Hur man spelar Steam-spel på din Meta Quest

Medan Meta Quest har ett starkt bibliotek med inbyggda spel som du bara kan komma åt med headsetet, går du miste om mer grafiskt intensiva Steam VR-spel som kan utnyttja kraften i din speldator.

Om du vill spela Steam-spel på ditt Meta Quest-headset finns det en mängd olika sätt att göra detta och vi visar dig hur.

Det finns inget sätt att spela Steam-spel på Quest, så alla dessa metoder strömmar dem strikt från en värddator. Om du inte redan har Steam installerat på ditt skrivbord, med spel installerade och spelbara, installera Steam först.

Tre av de fyra metoderna här involverar trådlös streaming, vilket innebär att kvaliteten på din upplevelse kommer att variera beroende på hastigheten på ditt Wi-Fi (inte ditt internet, bara ditt interna nätverk). För bästa resultat bör du se till:

 • Din speldator är ansluten till din router via en Gigabit Ethernet-kabel eller snabbare.
 • Du är fysiskt i samma rum som din Wi-Fi-router eller åtkomstpunkt när du använder din Quest för att spela. Det bör helst stödja Wi-Fi 6e eller 7.
 • Din speldator och headset måste vara på samma LAN och kunna ”se” varandra. I vissa fall kan ditt Wi-Fi vara isolerat från trådbundna enheter. Om så är fallet måste du fördjupa dig i dina routerinställningar för att åtgärda problemet. Detta kan också vara fallet om du har ett stort hem och väljer att använda mer än en router.

Steam Link har alltid varit det enklaste sättet att streama dina Steam-spel till andra datorer och mobiler – och nu finns det en officiell Steam Link-app för Meta Quest. Detta är det överlägset enklaste sättet att streama både plattskärms- och VR-spel trådlöst till din Quest.

För att komma igång, ladda ner officiella Meta Steam Link-appen. Du kan också enkelt hitta detta i ditt headset med hjälp av Meta store. Du måste para detta med din stationära spelmaskin, så öppna appen och klicka dig vidare för att börja skanna efter en lokal maskin som kör Steam.

Du kommer att se ett felmeddelande som säger Computer Not Found om din dator inte är på samma nätverk (eller inte är påslagen alls).

Om den lyckas hitta din dator klickar du på Anslut, så får du en fyrsiffrig kod att ange på Steam-sidan. Du behöver bara göra detta en gång.

Du kommer att hälsas med den vanliga Steam-menyn med ”stor skärm” och kan fortsätta att använda Steam VR som om du var på ett skrivbord. Du kan hoppa direkt in i dina VR-spel med fullt stöd för Quest-kontroller.

Även om det är möjligt att spela icke-VR plattskärmsspel med Steam Link också, fann jag att Meta Quest-kontrollerna inte emuleras som en gamepad, och inte heller kommer Steam Link att passera genom en gamepad som är ansluten via Bluetooth till din Quest.

Det är inte heller lätt att använda din Quest-kontroll för att peka och klicka som en mus (det kräver att du samtidigt håller ned Steam-knappen och sedan trycker på avtryckaren, till exempel).

Istället måste du använda en mus och ett tangentbord (eller en gamepad) anslutna direkt till din PC. Om du ändå är i samma rum som din dator är det här ingen stor affär. Men det betyder att du till exempel inte kan njuta av lite vardagsspel från sängen.

Fördelar med Steam Link-appen:

 • Detta är det enklaste sättet att hoppa in i Steam VR-spel med Meta Quest. Det är också gratis och officiellt.
 • Du behöver inte installera någon Oculus- eller Meta-programvara på din speldator.

Steam Link App Nackdelar:

 • Metoden kan vara besvärlig för icke-VR-spel på grund av bristen på styrenhetsstöd, Bluetooth-passthrough eller enkel musemulering.
 • Många användare rapporterar problem med prestanda.

Virtuellt skrivbord är min föredragna anslutningsmetod, men det är en betald applikation. För $15 är det inte precis dyrt, och det erbjuder den överlägset mest funktionsrika och pålitliga metoden för att streama trådlöst från ditt skrivbord.

Börja med att ladda ner streamingprogramvaran till din PC med hjälp av Virtual Desktop-webbplats. Se till att den är igång (den sitter vanligtvis tyst i aktivitetsfältet).

Standardalternativen är bra för de flesta – det kommer automatiskt att optimera din anslutning och emulera en gamepad med dina Quest-kontroller. Du måste också köpa Virtual Desktop-app från Meta Store eller inifrån ditt headset.

Starta Virtual Desktop-appen på ditt headset, hoppa över till din PC och klicka på Tillåt-knappen i dialogrutan som kommer upp – det ska stå ditt Oculus-användarnamn. Därifrån ansluts du automatiskt.

Du kan nu använda Meta Quest-kontrollerna för att interagera med ditt skrivbord och öppna SteamVR eller någon annan applikation som du skulle göra med en mus. Alternativt, tryck på den vänstra kontrollknappen och välj fliken Spel. Det kommer att lista alla Steam (och Oculus) VR-spel så att du kan starta dem direkt.

Du kan också emulera en vanlig gamepad med Meta Quest-kontrollerna – även om det kan ta lite tid att vänja sig vid. Virtual Desktop kommer också att passera genom en verklig Bluetooth-gamepad, så om du inte är i samma rum kan du det anslut en gamepad till din Quest och använd det för att spela.

Fördelar med virtuella skrivbord:

 • Denna metod låter dig strömma Steam och andra applikationer. Du kan också streama från ett Mac-skrivbord.
 • Du kan också strömma VR180 eller vanliga SBS 3D-videor från ditt skrivbord.
 • Virtual Desktop stöder Bluetooth gamepads, möss och tangentbord.
 • Denna metod ger den bästa streamingkvaliteten.

Nackdelar med virtuellt skrivbord:

 • Det kostar $15.
 • Denna metod kräver att en serverapp är installerad på din PC.

AirLink är den officiella trådlösa streaminglösningen från Meta som låter dig spela både Meta/Oculus-spel och SteamVR.

Huvudkravet är att du behöver Oculus skrivbordsapp installerat på din PC. Det behövs inga ytterligare appar på ditt headset; öppna bara menyn Snabbinställningar och klicka sedan på alternativet Quest Link till höger.

För trådlös anslutning, klicka på alternativet Aktivera AirLink. Din dator bör då listas nedan. Klicka för att para ihop, och om detta är första gången måste du bekräfta parningsförfrågan på PC-sidan (en kod visas för att verifiera från headsetet, men du behöver inte anteckna den eller skriva in den ).

Du måste också hoppa tillbaka till headsetet efter att ha gjort det och bekräfta igen där.

Om allt går bra kommer du att kastas in i ett skarpt Oculus-skrivbordsgränssnitt, där du hittar en rad knappar på dina kontrollertips för biblioteket – det är där du kan hitta en länk till SteamVR, såväl som din Oculus skrivbordsspel (om några) — eller bara Desktop.

När du väl har öppnat en SteamVR-app bör den också läggas till i biblioteket för att snabbt starta den igen.

Man skulle kunna tro att en inbyggd lösning skulle vara den bästa, men tyvärr har Meta-skrivbordsupplevelsen låtit ruttna de senaste åren.

Meta har enbart fokuserat på mobila headset som Quest och glömt bort den rent skrivbordsbaserade Rift – och detta syns i mjukvaran. Det fungerar för det mesta, men jag tycker att gränssnittet är klumpigt och saker och ting tenderar att haka mycket mer.

Fördelar med AirLink:

 • Det är inbyggt i Meta Quest.

AirLink Nackdelar:

 • Det är den minst pålitliga metoden.
 • Den behöver Oculus-skrivbordsappen (även känd som Meta Quest Link-appen), som kan lägga till overhead och försämra prestanda.
 • Den har ett föråldrat användargränssnitt och en frustrerande upplevelse.

Slutligen, för högsta kvalitet men mindre bekvämlighet, kan du helt enkelt ansluta din Meta Quest direkt till din speldator – förutsatt att du har en höghastighets USB-port (USB-C eller A 3.1/3.2) och en lämplig kabel.

Meta säljer en ”officiell” fiberoptisk femmeter Länkkabel, men det behövs inte strikt; alla kvalitetskabel konstruerade för höga överföringshastigheter bör fungera (5m eller mindre).

Instruktionerna för att få detta att fungera via en USB-kabel är desamma som AirLink-avsnittet ovan, förutom att du inte behöver aktivera AirLink-alternativet; det antar att du använder en kabel, så klicka bara på anslut.

Meta Link Cable-proffs:

 • Det spelar ingen roll hur dåligt ditt Wi-Fi är.

Nackdelar med Meta Link-kabel:

 • Denna metod är nästan lika buggig som AirLink.
 • Du är kopplad till din PC.

Om du menar allvar med att strömma spel till din Meta Quest rekommenderar jag att du köper Virtual Desktop-appen. Det är det mest pålitliga alternativet och erbjuder den mest omfattande funktionsuppsättningen som går långt utöver Steam-spel. Du kommer till och med att kunna se nedladdade 3D-filmer.

Men om du är osäker på idén och bara vill pyssla med VR-spel från Steam, är den officiella Steam Link-appen enkel och gratis — så det är värt att prova det först.