AI-drivna chattbotar tar över Linux-terminalen
Medan NFT:er och metaversen har tappat sin glans, har artificiell intelligens (AI) snabbt blivit det senaste buzzwordet inom teknikvärlden. Chatbottar som ChatGPT och liknande plattformar frodas på internet och hjälper användare att hantera vardagliga uppgifter på ett smidigt sätt. Vi har tidigare delat guider om hur du skapar din egen ChatGPT-liknande chatbot och använder Bing AI i vilken webbläsare som helst. Men hur gör du om du är en Linux-användare och vill integrera denna AI-chatfunktion direkt i ditt system? Här kommer ShellGPT in i bilden. Det ger ChatGPT:s kraft direkt till din Linux-terminal. ShellGPT kan generera svar, ge intelligenta förslag och till och med skriva kommandon och kod åt dig, vilket hjälper dig att navigera kommandoraden mer effektivt. I den här artikeln kommer vi att guida dig genom installationen av ShellGPT och visa hur du använder en ChatGPT-liknande AI-bot direkt i din Linux-kommandorad.
ShellGPT: ChatGPT i din Linux-terminal
Bildkälla: Farkhod Sadykov (Github)
ShellGPT, utvecklat av Farkhod Sadykov med bidrag från Eric och Loïc Coyle, är en kommandoradsversion av ChatGPT. Det gör det möjligt för användare att interagera med AI-chatboten direkt i sin Linux-terminal. Den bygger på OpenAI:s stora språkmodell GPT (läs mer om OpenAI:s nya GPT-4-modell här).
ShellGPT kan ge intelligenta förslag och rekommendationer och till och med utföra skal-kommandon baserat på din textinmatning. Den anpassar sig också efter dina interaktioner och blir mer träffsäker med tiden. Med detta ChatGPT-verktyg integrerat i kommandoraden behöver användare inte längre skriva komplexa kommandon eller memorera invecklade Linux-kommandon. De kan spara värdefull tid, minska fel och låta ChatGPT göra en del av grovjobbet åt dem.
Förberedelser inför installation av ChatGPT i Linux CLI
Här följer några förutsättningar du behöver uppfylla innan du kan installera ShellGPT på ditt Linux-system. De verktyg som krävs är inte komplicerade och kan installeras med några få enkla kommandon.
Installera Python
Python är ett oumbärligt verktyg och precis som många andra Linux-verktyg och bibliotek är ShellGPT (kommandoradsversionen av ChatGPT) byggt på Python. Faktum är att även ChatGPT är byggd med Python och andra språk. Oftast är Python förinstallerat på de flesta moderna Linux-distributioner. Kontrollera därför vilken Python-version som är installerad på din Linux-dator med följande kommando:
python3 --version
Om kommandot ovan ger felmeddelanden betyder det att Python antingen inte är installerat eller att en föråldrad version av Python 2.7 är installerad på ditt system. Följ då vår guide om hur du installerar Python i Linux.
Installera Pip Package Manager
Pip är en plattformsoberoende pakethanterare för Python. Den hjälper till att hantera olika Python-paket och bibliotek som behövs för att integrera ChatGPT i Linux. Du kan installera, uppgradera och avinstallera de nödvändiga paketen med ett enda kommando. Det brukar oftast vara förinstallerat med Python i de flesta Linux-distributioner, men om det inte är installerat kan du installera det med följande kommando:
sudo apt-get -y installera python3-pip
När du har installerat Pip kan du kontrollera vilken Pip-version som är installerad med kommandot:
pip3 --version
Installera Venv-modulen
Denna modul är inte absolut nödvändig för ShellGPT eller ChatGPT, men vi rekommenderar att du installerar den för att skapa en isolerad virtuell miljö i Linux. Detta gör du för att undvika konflikter med andra bibliotek. Installation av ett bibliotek eller paket medför ofta installation av många bakgrundsberoenden som kan störa andra bibliotek. För att skapa en virtuell miljö för ett projekt behöver du modulen ”venv”. Den kan installeras med följande kommando:
sudo apt installera python3-venv
Konfigurera ShellGPT för ChatGPT i Linux-terminalen
För att göra processen lättare att förstå har vi delat upp installationsanvisningarna i fyra olika sektioner. Låt oss börja med att ställa in miljön, sedan hämta OpenAI API-nyckeln och slutligen installera chatboten i terminalen.
Skapa en utvecklingsmiljö
Nu när vi har täckt beroenden kan vi skapa den miljö som krävs för att komma åt ChatGPT från din Linux-terminal. Följ dessa steg:
1. Öppna terminalen från applikationsmenyn eller använd kortkommandot ”Ctrl + Alt + T”.
2. Använd kommandot nedan för att skapa en ny katalog där du kan organisera alla filer.
mkdir <ditt_katalognamn>
Till exempel har vi skapat en ny katalog med namnet ”commandline-chatgpt” med hjälp av följande kommando:
mkdir commandline-chatgpt
3. Navigera nu till den nya katalogen med kommandot ”ändra katalog” (cd):
cd <nytt_katalognamn>
I exemplet nedan har vi flyttat till ”commandline-chatgpt” katalogen, där vi kommer att skapa miljön för att använda ChatGPT i Linux-terminalen:
cd commandline-chatgpt
4. Använd nu kommandot nedan för att skapa en virtuell miljö med venv-modulen. Vi har valt ”chatgpt_cli” som namn på vår virtuella miljö.
python3 -m venv <virtual_environment_name>
Exempel: python3 -m venv chatgpt_cli
5. Den virtuella miljön som du just skapade kommer att vara inaktiverad som standard. För att aktivera den, använd följande kommando:
källa <virtual_environment_name>/bin/activate
När du har kört kommandot ovan kommer din skalprompt nu att visa namnet på den virtuella miljön inom parentes, så här:
(<virtual_environment_name>)<användarnamn>@<systemnamn>
Som du kan se i bilden nedan har standardprompten i Linux ändrats till (chatgpt_cli) [email protected] efter att ha utfört kommandona ovan.
Skaffa din OpenAI API-nyckel
För att använda ChatGPT:s tjänster i Linux behöver du en OpenAI API-nyckel. För närvarande erbjuder OpenAI $5 i krediter för provanvändning. När du har använt krediterna måste du betala för att använda API:et. Så här får du en OpenAI API-nyckel för denna kommandorads-ChatGPT-chatbot:
1. Gå till OpenAI:s webbplats (besök) och skapa ett nytt OpenAI-konto. Om du redan har ett konto loggar du bara in och går vidare till nästa steg.
2. Klicka sedan på din profilbild i det övre högra hörnet och välj ”Visa API-nycklar” från rullgardinsmenyn.
3. Här ser du alla tidigare genererade API-nycklar om du har några. För att skapa en ny API-nyckel klickar du på ”Skapa ny hemlig nyckel”.
4. En popup-ruta öppnas med din API-nyckel. Dela inte denna nyckel med någon och publicera den inte offentligt. Kopiera din API-nyckel till en säker fil eller plats, eftersom du bara kan se den en gång. Du kan inte kopiera API-nyckeln efter att du har klickat på ”OK” här.
5. Skapa nu en miljövariabel för denna API-nyckel med följande kommando. I Linux kan du skapa en miljövariabel med ”export”-kommandot. Ersätt platshållaren <din_ÖppnaAI_API_nyckel_här>
med den faktiska API-nyckel du genererat för att använda ChatGPT i Linux-terminalen.
export OPENAI_API_KEY=<din_ÖppnaAI_API_nyckel_här>
6. Verifiera miljövariabeln genom att lista den med kommandot env
:
env
7. Denna variabel lagras endast tillfälligt för den aktuella sessionen. För att lagra API-nyckeln permanent, öppna .bashrc
-filen i din valda textredigerare och lägg till variabeln i slutet av filen.
export OPENAI_API_KEY=<din_ÖppnaAI_API_nyckel_här>
8. Spara filen och avsluta textredigeraren efter att du har lagt till OpenAI API-nyckeln. Kör nu detta kommando för att ändringarna ska träda i kraft:
källa .bashrc
9. Slutligen, verifiera ändringarna med kommandot env
:
env
Installera ShellGPT för att använda ChatGPT
Efter att ha ställt in miljön kan du nu installera kommandoradsversionen av ChatGPT i Linux. Använd kommandot nedan för att installera ShellGPT på din dator:
pip3 installera shell-gpt --användare
ShellGPT: Syntax och alternativ
Nu när du har installerat ShellGPT vill du säkert använda den för olika uppgifter. Låt oss dock först kolla in syntaxen och några alternativ som kan ge intressanta resultat. Att använda ShellGPT för flera uppgifter är enkelt tack vare dess enkla syntax:
sgpt <alternativ> <input_query>
Några av de alternativ du kan använda med ShellGPT (sgpt) chatbot är:
Alternativ | Beskrivning |
–temperatur | Ändrar slumptalsbeteendet i utdata. |
–top-probablity | Begränsar utdata till de mest sannolika token eller ord. |
–chat | Används för att föra en konversation med ett unikt namn. |
–shell | Används för att få skalkommandon som utdata. |
–execute | Kör kommandona som returneras från alternativet –shell. |
–kod | Används för att få kod som utdata. |
Använda ChatGPT i Linux-terminalen: Exempel
1. Använda ShellGPT för frågor
Du kan använda ShellGPT som en sökmotor för alla typer av frågor. Eftersom det är en AI-chatbot får du svar som är mer mänskliga än resultaten från traditionella sökmotorer, som oftast ger en lista med rankade webbsidor. Syntaxen för att använda ShellGPT för att få svar på dina frågor är:
sgpt "<din_fråga>"
Om du till exempel behöver veta solens massa, använd detta kommando:
sgpt "mass of sun"
Du kommer att se en animering i terminalen medan ShellGPT försöker få fram ett svar. Svaret vi fick visas nedan. Du kan få ett liknande svar, beroende på hur modellen är tränad:
Solens massa är ungefär 1,989 x 10^30 kg.
2. ChatGPT-chatbot-läge
Om du har använt ChatGPT för att chatta så vet du att svaren känns väldigt mänskliga. Med ShellGPT kan du nu använda ChatGPT direkt från din Linux-terminal. Använd helt enkelt –chat-alternativet följt av ett unikt sessionsnamn och en prompt.
sgpt --chat <unique_chat_session_name> <input_prompt>
Om du till exempel vill att ChatGPT ska berätta ett skämt, använd detta kommando:
sgpt --chat skämt "kan du berätta ett skämt?"
När du kör kommandot ovan får du följande resultat:
Sure, here's one: Why couldn't the bicycle stand up by itself? Because it was two-tired!
3. Generera kod
Du kan också använda det CLI-baserade ChatGPT-verktyget för att lösa kodningsproblem eller generera kodavsnitt. Använd bara flaggan –code för att generera kod för din prompt, så här:
sgpt --code "<input_prompt>"
Om du till exempel vill lösa det klassiska Fizz Buzz-problemet med Python, använd den här prompten:
sgpt --code "Lös klassiskt brusande problem med Python"
ChatGPT kommer snabbt att ge dig ett resultat som du sedan kan klistra in i din kodredigerare och testa:
for i in range(1, 101): if i % 3 == 0 and i % 5 == 0: print("FizzBuzz") elif i % 3 == 0: print("Fizz") elif i % 5 == 0: print("Buzz") else: print(i)
4. Generera skalkommandon
Även om terminalen är ett kraftfullt verktyg för att utföra komplexa kommandon och automatisera uppgifter kan det ibland vara svårt för nybörjare att minnas syntaxen och alternativen för olika Linux-kommandon. Med ChatGPT på din kommandorad kan du inte bara få syntaxen för ett Linux-kommando utan också det exakta kommandot med de parametrar och alternativ som krävs. Använd bara flaggan –shell på följande sätt:
sgpt --shell "<input_prompt>"
Om du till exempel vill ange skrivskyddad behörighet för alla filer i den aktuella katalogen, använd följande kommando:
sgpt --shell "Gör alla filer i den aktuella katalogen skrivskyddade"
Som förväntat levererar och returnerar ChatGPT detta som utdata:
chmod -R a-w .
Om du dessutom använder –execute tillsammans med –shell kan du till och med köra kommandot direkt. I exemplet ovan ser syntaxen ut så här:
sgpt --shell --execute "gör alla filer i nuvarande katalog skrivskyddade"
Du får då följande utdata:
chmod -R a-w . Execute shell command? [y/N]: y
ChatGPT direkt i Linux-kommandoraden
ShellGPT ger kraften i ChatGPT direkt in i din Linux-terminal. Det gör inte bara arbetet med kommandoraden enklare för både nybörjare och erfarna användare utan ger också extra funktioner. Som nämnts tidigare blir det mer användbart med tiden eftersom det är utformat för att lära sig av användare. Men kom ihåg att inte dela känslig information eller data, särskilt proprietär kod från ditt företag, med någon AI-modell. Låt oss veta vad du tycker om detta AI-kommandoradsverktyg i kommentarerna nedan.