Hur man tar bort Safari från din iPhone

Viktiga takeaways

 • Ta bort Safari från din iPhones startskärm genom att trycka länge på appikonen och välja ”Ta bort app.” Den kommer att döljas i appbiblioteket, men du kan komma åt den genom att helt enkelt söka efter Safari.
 • Blockera Safari helt genom att gå till Inställningar > Skärmtid > Innehålls- och sekretessbegränsningar, aktivera det och stäng sedan av Safari under Tillåtna appar.
 • När du inaktiverar Safari kommer webblänkar att omdirigeras felaktigt. För att lösa detta, ersätt Safari med ett alternativ och gör det till din standardwebbläsare i Inställningar. Kom ihåg att du inte kan ta bort Safari permanent från din iPhone.

Safari är en av de förinstallerade Apple-apparna som inte kan tas bort permanent från din iPhone. Du har dock fortfarande två alternativ om du verkligen vill ”radera” den.

Du kan ta bort appen från startskärmen så att den ligger begravd i appbiblioteket eller använda innehålls- och sekretessbegränsningar för att blockera appen. Så låt oss titta på hur du ”tar bort” Safari från din iPhone. Om du är en iPad-användare, följ gärna samma steg.

Hur man tar bort Safari från din iPhones startskärm

Den första metoden passar dig bäst om du fortfarande vill använda Safari ibland men inte gillar att appikonen tar upp plats på din startskärm. Följ dessa steg för att ta bort Safari från synen:

 • På hemskärmen, tryck länge på Safari-appikonen.
 • Tryck på Ta bort app från snabbmenyn.
 • Välj Ta bort från startskärmen när du får ett popup-fönster.
 • Safari försvinner nu från din iPhones startskärm. Den är nu gömd i appbiblioteket. Så om du vill använda Safari igen, sveper du helt enkelt åt vänster på din sista startskärmssida för att komma till appbiblioteket. Skriv Safari i sökfältet för att visa det.

  För att fortsätta rensa hemskärmen med iPhone-appar i lager, här är en lista över förinstallerade iPhone-appar som du kan och inte kan ta bort.

  Hur man blockerar Safari på din iPhone med skärmtid

  Den andra metoden kommer att passa dina behov mer om du inte vill använda Safari alls. Detta tar bort Safari från både din iPhones startskärm och appbibliotek, samt förhindrar att din iPhone öppnar Safari när som helst i framtiden.

  Följ dessa steg för att inaktivera Safari på din iPhone:

 • Stäng Safari-appen på din iPhone om den är öppen eller körs i bakgrunden.
 • Gå till Inställningar > Skärmtid > Innehålls- och sekretessbegränsningar.
 • Aktivera innehåll och sekretessbegränsningar.
 • Tryck på Tillåtna appar, ange ditt lösenord för skärmtid om du uppmanas att göra det och stäng av Safari.
 • Om du inte känner till ditt lösenord för skärmtid kan du återställa det i Inställningar > Skärmtid > Ändra lösenord för skärmtid > Glömt lösenord. Ange ditt Apple-ID, lösenord och ett nytt lösenord för skärmtid. Men om du inte konfigurerade ditt Apple-ID med lösenordet för skärmtid, är ditt enda alternativ att återställa din iPhone till fabriksinställningarna, vilket kommer att radera all data på din iPhone, inklusive det lösenordet.

  När du väl har blockerat Safari med skärmtid kommer du inte att kunna hitta och använda Safari förrän du upprepar inställningarna ovan och slår på Safari igen.

  Men efter att du inaktiverat Safari med den här metoden kanske du märker att alla webbplatslänkar du vill öppna omdirigeras till en felaktig, slumpmässig app. Till exempel upptäckte jag att min iPhone hela tiden försökte öppna artikellänkar i reseappar, som inte kan läsa in webbsidor alls.

  För att lösa detta måste du ladda ner en annan webbläsarapp från App Store. Det finns många integritetsfokuserade smartphone-webbläsare värda att kolla in om du inte är nöjd med Safaris erbjudande. När du har installerat din önskade webbläsare, ändra din iPhones standardwebbläsare för att se till att webblänkar öppnas i den istället för en slumpmässig app.

  Bli av med Safari från din iPhone

  Även om Safari är standardwebbläsaren på Apple-enheter, finns det ingen anledning att inte välja alternativa webbläsare om du föredrar en annan surfupplevelse. Men om du inte använder Safari finns det inget sätt att ta bort det även om du vill frigöra lite utrymme på din iPhone.

  För tillfället är de enda två metoderna för att ”ta bort” Safari från din iPhone att ta bort den från din hemskärm så att den är utom synhåll och i appbiblioteket eller inaktivera den med dina skärmtidsinställningar.