Vad är Fedora Onyx? En oföränderlig Budgie-baserad Linux-distro

Viktiga takeaways

  • Fedora 39 introducerar Fedora Onyx, ett oföränderligt alternativ till Silverblue, baserat på Budgie skrivbordsmiljö.
  • Budgie är en skrivbordsmiljö för gratis och öppen källkodsoperativsystem, som erbjuder en barebones-skrivbordsupplevelse med en touch av känsla.
  • Fedora Onyx skiljer sig från Fedora Budgie-snurret genom att använda rpm-ostree för uppdateringar och erbjuda appar i Flatpak-paketformatet.

Som vanligt kom Fedora 39 med de senaste uppdateringarna till GNOME-skrivbordsmiljön. Men den här utgåvan introducerade också ett nytt oföränderligt alternativ till Silverblue baserat på Budgie-skrivbordsmiljön. Dess namn är Fedora Onyx.

Först, vad är Budgie?

Budgie är en skrivbordsmiljö för gratis och öppen källkod som har funnits sedan 2014. Utvecklingen centrerades ursprungligen kring Solus-distributionen, men senare versioner är distroagnostiska från början.

Budgie är ett övertygande alternativ för personer som gillar mer barebones-datorer som Xfce, MATE och Cinnamon men bara vill ha lite mer stil.

Vad innebär det att vara oföränderlig?

Ett oföränderligt skrivbord är ett där du inte kan göra ändringar i systemfiler. Kärnsystemet är skrivskyddat, och det hela ersätts med en nyare version när uppdateringar rullar runt. På så sätt görs din dator inte omstartbar på grund av ett enda trasigt program.

Om problem uppstår kan du återgå till tidigare versioner av operativsystemet. Du kan också säkert testa nyare betaversioner av en distro- eller skrivbordsmiljö.

Även om du sällan ser ordet ”oföränderlig” i annonser, är många konsumentorienterade operativsystem redan oföränderliga. Detta inkluderar Android, ChromeOS, iOS och macOS. Den version av Linux som levereras på Valves Steam Deck är också oföränderlig.

Vad är annorlunda med Fedora Onyx?

Alla som är bekväma med Fedora Budgie-snurret kommer att hitta mycket som känns bekant. På ett ögonblick är de två projekten identiska. I själva verket, om du känner Budgie alls, Fedora Onyx ändrar inte formeln. Gränssnittet här är i stort sett detsamma som det du skulle stöta på om du istället skulle ladda ner Solus.

Det som skiljer Fedora Onyx är detsamma som det som skiljer Fedora Silverblue från Fedora Workstation.

  • Du använder rpm-ostree i terminalen för att hantera uppdateringar istället för dnf.
  • Appar kommer i paketformatet Flatpak. Fedora tillhandahåller några appar i sitt eget Flatpak-förråd, men du kan hitta mycket mer om Flathub.
  • Du kan lägga till RPM-appar till systembilden med installationskommandot rpm-ostree och starta om systemet efteråt. Appar som är installerade på detta sätt visas i appmenyn.
  • Du kan använda toolbx för att skapa behållare där du installerar appar med hjälp av dnf. Appar som är installerade på detta sätt visas inte i appmenyn.
  • Du kan enkelt växla mellan Fedora Onyx, Silverblue, Kinote, Sodalite och andra Flatpak-bara stationära datorer utan att gå sönder eller belamra din dator.

Du kan ladda ner Fedora Onyx från Fedora-projektets hemsida.

Ska du använda Fedora Onyx?

Budgie kan vara nyare än MATE och Xfce, men den har fortfarande mer gemensamt med de något föråldrade skrivbordsmiljöerna än vad du ser på moderna datorer. Om du gillar den traditionella upplevelsen är Fedora Onyx ett sätt att behålla ett bekvämt gränssnitt samtidigt som du omfamnar nyare teknologier under.