Hur man använder Buttercup lösenordshanteraren på Linux

Spread the love

Buttercup är ett avancerat lösenordsvalv med öppen källkod. Den krypterar dina lösenord med AES 256bit kryptografi för att hålla dem säkra. Om du är trött på proprietära lösenordslösningar på Linux och vill ha något med öppen källkod, kommer du att älska den här guiden.

I den här handledningen kommer vi att gå över hur man installerar Buttercup på Linux. Vi visar dig också hur du ställer in ditt lösenordsvalv och genererar ett säkert lösenord.

Obs: Buttercup finns även för iOS och Android i deras respektive appbutiker.

Installerar Buttercup på Linux

Buttercup fungerar på Linux. Appen fungerar dock bara på Linux via en AppImage. Tyvärr finns det inga RPM-paket eller DEB-paket tillgängliga för installation. Men tack och lov fungerar AppImage på 99,9% av alla Linux-distributioner.

För att komma igång med den senaste versionen av Buttercup på din Linux-dator, öppna ett terminalfönster. Du kan öppna ett terminalfönster på skrivbordet genom att trycka på Ctrl + Alt + T på tangentbordet. Alternativt kan du söka efter ”Terminal” i appmenyn och starta den på det sättet.

Med terminalfönstret öppet och klart att använda, kör kommandot mkdir och skapa en mapp med namnet ”AppImages.” Den här mappen kommer att innehålla ”Buttercup” AppImage-filen.

mkdir -p ~/AppImages/

När du har skapat mappen AppImage i din hemkatalog, använd kommandot wget download för att ladda ner den senaste versionen av Buttercup till din dator.

wget https://github.com/buttercup/buttercup-desktop/releases/download/v2.12.0/Buttercup-linux-x86_64.AppImage -O ~/AppImages/Buttercup-linux-x86_64.AppImage

Nedladdningsprocessen bör vara snabb, eftersom Buttercup för Linux bara är cirka 101 MB. När processen är klar, använd CD-kommandot och flytta din terminal till mappen ”AppImages”.

cd ~/AppImages/

Väl inne i mappen ”AppImages”, använd kommandot chmod för att uppdatera behörigheterna för AppImage-filen så att den är körbar. Om Buttercup inte är markerat som körbart kommer du inte att kunna använda det som ett program på ditt system.

chmod +x Buttercup-linux-x86_64.AppImage

Med AppImage-filen uppdaterad kan den köras. Använd kommandot nedan och starta Buttercup på din dator. Försök inte starta Buttercup med sudo-kommandot, eftersom det inte är bra att köra det som root.

./Buttercup-linux-x86_64.AppImage

Alternativt, om du vill starta Buttercup-applikationen med GUI, öppna filhanteraren, klicka på mappen ”AppImages” och dubbelklicka på Buttercup AppImage-filen för att starta den.

  Hur man spelar Orcs Must Die! 2 på linux

Hur man använder Buttercup lösenordshanteraren

Starta programmet för att använda Buttercup lösenordshanteraren. När appen är öppen följer du steg-för-steg-instruktionerna nedan.

Steg 1: Hitta knappen ”Lägg till valv” under meddelandet ”Inga valv har lagts till ännu…”. När du har valt knappen ”Lägg till valv” visas ett popup-fönster.

Välj ”Arkiv”-knappen för att skapa ett nytt valv. Eller, om du är en avancerad användare, välj vilket alternativ du föredrar att använda.

Steg 2: När du väljer ”Arkiv”-knappen kommer Buttercup att fråga dig om du ”vill skapa ett nytt valv eller läsa ett befintligt?” Välj knappen ”Skapa nytt” för att skapa ett helt nytt valv att använda i Buttercup.

  Hur man lyssnar på podcasts på Linux-skrivbordet med CPod

Steg 3: Ett popup-fönster visas på skärmen när du klickar på knappen ”Skapa ny”. Använd det här popup-fönstret och spara din nya valvfil. För bästa resultat, förvara den i din Dropbox-mapp eller en nätverksplats för enkel åtkomst.

Steg 4: Efter att ha sparat valvfilen på din dator på en säker plats kommer Buttercup att be om ett ”nytt primärt valvlösenord.” Detta lösenord är lösenordet som låser upp valvet och kan inte återställas. Om du tappar det, förlorar du tillgång till dina grejer.

Skapa ett nytt lösenord för ditt valv som är säkert. Skriv inte ner det någonstans på papper, eftersom någon kan få tillgång till dina lösenord. Om du behöver hjälp med att komma ihåg, se till att lösenordet är lätt att komma ihåg.

Steg 5: Med ditt primära valvlösenord inställt kommer Buttercup att ladda upp ditt nya valv. Härifrån hittar du knappen ”Ny post” och klickar på den med musen.

  Hur man använder RustDesk på Linux

Knappen ”Ny post” låter dig skapa ett nytt lösenord i ditt valv.

Steg 6: Efter att ha valt knappen ”Ny post”, kommer skärmen ”Redigera dokument” att visas inuti Buttercup. Hitta textrutan ”Titel” och skriv in namnet på webbplatsen du lägger till i ditt valv.

Steg 7: När du anger titeln på din nya post, hitta textrutan ”Användarnamn”. Skriv sedan in användarnamnet för posten du skapar.

Steg 8: Välj textrutan ”Lösenord” och klicka på den med musen. Ange sedan lösenordet för posten i Buttercup. Om du behöver ett nytt lösenord, klicka på nyckelikonen.

Om du väljer nyckelikonen genereras ett nytt, säkert lösenord som du kan använda.

Steg 9: Efter att ha fyllt i avsnittet ”Redigera dokument”, hitta knappen ”Spara” och klicka på den med musen. Om du sparar dokumentet läggs lösenordet till ditt valv för användning.

Upprepa dessa nio steg för att lägga till så många lösenord som behövs till ditt Buttercup-valv.

Webbläsarintegration

Även om det inte är nödvändigt, är det möjligt att integrera Buttercup i din webbläsare. För att integrera den, klicka på knappen ”Anslutning” i appen och välj ”Webbläsarintegration.”