Vad är en M.2 NVMe SSD kylfläns?

M.2 SSD:er och deras kylningsbehov

M.2 SSD-enheter har revolutionerat sättet vi använder våra datorer. Övergången från traditionella hårddiskar till SSD:er som primär lagring var redan ett stort steg, men med introduktionen av M.2-diskar har prestandan ökat markant. Vi upplever nu läs- och skrivhastigheter som tidigare var otänkbara.

Utbudet av SSD-enheter på marknaden är stort, och vissa av dem är utrustade med kylflänsar medan andra saknar detta. Kylflänsar är ett vanligt inslag i många datorbyggen, men frågan är: vilken funktion fyller de egentligen på en SSD och är det nödvändigt med en?

Vad är en kylfläns för M.2 NVMe SSD?

Låt oss först klargöra vad en M.2 NVMe SSD-kylfläns är. Om du är bekant med kylflänsar från andra datorkomponenter, kan konceptet för en SSD-kylfläns verka lite udda.

Du känner kanske redan till vad en M.2 NVMe SSD är, men har du lagt märke till att vissa enheter har exponerade chip medan andra är täckta? De täckta enheterna har i själva verket en form av kylfläns.

Om du vet hur en CPU eller GPU fungerar, förstår du syftet med kylflänsar: att leda bort värme från chippet och skydda det från skador orsakade av överhettning.

När det gäller SSD:er kan du ha noterat att kylflänsarna saknar en fläkt. Det ska vi gå närmare in på lite senare, men i grunden är det för att kylflänsen i sig är tillräcklig. Luftflödet som genereras av datorns befintliga fläktar räcker för att överföra värme från kylflänsen och därmed från SSD:n, vilket gör att den kan fungera optimalt.

Det blir allt vanligare att SSD:er levereras med kylflänsar, särskilt de mer avancerade modellerna med högre kapacitet och hastighet. Detta tyder på att de kan vara viktiga.

Olika typer av SSD-kylflänsar

Det finns olika typer av kylflänsar som kan medfölja dina SSD-enheter. Den mest grundläggande varianten är kanske inte vad du tror. Vi talar om klistermärket som sitter på SSD:n. Det ser mest ut som information om enheten, men faktum är att det också fungerar som en kylfläns.

Klistermärket är tillverkat av metall, vanligtvis koppar, och hjälper till att sprida värmen. Klistermärket fungerar också ofta som en garantiförsegling. Om du tar bort det riskerar du inte bara att överhetta din SSD utan kan också förlora din garanti.

Andra SSD-enheter levereras med ordentliga kylflänsar i metall. Dessa är tjockare och kan kännas tyngre, tack vare mer metall och de fenor som hjälper till att leda bort värme. Vissa modeller kan till och med ha RGB-belysning, även om det inte bidrar till den termiska prestandan.

Vilken typ av kylfläns som medföljer beror ofta på hur avancerad SSD:n är, dess kapacitet och hastighet. Detta är dock ingen absolut regel, då det finns avancerade SSD:er med klistermärkeskylning eller utan kylflänsar alls. Det är dock en bra generell riktlinje.

Varför saknar vissa SSD:er kylfläns?

Bildkälla: Eshma/Shutterstock

Vissa SSD-enheter har helt enkelt ingen kylfläns. Anledningen är ofta att de inte behöver det. NVMe SSD-enheter avger generellt sett inte särskilt mycket värme. De är små enheter som inte drar extremt mycket ström.

Även om vissa NVMe SSD:er kan gynnas av en kylfläns för att hantera temperaturer och undvika termisk strypning, upplever inte alla SSD:er betydande problem med överhettning. Om du endast använder din SSD som startdisk och för normalt bruk, är det troligtvis inga problem att köra den utan kylfläns.

Om du däremot utför mycket läs- och skrivoperationer, kan en kylfläns vara nödvändig för att undvika termisk strypning. Men det krävs ganska intensiva påfrestningar för att det ska bli ett problem – och då har du kanske redan en SSD med kylfläns.

NAND-chippen är sällan problemet, utan det är snarare kontrollenheten som kan bli varm. SSD:er med hög kapacitet kan också bli varma, men även då klarar de sig oftast bra med den inbyggda klistermärkeskylningen.

Bör du använda en kylfläns?

Svaret är både ja och nej.

En annan anledning till att kylflänsar ibland utesluts är att de ökar tillverkningskostnaderna för SSD:n. Tillverkare kan välja att utelämna kylflänsen för att hålla enheten mer prisvärd. Och ärligt talat är det troligt att du tillhör den grupp av användare som inte behöver avancerad kylning för din SSD.

Vissa användare behöver det dock. Om du planerar att belasta din SSD hårt kan det vara bra att skaffa en med kylfläns.

För alla andra spelar det förmodligen inte så stor roll. Många företag lägger till kylflänsar mer för estetik än för termiska behov. Om SSD:n du tittar på har en kylfläns, skaffa den, men det kommer troligtvis inte att vara avgörande för din upplevelse.

Kylflänsar är (nästan) onödiga

Kylflänsar är nödvändiga i vissa delar av din dator, men för andra, som din SSD, är de inte lika viktiga. Det är bra att ha, men inte nödvändigt. Din lagringsenhet kan fungera utmärkt (och snabbt!) utan en kylfläns.

Se bara till att luftflödet i din dator är tillräckligt bra. Värmen som din SSD avger bör då inte vara ett problem, om du inte utför mer krävande uppgifter.