Många syntar fokuserar på att efterlikna befintliga instrument, men Sculpture-synten i Logic Pro har ett distinkt tillvägagångssätt för ljudskapande.
Den ger dig möjlighet att välja strängmaterial, bestämma hur och var de anslås, och ändra en mängd olika inställningar. Det omfattande utbudet av funktioner kan verka överväldigande, men vi kommer att utforska varje sektion steg för steg, så att du kan experimentera och skapa originella och levande synth-ljud.
Strängmaterial
I den centrala materialpanelen kan du blanda mellan fyra strängmaterial – nylon, trä, stål och glas – genom att klicka och dra den grå punkten. Det påverkar styvheten och dämpningsegenskaperna hos strängarna.
Ljudet för varje strängtyp varierar beroende på hur Objekt 1, 2 och 3 interagerar med strängen. Du kan också använda de inbyggda morph-punkterna eller automatisera strängmaterialbyten i din DAW för dynamiska förändringar. Det kan ge liv åt din synth.
Här är parametrarna i detta avsnitt:
- Media Loss: Reglerar hur mycket strängens omgivning (t.ex. luft eller vatten) dämpar ljudet.
- Upplösning: Styr den maximala mängden övertoner i ljudet vid tonen C4 (mitten C).
- Spänningsmodulering: Påverkar hur mycket tonhöjden ändras tillfälligt runt C4.
- Dölj, Keyscale och Release: Döljer eller visar ytterligare inställningsmöjligheter.
Effekten av dessa reglage varierar beroende på vilken tonhöjd du spelar (högre eller lägre än C4). För mer information om Logic-syntar kan du kolla in guiderna för Retro Synth och ES2-synten.
Förstärkarkurva
Till höger om materialpanelen finns förstärkarkurvan med standardkontroller för ADSR (Attack, Decay, Sustain, Release). Om du vill friska upp minnet, kolla in de olika typerna av syntes. Kom ihåg att dina release- och decay-tider kan påverkas av inställningar i strängsektionen, som Media Loss.
Reglagen för Key och Pickup Spread har en speciell funktion. Genom att dra vertikalt på Key-reglaget bestämmer du panoreringen utifrån tonhöjden på MIDI-noterna. Med Pickup-alternativet kan du bredda stereobilden av de två pickuperna.
Globala inställningar och fördröjning
Längst upp i gränssnittet hittar du de globala inställningarna, inklusive tre tangentbordslägen: poly (upp till 16 toner samtidigt), mono (en ton i taget) och legato (mjuk övergång mellan toner om den första hålls nedtryckt).
Andra globala parametrar är:
- Röster: Välj upp till 16 röster för din synth.
- Transponera: Justera tonhöjden uppåt eller nedåt med två oktaver.
- Stämning: Finjustera tonhöjden i cent.
- Glid: Justera tiden det tar för en ton att glida över till nästa.
- Värme: Finjustera varje röst individuellt för att få mer fyllighet och värme.
Till höger om materialpanelen finns en inbyggd delay-effekt. Spread- och Groove-plattan är en unik egenskap som är värd att experimentera med.
Vågformare
Vågformaren, som finns direkt ovanför materialpanelen, ger ytterligare möjligheter att forma vågformerna. Använd Typ-menyn för att välja en av de fyra vågformningskurvorna (Soft Saturation, Vari Drive, Tube-like Distortion och Scream).
Med Ingångsskala kan du öka eller minska övertonsinnehållet och ingångssignalen. Variationsratten ändrar balansen mellan direkt och bearbetat ljud när VariDrv väljs och styr symmetrin i kurvan när andra alternativ används.
Objekt
Minst ett och upp till tre objekt behövs för att aktivera, störa eller dämpa strängen. Utmaningen ligger i att förstå hur varje objekts effekt interagerar med de andra. Klicka på siffran vid varje objekt för att slå på/av dem.
Vrid på den centrala ratten för att ändra styrkan och flytta den vänstra reglaget för att påverka klangfärgen. VeloSens-reglaget styr känsligheten för varje nots anslag. Variation-reglaget lägger till fler tonala element. Effekten av alla dessa reglage skiljer sig beroende på objekttyp.
Med Gatelägesknapparna (KeyOn, Alltid och KeyOff) kan du bestämma när objektet är aktivt. Använd Typ-menyn för att välja hur strängen ska påverkas, t.ex. Strike, Bow, Plock m.m.
Pickuper
Pickup-sektionen till vänster ger en annan dimension av kontroll över hur och var strängen påverkas. Tänk på det som mikrofonplacering på en elgitarr. Den horisontella gröna linjens tjocklek återspeglar strängens styvhet. Använd Ctrl + klicka > Aktivera stränganimering för att se hur strängen vibrerar.
Klicka och dra på reglagen numrerade 1, 2 och 3 för att justera placeringen av objekten. Dra reglagen för Pickup A och B för att flytta dem; de två pickuperna visas som genomskinliga klockkurvor. Använd knappen Invertera längst ned för att invertera fasen av Pickup B; effekten varierar beroende på pickupplacering.
Filter
Filtersektionen har fem filterknappar (HiPass, LoPass, Peak, BndPass och Notch). Klicka på knappen Filter för att slå på/av den.
Parametrarna i det här avsnittet är:
- Key: Påverkar cutoff-frekvensen baserat på hur högt eller lågt du spelar.
- Cutoff: Styr den centrala filterfrekvensen.
- Resonans: Bestämmer förstärkningen vid eller omkring den centrala frekvensen.
- VeloSens: Påverkar filtereffekten baserat på noternas anslag.
Body EQ
Body EQ fungerar som en grundläggande EQ och en simulator för kroppsresonans. Välj alternativet Lo Mid Hi i modellistan för att använda en standard EQ. Använd rattarna för att höja eller sänka de olika frekvensbanden.
Välj de andra lägena för att simulera olika kroppsresonanser. Parametrarna ändras jämfört med standard-EQ:n och skapar andra effekter.
LFO:er och kurvor
Sculpture har två LFO:er (lågfrekvensoscillatorer) och kurvor. Du kan ställa in ett moduleringsmål (t.ex. Cutoff) och justera intensiteten med det nedre reglaget. Via-alternativet används för att styra moduleringsintensiteten med hjälp av anslag eller MIDI-kontroller. Aktivera eller avaktivera källorna genom att klicka på deras sifferikoner.
LFO-parametrarna är:
- Vågform: Välj en vågform för LFO.
- Kurva: Ändra vågformens utseende.
- Rate: Styr moduleringshastigheten.
- Sync/Free: Synkronisera moduleringshastigheten med projektets tempo och notlängder eller ställ in valfri hastighet i Hz.
- Envelope: Styr hur lång tid det tar för LFO-modulationen att tona in eller ut.
- Fas: Välj eller blanda mellan monofonisk (synkroniserad) eller polyfonisk (slumpmässig) LFO-modulation.
- RateMod: Styr intensiteten av moduleringshastigheten.
- RateMod Source-menyn: Välj en moduleringskälla för RateMod-reglaget.
Du kan aktivera Jitter (stammande effekt), Vibrato (tonhöjdsmodulering), Velocity/Note on Rnd (slumpmässig modulering) och Ctrl A Ctrl B (MIDI-kontrollerad modulering) med hjälp av flikarna i detta avsnitt. Parametrarna fungerar på samma sätt som för LFO:erna.
Du kan ställa in varje ADSR-fas i enveloppsektionen, synkronisera timingen till millisekunder eller projektets tempo och justera tidsskalan uppe till höger. VariMod-reglaget bestämmer intensiteten i moduleringsvariationen.
Morph-pad och punkter
Morph-funktionen i Sculpture gör det enkelt att justera flera parametrar för att skapa ett dynamiskt och levande ljud. Du kan rita och justera morf-punkterna och vägen mellan dem.
De fem punkterna finns i de fyra hörnen och i mitten. Den röda bollen visar den aktuella punktens position. Autoselect-knappen väljer den närmaste morf-punkten. Rnd-knappen slumpar parametrarna för de valda morf-punkterna. Reglaget Int bestämmer hur mycket som ska slumpas.
Med Morph Envelope justerar du timingen för de utritade punkterna i synk- eller ms-läge. Se till att Env är aktiverat för att se dina punkter i blocket. Använd Ctrl + klicka > Rensa Morph Envelope för att ta bort dina morf-punkter.
Forma unika ljud med Sculpture
När du har valt tangentbordsläge och grundljud, kan du börja undersöka hur vibrationerna påverkas av objekten och pickuperna. Forma ljudets klang med vågformaren, Body EQ och filter. Lägg sedan till variation med delay, LFO:er, envelops och andra moduleringsmöjligheter.
Med hjälp av morph-punkter får dina synthar mer dynamik och liv.