6 sätt att hitta dolda kameror i alla rum

Viktiga takeaways

 • Dold kamerateknik är lättillgänglig, billig och kan placeras osynligt i nästan vilket föremål som helst, vilket utgör ett hot mot integriteten.
 • Dolda kameror placeras ofta i populära föremål som väggklockor, powerbanks, tavelramar och dekorationer, vilket gör dem svåra att upptäcka.
 • Det finns olika metoder för att hitta dolda kameror, inklusive visuell inspektion, RF-detektorer, kameralinsdetektorer, värmekameror, smartphones och Wi-Fi-skannrar. Att vara försiktig och sätta sig in i lagen är viktigt för att skydda integriteten.

Människor värdesätter med rätta sin integritet, men avancerad teknik gör det lättare än någonsin för någon att spionera på dig.

En subtil dekoration på ditt hotellrum eller outlet på jobbet kan vara en dold kamera. Dessa lömska förklädnader gör det enkelt för någon att placera en oansenlig spionanordning var som helst. Värre av allt är att dold kamerateknik är billig och oroväckande enkel att få tag på via vilken onlinebutik som helst, inga frågor.

Lyckligtvis finns det många sätt att hitta dolda kameror innan folk har chansen att spionera på dig. Att förstå var människor placerar dolda kameror och hur man upptäcker dem ger dig sinnesfrid och mer kontroll över din integritet.

Är dolda kameror olagliga?

Även om det är helt lagligt att köpa dolda kameror, finns det många statliga och federala bestämmelser att ta hänsyn till. Dolda kameror hamnar i en laglig gråzon beroende på var du spelar in och vilket område du bor.

Vanligtvis är dolda säkerhetskameror på din privata egendom, som ett hem eller trädgård, inget problem. Men om du sedan fortsätter att hyra ut din fastighet, oavsett om det gäller en långtidsuthyrning eller semesteruthyrning av Airbnb-typ, blir det ett problem att inte avslöja kamerorna, särskilt om de är dolda (snarare än en ordentlig övervakningskamera installerad utan en försök att dölja dess funktionalitet och avslöjas i förväg). I allmänhet, om du hyr ut en plats, är det olagligt att spela in gäster utan deras medgivande.

I förlängningen överförs denna laglighet till platser som vandrarhem, hotell, Airbnb-uthyrning och andra platser där du kan bo själv. I allmänhet, i scenarier där du har rimliga förväntningar på integritet, är inspelning med en dold enhet (eller någon kamera, för den delen) olagligt.

Det blir komplicerat när de inspelade motiven är anställda snarare än gäster. Arbetsplatser kan ibland ha skäl att registrera dig utan tillstånd, beroende på i vilken stat du bor. Men beroende på din stat kan företaget behöva informera sina anställda om att de kommer att registreras.

Bara för att något är olagligt betyder det dock inte att alla följer reglerna. Det finns otaliga fall angående gäster som snubblar över dolda kameror i områden där de förväntar sig en viss grad av integritet, vilket är anledningen till att ett svep med dold kamera kan spara dig mycket sorg senare.

Var placerar folk dolda kameror?

Hela poängen med en dold kamera är att förbli dold för att fånga motiv på oväntade sätt. Designers för dolda kamera använder flera tekniker för att blanda in dem i sin omgivning på ett sakkunnigt sätt. Medan en dold kamera kan vara dold i praktiskt taget vad som helst, massproducerar leverantörer populära modeller och föremål, vilket gör det lite lättare att ha i åtanke under din dolda kamerasvepning.

 • Vägguttag
 • Skruvar/spik
 • Väggklockor/väckarklockor
 • USB-enheter
 • Power banker
 • Pennor
 • Tavelramar/tavlor/konstverk
 • Ventiler
 • Speglar
 • Dekorationer (figurer, gosedjur, vaser, etc.)

Väggklockor och väckarklockor är särskilt populära på grund av deras storlek, vilket gör det enklare att dölja en kamera och den hårdvara som krävs för att överföra data.

Hur man upptäcker dolda kameror

Med så många potentiella gömställen för dolda kameror kan det verka överväldigande att starta din sökning. Lyckligtvis finns det några olika tekniker som används för att hitta dolda kameror. Många av dessa involverar ingen snygg utrustning.

1. Visuell inspektion

Att observera din omgivning är det enklaste sättet att upptäcka kameror. När du vet vad du ska leta efter kanske dolda kameror inte förblir dolda länge. Det finns några tydliga visuella ledtrådar som låter dig veta att ett objekt är en dold kamera.

Att leta efter out-of-place föremål eller något som ser annorlunda ut på ett vanligt föremål är en bra början. Många människor lägger märke till en besvärlig prick på ett uttag eller en plötslig glänsande bula på en vas är faktiskt dolda kameror. Om något verkar malplacerat i ditt hotell eller din Airbnb-svit, kolla in det!

Det är också klokt att se till att alla föremål i ditt rum är vad de utger sig för att vara. Kontrollera att alla uttag faktiskt fungerar och låt dig ansluta till dem. Kontrollera att speglar inte är tvåvägs genom att utföra ett reflektionstest. Om du trycker upp fingret mot en ”äkta spegel” bör reflektionen av fingertoppen inte vidröra ditt faktiska finger. Om det inte finns någon lucka kan det vara en tvåvägsspegel som används för spioneri.

2. Radiofrekvensdetektorer (RF).

Att köpa en RF-detektor är ett effektivt sätt att upptäcka saker som du inte kan se med blotta ögat. De fungerar genom att känna av radiovågor som ofta sänds ut från spionanordningar. Tanken är att de flesta dolda kameror överför sitt flöde till en annan enhet.

De flesta kommersiella enheter sänder radiovågor med en frekvens på 500MHz till 6GHz. De flesta vanliga RF-detektorer skannar utanför detta område. Se till att stänga av alla enheter du har som kan sätta igång RF-detektorn innan du skrämmer dig själv till att tro att du hittat en kamera. Sådana föremål inkluderar saker som mobila enheter, bärbara datorer och allt som använder Bluetooth.

3. Kameralinsdetektorer

Även om de flesta dolda kameror överför sitt flöde, kan någon ha kameror som använder lokal lagring, som ett SD-kort. Dessa enheter behöver inga radiosignaler och varnar inte en RF-detektor om deras närvaro. Denna brist på radiostrålning betyder inte att de kommer att förbli osynliga från någon sensor.

Som namnet antyder känner en kameralinsdetektor av kameralinser. De söker på ytor efter ljusreflektion som är karakteristisk för en inspelningskameralins. Om sensorn slocknar, undersök de misstänkta områdena för eventuella dolda kameror.

4. Värmekameror

Ett annat osynligt tecken är en dold kamera som avger värmeenergi. Elektronik avger lite värme när den är igång – tänk på hur din bärbara dator eller telefon värms upp efter att du har använt den för länge. Värmekameror kan avslöja dolda ”hot spots” som indikerar en elektronisk enhet. Även om vissa föremål naturligt avger värme, kanske du vill undersöka misstänkta varningar som en överhettad nallebjörn eller vas.

5. Smartphones

Smartphones är ett av dina bästa vapen mot dolda kameror. De erbjuder nämligen en mycket mer prisvärd kombination av en kameralins och en RF-detektor. Det finns ett brett urval av appar som hjälper till att avslöja dolda kameror. De har också några värdefulla funktioner som inte kräver någon extra programvara eller bilagor.

Kameror kräver viss belysning för att spela in i totalt mörker. Den förnuftiga lösning de flesta tillverkare använder är infraröd (IR) teknik. IR-spektrumet är inte synligt för det mänskliga ögat. Vi behöver ytterligare enheter för att avslöja dem. Medan det är helt mörkt, använd kameran på framsidan (som inte har ett IR-filter) för att se dig omkring i ditt rum. Om du ser några ljusfläckar som du inte kan se utan din kamera kan detta vara en spionenhet.

6. Wi-Fi-skanner

Din smartphone är inte bara utrustad med en kameralins; du kan använda din smartphone för att upptäcka Wi-Fi-nätverk och avslöja de enheter som är anslutna till dem. Du kan också köpa dedikerade, handhållna Wi-Fi- och nätverksskannrar, även om dessa är mer nischade.

Men eftersom de flesta har en smartphone är det det enklare och billigare alternativet.

Bör du oroa dig för dolda kameror?

Även om du inte ska leva i rädsla för att alla ska spionera på dig, är det rimligt att vara försiktig med potentiella dolda kameror. Det tar bara en minut eller två att kontrollera ett nytt rum eller byggnad när du anländer, och det hjälper till att bevara din integritet och skydda dig; säkra före det osäkra! Bekanta dig med lagen så att du vet vilka rättigheter du har.