan du aktiverar batterisparläget.

 • Du kan aktivera batterisparläge när batteriet är lågt – säg under 15–30 procent – ​​för att undvika att ta slut på ström helt. När du har kunnat ladda kan du stänga av den.
 • Du kan aktivera batterisparläge om du har en lång dag framför dig, särskilt utan tillgång till en laddare eller en laddningsenhet. Ett bra exempel är när du ska vandra, campa eller resa.
 • Om du vill använda din telefon för arbete eller nödsituationer kan det vara vettigt att offra funktionerna som påverkas av batterisparläget. Det betyder att du sparar batteri och bara underhåller de viktiga apparna och funktionerna.
 • Generellt fungerar batterisparläget bättre som en tillfällig, absolut nödvändig batteribesparingsmetod än en vanlig.

  Aktivera endast batterisparläge när du behöver lite mer batteri

  Batterisparläge kan hjälpa dig att förlänga telefonens batteritid. Det är dock inte något du vill ska vara aktiverat hela tiden.

  Medan mer kraft per laddning låter bra, har det nackdelar att aktivera batterisparläge. Dessa nackdelar är uthärdliga om din telefon håller på att dö, men det är inte värt det när batteriet har tillräckligt med juice.