Hur man slår på eller av länkhistorik på Instagram

Instagram gör det enkelt att se de webbplatser du nyligen besökt från appen. Men du kan inaktivera funktionen.

Viktiga takeaways

 • Instagram kan lagra alla webbplatser du besökt under de senaste 30 dagarna med sin länkhistorikfunktion.
 • Genom att aktivera länkhistorik kan Instagram spåra dina surfaktiviteter i appen för att visa dig relevanta annonser.
 • Om detta inte intresserar dig kan du inaktivera länkhistorikfunktionen från Instagrams webbläsare i appen.

Instagram låter dig se alla webbplatser du nyligen besökt i appen, vilket kan vara praktiskt när du vill hämta en produktlänk som du tryckte på medan du scrollade genom plattformen. För att dra fördel av detta måste du aktivera Instagrams länkhistorikfunktion.

Instagram behöver ditt tillstånd för att spåra alla länkar du klickar på och besöker i appen. Det är dock möjligt att du har fått ett popup-fönster som uppmanar dig att aktivera länkhistorikfunktionen när du använde plattformen. Så det är värt att kontrollera om du redan har det aktiverat.

Oavsett om du använder en iPhone eller Android-enhet kan du följa stegen nedan i Instagram-appen för att kontrollera om länkhistorikfunktionen är aktiv:

 • Starta Instagram och tryck på profilikonen i det nedre högra hörnet.
 • Tryck på de tre raderna i det övre högra hörnet och välj Din aktivitet från popup-menyn.
 • Rulla ned och välj Länkhistorik.
 • Här, om du ser en lista med länkar, betyder det att funktionen är aktiv. Men om du uppmanas att aktivera det kan du trycka på alternativet Tillåt länkhistorik under meddelandet. Du kan också se ”Ingen nyligen länkhistorik” i den här menyn, vilket betyder att du inte har tryckt på några externa länkar på plattformen än.
 • Nu, om du hellre vill ha den här funktionen avstängd, tryck på någon av länkarna i din historik för att ta fram Instagrams webbläsare i appen.
 • Tryck sedan på ellipsknappen (…) i det övre högra hörnet av webbläsaren och välj Webbläsarinställningar.
 • Stäng här av Tillåt länkhistorik för att sluta använda den här funktionen. När du uppmanas att bekräfta väljer du Tillåt inte.
 • Du hittar också alternativet att rensa din länkhistorik i samma meny. Men om du inaktiverar funktionen rensas också alla länkar du har besökt från Instagram nyligen.

  Instagram sparar bara länkarna du besökte i upp till 30 dagar. Dessutom kommer länkarna du besöker från webbversionen av Instagram inte att läggas till på länkhistoriksidan.

  Så praktiskt som det kan vara, rekommenderar vi inte att du aktiverar länkhistorikfunktionen på Facebook eller Instagram om du är orolig för din integritet online. Det beror på att Meta, företaget som äger både Facebook och Instagram, kommer att leverera riktade annonser över sina plattformar baserat på de webbplatser du besöker. Och eftersom Meta är känt för att spåra sina användare, kommer det inte att falla i allas smak att aktivt ge det tillstånd att göra det.

  På den positiva sidan av saken, att aktivera länkhistorikfunktionen i Instagram innebär att en. du kommer snabbt att kunna hitta en länk som du tidigare besökt, och b. du kommer att se fler annonser som är relevanta för dina intressen. Så det handlar i slutändan om vilken typ av upplevelse du vill ha från Instagram.