Hur man uppgraderar till Ubuntu 21.10

Spread the love

Ubuntu 21.10 är här, och det är en spännande version. Med denna nya version av Ubuntu ger Canonical äntligen sina användare Gnome 40, nästa generations uppdatering till Gnome Shell och många andra utmärkta funktioner. I den här guiden visar vi dig hur du kan uppgradera ditt Ubuntu-system till 21.10.

Uppgradera till 21.10 – GUI

Att uppgradera till 21.10 via GUI är vägen att gå, eftersom uppgraderingen är enkel att utföra. För att inte tala om, det tar hand om allt med bara några klick. Så här gör du.

Först måste du uppgradera ditt system så att din nuvarande version av Ubuntu (21.04) har de senaste paketen installerade. För att uppdatera Ubuntu till de senaste paketen, tryck på Win-tangenten på tangentbordet, skriv in ”Software Updater” och starta den.

Med Software Updater öppen kommer den att söka efter de senaste 21.04-uppdateringarna. När den bekräftar att du har paket att installera, visas ett meddelande som ber dig att installera uppdateringarna. Göra det.

Med alla uppdateringar installerade kommer Ubuntu att säga till dig, ”Programvaran på den här datorn är uppdaterad. Ubuntu 21.10 är dock nu tillgänglig (du har 21.04). ” Klicka på knappen ”Uppgradera” för att starta uppgraderingsprocessen 21.10.

  Hur man tar bort "Fortsätt titta" på Netflix

Obs: uppgraderingsmeddelandet bör visas efter installation av uppdateringar i Ubuntu 21.04. Om du inte ser meddelandet på ditt Ubuntu-system, oroa dig inte. Du kan tvinga fram uppgraderingen genom att starta en terminal och ange kommandot update-manager -d.

När du väljer knappen ”Uppgradera” kommer Ubuntu att fråga efter ett lösenord. Använd ditt tangentbord och skriv in lösenordet för ditt användarkonto. Välj sedan knappen ”Autentisera” för att bekräfta.

När du anger ditt lösenord, kommer Ubuntu 21.10 release notes att visas. Ta dig tid och läs dem. När du har läst klart versionskommentarerna, hitta knappen ”Uppgradera” och klicka på den för att gå till nästa steg i uppgraderingsprocessen.

Om du väljer knappen ”Uppgradera” i området för versionskommentarer för 21.10 visas uppgraderingsfönstret. Detta fönster förbereder ditt system för uppgraderingen. Därefter visas ett fönster som säger ”Vill du starta uppgraderingen?” Klicka på knappen ”Starta uppgradering” för att bekräfta.

Uppgraderingsprocessen tar lite tid, eftersom Ubuntus uppgraderingsverktyg har många saker att ladda ner. Så luta dig tillbaka, ha tålamod och låt uppgraderingsverktyget installera den senaste versionen på ditt system.

När alla uppgraderingar är installerade på ditt Ubuntu-system, kommer du att se ett ”ta bort föråldrade paket”-fönster visas på skärmen. Hitta knappen ”Ta bort” och klicka på den med musen för att ta bort alla föråldrade paket.

  Hur man överklocka din dators RAM

Med alla föråldrade paket borttagna är uppgraderingen klar. Starta sedan om din dator för att börja använda Ubuntu 21.10!

Uppgradera till 21.10 – Terminal

Ett annat sätt att uppgradera till Ubuntu 21.10 är med terminalen. För att börja måste du starta ett terminalfönster på Ubuntu-skrivbordet. Tryck på Ctrl + Alt + T på tangentbordet för att öppna en terminal. Eller sök efter ”Terminal” i appmenyn och starta den på det sättet.

Med terminalfönstret öppet, använd kommandot apt update för att uppdatera Ubuntus programvarukällor och leta efter uppdateringar.

sudo apt update

När du har kört uppdateringskommandot använder du uppgraderingskommandot för att installera någon av de väntande uppdateringarna som är tillgängliga för Ubuntu 21.04. Dessa uppgraderingar måste installeras eftersom Ubuntu inte kommer att uppgradera innan alla patchar har installerats.

sudo apt upgrade -y

Efter uppgraderingen måste kommandot dist-upgrade köras på ditt Ubuntu-system. Kommandot dist-upgrade kommer att installera alla väntande uppgraderingar till Ubuntu som hålls tillbaka.

sudo apt dist-upgrade -y

Nu när alla uppdateringar är installerade på Ubuntu 21.04 kan uppgraderingen till 21.10 börja. Använd kommandot sed, ersätt ”hirsute” med ”impish” i dina Ubuntu-programkällor.

sudo sed -i 's/hirsute/impish/g' /etc/apt/sources.list

Med programvarukällorna ändrade från 21.04 till 21.10 är nästa steg att uppdatera Ubuntu. Ubuntu måste uppdateras för att se ändringarna som gjorts i filen ”sources.list”.

sudo apt update

När du anger uppdateringskommandot kommer Ubuntu att ta bort alla referenser till ”hirsute” och lägga till den nya informationen du har lagt till med kommandot sed.

  Hur man skriver ut ett Excel-kalkylblad med en bakgrund

Efter att ha kört uppdateringskommandot kommer Ubuntu att informera dig om att du har nya paket att installera. Dessa paket är uppgraderingen 21.10. För att installera dessa paket, kör uppgraderingskommandot nedan.

sudo apt upgrade -y

När uppgraderingskommandot körs kommer de flesta av Ubuntu 21.10-paketen att installeras. De flesta är dock inte alla. För att installera resten av paketen för att slutföra uppgraderingarna, kör kommandot dist-upgrade.

sudo dist-upgrade -y

När kommandot dist-upgrade är klart, starta om datorn. Efter omstart kommer du att använda Ubuntu 21.10! Njut av!

Ladda ner 21.10

Vill du ha en ny installation av Ubuntu 21.10? Kolla in den officiella Ubuntus webbplatsoch klicka på ”Ladda ner” för att få tag på den senaste ISO-versionen av Ubuntu 21.10 för skrivbordet.

Om du föredrar att ladda ner den senaste versionen av Ubuntu via torrent, kolla sida för alternativa nedladdningar.