Hur man uppgraderar Debian-distros [Guide]

Spread the love

Använder du Debian och vill uppgradera den till andra versioner som Testing, Unstable eller till och med Experimental, men vet inte hur? Vi kan hjälpa! Följ med när vi visar dig hur du uppgraderar Debian-distros!

Hur man uppgraderar Debian-distros – uppgradera till Testing

En av de bästa sakerna med Debian är att användare kan välja vilken typ av Debianutgåva de gillar. Vill du ha nyare paket? Uppgradera Debian Stable till Debian Testing.

Om du vill uppgradera din version av Debian Stable till Debian Testing, börja med att öppna ett terminalfönster. För att öppna ett terminalfönster på Debians skrivbord, tryck på Ctrl + Alt + T eller sök efter ”Terminal” i appmenyn.

När terminalfönstret är öppet, använd sed-kommandot nedan för att byta över dina mjukvarukällor från ”Stable” eller ”Buster” (Debian 10, det aktuella stabila utgåvans kodnamn när detta skrevs) till ”Testning”-kodnamnet.

sudo sed -i 's/stable/testing/g' /etc/apt/sources.list

Om du har ”buster” i din /etc/apt/sources.list istället för ”stable”, kör kommandot nedan istället.

sudo sed -i 's/buster/testing/g' /etc/apt/sources.list

När du är klar med att byta över programvarukällor i filen /etc/apt/sources.list, måste du öppna filen för redigering. Använd nano-kommandot nedan för att öppna filen.

  Hur man skapar listor på flera nivåer i Google Dokument

sudo nano -w /etc/apt/sources.list 

Inuti Nano, lokalisera deb http://deb.debian.org/debian/ testing-updates och ta bort hela den kodraden. Det finns ingen ”testning”-repo för säkerhetsuppdateringar på Debian, men kommandot sed skapar den här raden när ”stable” eller ”buster” ersätts med ”testning.” Se också till att ta bort deb-src http://deb.debian.org/debian/ testing-updates

Efter att ha stängt av säkerhetsuppdateringsrepo, spara genom att trycka på Ctrl + O och avsluta med Ctrl + X. Väl utanför Nano, skriv in kommandona nedan i följd för att uppgradera till Debian Testing.

sudo apt update 

sudo apt upgrade -y

sudo apt dist-upgrade -y

sudo reboot

Hur man uppgraderar Debian-distros – uppgradera till Unstable

Om Debiantestning inte räcker för dig kan du alltid uppgradera ditt Debiansystem till Debian Unstable. Instabil är där aktiv Debianutveckling sker. Paketen uppdateras ofta, och saker och ting är på blödande kant.

Debian Unstable är en utmärkt distribution om du gillar Debian men tycker till och med att Debian Testings paket är lite föråldrade. Om du uppgraderar till den här versionen kan du alltid ha det senaste på Debian. Men varnas, det är inte för nybörjare!

  Google Camera landar på Google Play, har ett nytt objektivsuddarläge

För att uppgradera från Debian Testing till Debian Unstable, öppna ett terminalfönster på Debians skrivbord. För att öppna ett terminalfönster, tryck på Ctrl + Alt + T eller sök efter ”Terminal” i appmenyn.

När terminalfönstret är öppet, använd kommandot sed för att ändra din programvarukälla från ”testning” till ”instabil.”

sudo sed -i 's/testing/unstable/g' /etc/apt/sources.list

Alternativt, om du kommer direkt från Debian Stable till Debian Unstable, måste du göra följande. Först, ändra dina programkällor genom att använda sed.

sudo sed -i 's/stable/unstable/g' /etc/apt/sources.list

Om du använder ”buster” i din /etc/apt/sources.list istället för ”stable”, kör:

sudo sed -i 's/buster/unstable/g' /etc/apt/sources.list

Därefter, om du planerar att gå direkt från ”Stabil” till ”Instabil”, öppna /etc/apt/sources.list i Nano med kommandot nedan och ta bort båda deb http://deb.debian.org/debian/ unstable -updates och deb-src http://deb.debian.org/debian/ unstable-updates. Spara Nano med Ctrl + O, och stäng Nano med Ctrl +X när du är klar med redigeringen.

När alla programvarukanaler har ändrats till ”Instabil”, uppgradera ditt system till Debian Unstable genom att använda kommandona nedan.

sudo apt update 

sudo apt upgrade -y

sudo apt dist-upgrade -y

sudo reboot

Hur man uppgraderar Debian-distros – Debian Experimental

Till skillnad från Debian Testing och Debian Unstable är Debian Experimental inte en komplett distribution. Du kan inte bara konvertera ditt Debian Testing- eller Debian Unstable-system till en helt experimentell version. Du kan dock installera paket från den experimentella arkivet.

  Så här fixar du VLC Converter Inget ljudfel

För att få tillgång till Debian Experimental repo, börja med att öppna ett terminalfönster på Debian Linux Desktop. När terminalfönstret är öppet öppnar du din Debians källlista i Nano-textredigeraren.

VARNING: Debians experimentpaket är i ett pre-alfa-tillstånd. De är otroligt instabila. Använd endast Debian Experimental om du är bekant med Debian och vet hur man fixar det!

sudo nano -w /etc/apt/sources.list 

Lägg till följande kodrad i Nano-textredigeraren. Denna kodrad kommer att göra det möjligt för dig att komma åt Debian Experimental programvaruförvaret.

deb http://deb.debian.org/debian experimentella huvud

När du har lagt till kodraden i din källlista i Debian, tryck på tangentkombinationen Ctrl + O för att spara ändringarna. Använd sedan Ctrl + X-knappen för att avsluta Nano-redigeraren.

När du har stängt Nano-textredigeraren, skriv in sudo apt update i terminalen. Detta kommando kommer att uppdatera Debians programvarukällor och lägga till de nya ”Experimentella” paketen till paketdatabasen.

sudo apt update

När allt är uppdaterat kommer du att kunna installera Debian Experimental-paket genom att använda följande kommando.

sudo apt -t experimental install packagename