Hur man installerar Skeuos GTK-temat på Linux

Spread the love

Skeuos är ett GTK3/4-tema för Gnome Shell, såväl som andra GTK-baserade skrivbordsmiljöer på Linux. Den finns i flera olika färgvarianter och har en ren, snygg design som säkerligen kommer att piffa upp din Linux-installation. Så här installerar du Skeuos GTK-temat på ditt system.

Laddar ner Skeuos på Linux

Skeuos GTK-temat är tillgängligt för nedladdning på projektets GitHub-sida. För att ladda ner detta tema till din dator måste du använda kommandot wget download i terminalen.

Nästan alla Linux-operativsystem kommer med wget förinstallerat. Om du använder ett Linux-operativsystem som inte följer med det här verktyget, måste du installera det manuellt. För att få tag på Wget-appen, klicka här.

För att ladda ner Skeuos på din Linux-dator, öppna ett terminalfönster på Linux-skrivbordet. Du kan öppna ett terminalfönster genom att trycka på Ctrl + Alt + T på tangentbordet. Eller sök efter ”Terminal” i appmenyn och starta den på det sättet.

Med terminalfönstret öppet, använd nedladdningskommandot wget nedan för att hämta den senaste versionen av Skeuos på din dator.

wget https://github.com/daniruiz/skeuos-gtk/archive/refs/heads/master.zip -O ~/Downloads/skeuos-gtk-theme.zip

Det är också möjligt att ladda ner temat från Skeuos GitHub-sidan med git clone-kommandot. Du bör dock bara göra detta om du vet hur man använder GitHub, eftersom det är ett komplext verktyg.

  Hur man använder fingerkommandot på Linux

Extraherar Skeuos på Linux

När Skeuos GTK-temat har laddats ner till din Linux-dator, måste du extrahera det. För att starta utvinningsprocessen, gå till terminalen och använd CD-kommandot för att flytta till katalogen ”Nedladdningar” där temafilens ZIP-arkiv finns.

cd ~/Downloads/

Väl inne i katalogen ”Nedladdningar”, använd kommandot unzip för att packa upp ”skeuos-gtk-theme.zip”-arkivet.

unzip -d skeuos-gtk-theme/ skeuos-gtk-theme.zip

När extraheringen är klar kommer en ny mapp med namnet ”skeuos-gtk-theme” att dyka upp i din ”Nedladdningar”-katalog. Använd CD-kommandot och ange denna katalog.

cd ~/Downloads/skeuos-gtk-theme/

Väl inne i mappen ”skeuos-gtk-theme”, måste du lägga till en CD till mappen ”skeuos-gtk-master”. Den här undermappen innehåller alla GTK-temafiler som du kan installera på din Linux-dator.

cd skeuos-gtk-theme/skeuos-gtk-master/

Installerar Skeuos på Linux

Att installera Skeuos på din Linux-dator kan göras på två sätt. Det första sättet att installera detta GTK-tema är i ”enanvändarläge”, och den andra metoden är ”systemomfattande” läge.

  Hur man kontrollerar sudo Access på Linux

Om du inte delar en dator och inte behöver någon annan för att komma åt Skeuos-temat bör du följa instruktionerna för ”enanvändare”. Alternativt, om du behöver flera användare för att komma åt detta tema, följ instruktionerna för ”systemomfattande”.

Enanvändare

För att installera Skeuos GTK-temat som en enda användare, börja med att skapa en ~/.themes-mapp med kommandot mkdir. Den här mappen kommer att hålla GTK-temafiler i din hemkatalog (~).

mkdir -p ~/.themes/

När du har skapat den nya katalogen, använd kommandot ls för att se innehållet i katalogen ~/Downloads/skeuos-gtk-theme/skeuos-gtk-master/.

ls

Titta igenom listan över objekt i terminalprompten. Det kommer att visa många, många varianter av Skeuos GTK-temat. När du har hittat den du vill ha, använd kommandot mv för att installera den i den nyskapade ~/.themes/-mappen i din hemkatalog.

Till exempel, för att installera ”Skeuos-Black-Dark”-temat, skulle du ange följande kommando.

mv Skeuos-Black-Dark/ ~/.themes/

Ersätt ”Skeuos-Black-Dark” med namnet på det tema du vill installera som finns i katalogen ~/Downloads/skeuos-gtk-theme/skeuos-gtk-master/.

Upprepa denna process så många gånger du vill för att installera fler Skeuos GTK-teman på din dator i ”enanvändarläge”.

Systemomfattande

Behöver du installera Skeuos GTK-temat i hela systemet? Så här gör du. Använd först kommandot sudo -s för att höja din terminalsession till root-åtkomst.

sudo -s

Använd sedan kommandot ls för att visa innehållet i katalogen ~/Downloads/skeuos-gtk-theme/skeuos-gtk-master/.

ls

Katalogen ~/Downloads/skeuos-gtk-theme/skeuos-gtk-master/ har många temamappar att välja mellan. Titta igenom listan i terminalen för det tema du vill installera.

  Hur man installerar AppImages på Linux på ett enkelt sätt

Följ exempelkommandot nedan när du har hittat Skeuos-temat som du vill ställa in på ditt system.

Till exempel, för att installera ”Skeuos-Magenta-Light”-temat på ditt system, skulle du köra:

mv Skeuos-Magenta-Light/ /usr/share/themes/

Upprepa denna process så många gånger du vill för att installera fler Skeuos GTK-teman på din dator i ”systemomfattande” läge.

Aktiverar Skeuos på Linux

Skeuos GTK-temat är installerat på din dator, men det är inte standardtemat ännu. För att göra Skeous till standardutseendet för ditt Linux-skrivbord måste du ändra temainställningarna.

Vet du inte hur man ändrar temainställningarna på din Linux-dator? Vi kan hjälpa! Kolla in länkarna nedan för att lära dig mer om att ändra skrivbordsteman på Linux!