Hur man installerar Anaconda på Ubuntu

Anaconda är en Python-baserad datavetenskapsplattform. Den finns i olika upplagor, är öppen källkod och kan installeras på de flesta Linux-operativsystem. I den här guiden visar vi dig hur du får Anaconda igång på Ubuntu.

Innan vi börjar

I den här guiden fokuserar vi på hur man bygger och installerar Anaconda för Ubuntu. Som sagt, om du använder Elementary OS, Peppermint OS, Zorin OS, Linux Mint eller något annat operativsystem baserat på Ubuntu, kommer instruktionerna att fungera också.

Så även om du inte använder traditionell Ubuntu, följ gärna med för att få Anaconda-appen att fungera på ditt Linux-system!

Installera Anaconda på Ubuntu – förbereder installationen

Anaconda fungerar på Ubuntu, men det finns inga förkompilerade DEB-paket, och appen har inte tagit sig in i Ubuntu Snap-butiken eller Flathub Flatpak-butiken. Om du planerar att använda den här appen måste du bygga den själv.

Att bygga Anaconda-mjukvaran är inte så knepigt, eftersom det mesta sköts av ett installationsskript. Det första steget i byggprocessen är att installera alla beroenden som skriptet behöver för att bygga programvaran.

För att starta installationen av Anaconda-beroenden på din Ubuntu-dator, öppna ett terminalfönster. För att öppna ett terminalfönster, tryck på Ctrl + Alt + T på tangentbordet eller sök efter ”Terminal” i appmenyn.

När terminalfönstret är öppet, använd kommandot apt install nedan för att få alla beroenden inställda på ditt system. Kom ihåg att dessa paket kan ta ett par minuter att installera, eftersom det finns mycket att ladda ner.

sudo apt install libgl1-mesa-glx libegl1-mesa libxrandr2 libxrandr2 libxss1 libxcursor1 libxcomposite1 libasound2 libxi6 libxtst6

Efter att ha tagit hand om alla beroenden är det dags att ladda ner installationsskriptet. Skriptet finns på Anacondas reposida. Använd kommandot wget downloader nedan och ta installationsskriptet.

Obs: om du vill ladda ner det senaste installationsskriptet till din Linux-dator via en webbläsare istället för wget kan du det! Klicka på denna länk här för att starta nedladdningen.

wget https://repo.anaconda.com/archive/Anaconda3-2020.11-Linux-x86_64.sh -O ~/Downloads/Anaconda3-2020.11-Linux-x86_64.sh

När nedladdningsprocessen är klar måste du gå in i katalogen ”Nedladdningar”. Denna katalog innehåller installationsskriptet. För att komma åt ”Nedladdningar” via terminal, skriv in följande CD-kommando.

cd ~/Downloads

Inuti katalogen ”Nedladdningar”, använd kommandot chmod för att uppdatera installationsskriptets behörigheter. Detta skript måste ha ändrade behörigheter så att det kan köras som ett program.

sudo chmod +x Anaconda3-2020.11-Linux-x86_64.sh

Med filens behörigheter uppdaterade är förberedelserna för installationen av Anaconda på din Ubuntu-dator redo att börja! Gå vidare till nästa avsnitt i guiden för att få appen installerad!

Installera Anaconda på Ubuntu – Kör installationsskriptet

Installationen av Anaconda på Ubuntu kan börja när installationsskriptet laddas ner och behörigheterna ställs in. För att starta installationen, kör kommandot ./Anaconda3-2020.11-Linux-x86_64.sh nedan.

För att starta installationen av Anaconda på Ubuntu som ditt användarkonto (icke-root), kör installationen utan sudo-kommandot. Vi rekommenderar starkt att du installerar appen på detta sätt.

./Anaconda3-2020.11-Linux-x86_64.sh

Om du föredrar att installera Anaconda som root på din Ubuntu-dator, kör ./Anaconda3-2020.11-Linux-x86_64.sh-skriptet med sudo-kommandot, så installerar Anaconda sig själv i /root/ istället för din hemmapp.

sudo ./Anaconda3-2020.11-Linux-x86_64.sh

När skriptet har startat upp ser du ett meddelande. Det här meddelandet säger: ”För att fortsätta installationsprocessen, vänligen granska licensen
avtal. Vänligen tryck på ENTER för att fortsätta”. Tryck på Enter för att fortsätta till EULA.

Efter att ha tryckt på Enter-tangenten måste du se licensavtalet. För att komma igenom det, tryck på Page Down-tangenten på ditt tangentbord. När du har läst avtalet skriver du ”ja” i prompten.

När ”ja” skrivs in i prompten kommer Anaconda-installationsprogrammet att fråga var du vill installera appen. Som standard väljer den hemkatalogen. Lämna det som standard och tryck på Enter för att fortsätta.

När du trycker på Enter-tangenten börjar Anaconda-installationsskriptet att installera appen på ditt system. Det kommer att installera både terminalapplikationen (conda) och GUI-applikationen (Anaconda Navigator).

När installationen är klar kommer Anaconda-installationsprogrammet att fråga: ”Vill du att installationsprogrammet ska initiera Anaconda3 genom att köra conda init? ”. Om du vill aktivera Anaconda 3, skriv ”yes.” Stäng annars terminalen.

För att starta GUI Anaconda Navigator, tryck på Alt + F2 på tangentbordet för att öppna skrivbordets snabbstartare. Skriv sedan in ”anaconda-navigator” för att starta appen.