Hur man spelar Valheim på Linux

Spread the love

Valheim är ett överlevnads- och sandlådespel med tidig tillgång av den svenska utvecklaren Iron Gate Studio. I spelet är spelarna vikingar och måste tillverka verktyg och överleva. Spelet fungerar på Linux ganska bra. Så här ställer du in det på ditt system.

Valheim på Linux

Valheim är inbyggt i Linux, men det fungerar bara med hjälp av Steam för Linux. Så vi måste gå igenom hur du installerar Linux-versionen av Steam på din dator.

Installera Steam

För att börja installera Steam på din Linux-dator, öppna ett terminalfönster på skrivbordet. För att öppna ett terminalfönster på ditt Linux-skrivbord, tryck på tangentbordskombinationen Ctrl + Alt + T. Eller sök efter ”Terminal” i appmenyn och öppna den på det sättet.

När terminalfönstret är öppet följer du installationsinstruktionerna nedan som motsvarar det Linux-operativsystem du använder för närvarande.

Ubuntu

På Ubuntu kan Steam-applikationen installeras via kommandot apt install. För att få appen att fungera på ditt system anger du kommandot nedan.

sudo apt install steam

Debian

På Debian Linux stöds Steam-applikationen via deras ”icke-fria” programvaruförråd. Det är dock enklare att få appen att fungera på din dator genom att manuellt ladda ner Steam DEB-paketet.

  Hur man uppgraderar till Linux Mint 20.2

För att ladda ner Steam DEB-paketet, använd följande wget-kommando.

wget https://steamcdn-a.akamaihd.net/client/installer/steam.deb

Efter att ha laddat ner Steam DEB-paketet till din dator kan installationen av Steam börja. Använd kommandot dpkg nedan och installera Steam.

sudo dpkg -i steam.deb

När Steam DEB-paketet är installerat på din dator måste du korrigera eventuella beroendeproblem som kan ha uppstått under installationen. För att åtgärda det här problemet, kör följande Apt-get install -f kommando.

sudo apt-get install -f

Arch Linux

På Arch Linux är Steam-appen tillgänglig för alla användare, förutsatt att de har ”multilib”-programvaran aktiverat. För att aktivera det på din dator öppnar du Pacman-konfigurationsfilen, aktiverar ”Multilib”, synkroniserar om pacman med pacman -Syyu och installerar Steam med kommandot nedan.

sudo pacman -S steam

Fedora/OpenSUSE

På Fedora och OpenSUSE är det möjligt att få Steam-appen att fungera genom inkluderade programvaruförråd. Dessa versioner av appen fungerar dock inte särskilt bra. Av denna anledning föreslår vi att du installerar Flatpak-versionen istället.

Flatpak

Steam är tillgängligt som ett Flatpak-paket på Flathub. För att få det att fungera på din dator måste du först installera Flatpak runtime. För att installera runtime på din dator, följ den här guiden om ämnet.

  Hur man spelar The Witness på Linux

När du har ställt in Flatpak-runtimen på din dator måste du konfigurera Flathub-appbutiken. Ange kommandot nedan för att ställa in appbutiken.

flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

Nu när Flathub-appbutiken är inställd på din dator kan installationen av Steam börja med kommandot nedan.

flatpak install flathub com.valvesoftware.Steam

Inbyggd inställning

Att spela Valheim på Linux är relativt enkelt. För att ställa in spelet på ditt system, följ steg-för-steg-instruktionerna nedan.

Steg 1: Starta Steam på din dator genom att söka efter ”Steam” i appmenyn. När appen är öppen anger du dina användaruppgifter och loggar in. När du har loggat in hittar du knappen ”STORE” längst upp på Steam.

Genom att välja knappen ”STORE” kommer du till Steams butiksfrontsida.

Steg 2: På Steam Storefront-sidan, leta reda på sökknappen och klicka på den med musen för att komma åt sökfunktionen. Därifrån skriver du in ”Valheim” och trycker på enter-tangenten för att se resultaten.

Resultaten klickar på objektet som säger ”Valheim” för att navigera till Steam-sidan för Valheim. En gång på Valheim Steam-sidan, leta reda på den gröna ”Lägg till i kundvagn”-knappen och klicka på den för att köpa spelet.

  Hur man spelar Trine Enchanted Edition på Linux

Varnas för att Valheim, även om det är väldigt roligt, är ett spel med tidig tillgång. Tidig tillgång betyder att det finns buggar som kan uppstå när du spelar.

Steg 3: Hitta knappen ”LIBRARY” högst upp i Steam och klicka på den för att gå över till ditt Steam-bibliotek. Väl i Steam-biblioteksområdet, hitta ”Valheim” och klicka på den. Välj sedan den blå ”INSTALLERA”-knappen för att ladda ner och installera spelet på din dator.

Steg 4: När Valheim har laddats ner och installerats kommer den blå ”INSTALLERA”-knappen att bli en grön ”SPELA”-knapp. Klicka på den för att spela spelet!

Protoninställning

Valheim är inbyggt i Linux, så det finns inget behov av att spela det med Valves Steam Play och Proton. Om du har problem med att spela spelet med den ursprungliga versionen är detta ett alternativt alternativ.

För att ställa in Valheim via Proton, kolla in vår djupgående guide om Steam Play.