Hur man ställer in en Apache-webbserver med Webmin på Ubuntu Server

Apache är ett utmärkt webbserververktyg som fungerar på Ubuntu. Det är dock inte det lättaste att ställa in. Tack och lov, om du använder Webmin på ditt Ubuntu Server-system kan du ställa in det riktigt enkelt direkt i Webmin UI.

Den här guiden visar hur du kan ställa in en Apache-webbserver på Ubuntu Server med Webmin. Vi kommer också att visa dig hur du kan hantera det med Webmins webbgränssnitt.

Installera Webmin på Ubuntu Server

För att använda den inbyggda Apache-servermodulen i Webmin måste du först konfigurera Webmins webbgränssnitt. Det är dock inte särskilt svårt att ställa in Webmin. För att installera det, starta ett terminalfönster, SSH till Ubuntu-servern (eller sitta vid den fysiskt) och gå till kommandoraden.

När du har fått tillgång till Ubuntu Servers kommandorad, gör följande för att få igång Webmin webbgränssnitt.

wget http://prdownloads.sourceforge.net/webadmin/webmin_1.981_all.deb
sudo apt install ./webmin_1.981_all.deb

Om du behöver mer vägledning för att ställa in Webmin på din Ubuntu Server, vänligen kolla in vår guide om hur du ställer in Webmin på Ubuntu Server.

Ställer in ditt root-lösenord

Om du vill använda Webmin webbgränssnitt på din Ubuntu-server måste du ha tillgång till root-lösenordet och root-kontot. Ubuntu låser root-lösenordet som standard av säkerhetsskäl.

För att ställa in root-lösenordet loggar du först in på root med kommandot sudo -s.

sudo -s

När du har fått root-åtkomst kan lösenordet ställas in. Använd kommandot passwd, berätta för Ubuntu att du vill ställa in root-lösenordet. Se till att root-lösenordet är minnesvärt och säkert.

Obs! Om du behöver hjälp med att skapa ett säkert lösenord, klicka här.

passwd

Med root-kontot konfigurerat kommer du att kunna logga in på Webmins webbgränssnitt. Öppna en ny webbläsarflik för att komma åt Webmins webbgränssnitt på din Ubuntu-server. Gå sedan till webbadressen nedan.

http://YOUR_UBUNTU_SERVER_IP_ADDRESS_OR_HOSTNAME:10000

Observera att du måste lägga ”root” i användarnamnsrutan för Webmin-inloggningen och det nyskapade lösenordet i lösenordsrutan för att logga in.

Installera Apache webbserverpaket på Ubuntu Server

För att ställa in Apache på Ubuntu Server med Webmin, följ steg-för-steg-instruktionerna nedan.

Steg 1: Klicka på menyn till vänster för att visa alternativen. Hitta sedan avsnittet ”Webmin” bredvid ”Dashboard”, hitta knappen ”Oanvända moduler” och klicka på den.

Steg 2: Inuti avsnittet ”Oanvända moduler”, leta upp knappen ”Apache Webserver” och välj den för att komma åt Apache Webserver-modulsektionen.

Steg 3: I modulområdet för Webmin Apache Webserver ser du ett meddelande. Detta meddelande säger, ”Apache-serverns körbara /usr/sbin/apache2 existerar inte. Om du har Apache installerat, justera modulkonfigurationen för att använda rätt sökväg.”

Hitta den gröna ”Installera nu”-knappen för att starta installationsprocessen på ditt Ubuntu Server-system.

Steg 4: När den gröna ”Installera nu”-knappen är vald, blir den en blå ”Installera nu”-knapp. Välj den här knappen för att installera alla paket som krävs för att använda Apache på Ubuntu Server.

Konfigurera din Apache-webbserver i Webmin

Även om standardinställningarna för din Apache-webbserver är tillräckliga, kanske du vill ändra några konfigurationsinställningar. Så här gör du det.

Steg 1: Hitta Webmin sidofältet och klicka på det med musen. Hitta sedan avsnittet ”Server” och klicka på det med musen.

Steg 2: Inuti området ”Server”, klicka på alternativet ”Apache Webserver”. Det här alternativet tar dig till Apache Webserver-konfigurationsområdet.

Steg 3: Hitta den inställning du vill ändra i din Apache-webbserver. Alternativen inkluderar ”Processer och gränser”, ”Nätverk och adresser”, ”MIME-typer”, Övrigt, ”Alternativfiler per katalog” etc.

Lägger till filer till din Apache-webbserver

Nu när du har fått igång din Apache-server är det dags att lägga till några HTML-filer till den. Så här gör du med Webmin.

Steg 1: Klicka på den vänstra sidofältet i Webmin. Välj sedan menyalternativet ”Verktyg” med musen.

Steg 2: Inuti området ”Verktyg”, hitta alternativet ”Filhanterare” och klicka på det för att öppna Webmin-filhanterarens app.

Steg 3: Inuti filhanteraren, hitta ”var” och dubbelklicka på den för att komma åt /var/-katalogen. Välj sedan mappen ”www” och dubbelklicka på den för att komma åt mappen /var/www/.

Steg 4: I mappen /var/www/, hitta mappen ”html” och dubbelklicka på den för att komma åt webbkatalogen för din Apache-webbserver.

Steg 5: Inuti Webmin filhanterare, välj ”Arkiv” -knappen med musen. Välj sedan texten ”Dra och släpp filer här eller klicka för att välja” för att ladda upp ett nytt HTML-dokument till din Apache-server.