Vad är en M.2 NVMe SSD kylfläns?

M.2 SSD:er har verkligen förändrat vårt sätt att använda våra datorer. Flytten från fysiska hårddiskar till SSD-enheter för våra startdiskar var redan tillräckligt betydande, och med flytten till M.2-diskar har det bara blivit bättre, och våra datorer har uppnått läs- och skrivhastigheter som vi tidigare inte trodde var möjliga.

Det finns många SSD-enheter på marknaden, men vissa av dem har kylflänsar, och vissa har inte det. Det finns massor av datordelar som faktiskt behöver kylflänsar, men i fallet med en SSD väcker det frågan – vilket syfte tjänar den exakt, och behöver du en?

Vad är en M.2 NVMe SSD kylfläns?

Först och främst måste vi klargöra vad en M.2 NVMe SSD-kylfläns är, för om du har tittat på vad kylflänsar är och hur de ser ut i andra delar kan konceptet verka bisarrt.

Du kanske är bekant med vad som är en M.2 NVMe SSD, men har du tittat på produktlistor för flera NVMe SSD:er och märkt hur vissa av dem faktiskt verkar ha exponerade chips, medan andra är täckta? De täckta är faktiskt täckta av en typ av kylfläns.

Om du vet hur en CPU fungerar eller hur en GPU fungerar, vet du vilket syfte kylflänsar tjänar – dra bort värme från ett chip och skydda det från hårdvaruskador.

När det gäller SSD:er kanske du har märkt hur dessa kylflänsar inte har en fläkt ansluten. Vi ska gå in mer på det här om en stund, men det är i grunden för att kylflänsen räcker. När det gäller luftflödet räcker konvektionen som genereras av fläktarna som din dator redan har för att överföra värme från kylflänsen och därmed från SSD:n, vilket gör att den kan göra sitt jobb ordentligt.

Det är allt vanligare att SSD:er kommer med kylflänsar, och detta gäller särskilt för avancerade SSD:er med högre kapacitet och hastigheter. Så klart, det verkar vara viktigt.

Typer av SSD-kylflänsar

Det finns många typer av kylflänsar som kan komma med dina SSD:er. Det vanligaste är något du förmodligen inte ens trodde fungerade som kylfläns. Vi pratar förstås om klistermärket ovanpå din SSD. Det ser ut som att den har nyckelinformation om dina SSD:er och det handlar om det, och du kan bli frestad att ta bort den, men faktiskt fungerar den också som en kylfläns.

Klistermärket är tillverkat av metall (vanligtvis koppar) och hjälper till att sprida värmen. Faktum är att klistermärket vanligtvis också fungerar som en garantiförsegling, så om du tar av den kommer din SSD inte bara att bli mer toast, utan du upphäver förmodligen också din garanti.

Andra SSD:er kommer med ordentliga kylflänsar som är gjorda av metall. Dessa kommer att se tjockare ut, och kan till och med kännas lite tyngre, eftersom det finns mycket mer metall och fenor som hjälper till att ta bort värme. Vissa av dem kan till och med komma med saker som RGB-ljus, även om det medges, detta ger ingen verklig funktionalitet eller förbättrar din SSDs termiska prestanda.

Vilken typ av kylfläns du kommer att se beror normalt på hur avancerad en SSD är, hur mycket kapacitet den har och hur snabb den är. Detta är dock inte en gyllene regel, eftersom det finns gott om avancerade SSD-enheter med en klistermärke kylfläns eller till och med utan kylfläns, men det är en allmän riktlinje du kan följa.

Varför har vissa SSD:er inte kylfläns?

Bildkredit: Eshma/Shutterstock

Vissa SSD:er hoppar helt enkelt över kylflänsen. Och anledningen till att det är så är för att, ärligt talat, om den inte har en så behöver den förmodligen inte den. En sak som vi måste komma ihåg här är att NVMe SSD:er verkligen inte släpper ut så mycket värme. De är små enheter som trots allt inte tar en överdriven mängd ström.

Även om vissa NVMe SSD-enheter drar nytta av kylflänsar för att hantera temperaturer och förhindra termisk strypning, upplever inte alla SSD-enheter betydande strypning på grund av värme – och vissa kanske inte ens upplever strypning alls. För om allt du gör är att använda din SSD som en startenhet och använda den som en vanlig person, är det förmodligen okej att köra den utan kylfläns.

Om du gör mycket dataläsning och dataskrivning kan du faktiskt behöva en kylfläns om du inte vill stöta på termisk strypning. Men realistiskt sett skulle det ta mycket för att det ska komma till den punkten – och du kanske redan har en SSD med kylfläns om så ändå är fallet.

NAND-chipsen i sig kommer förmodligen inte att vara problemet heller, utan snarare behöver du kanske bara oroa dig för kontrollern. Vissa SSD-enheter med högre kapacitet kan också bli rostiga, men även då skulle vi hävda att de förmodligen är okej med bara den inbyggda klistermärket kylfläns.

Ska du använda en kylfläns?

Svaret här är både ja och nej.

En annan anledning till att kylflänsar oftare än inte utelämnas, eller en eftertanke, är att att lägga till en kylfläns kan öka tillverkningskostnaden för SSD:n. Tillverkare kan välja att utelämna kylflänsen för att hålla enheten mer överkomlig. Och ärligt talat är chansen stor att du är den typen av användare som inte behöver noggrann kylning för din SSD.

Återigen kan vissa människor behöva det. Nämligen, om du planerar att utsätta den genom intensiva belastningar, så kanske det är en bra idé att överväga att ta tag i en med kylfläns.

För alla andra kanske det inte spelar så stor roll. Och många företag lägger till dem för estetik mer än faktiska termiska behov. Om SSD:n du tittar på kommer med en kylfläns, ta tag i den, men det kommer förmodligen inte att göra eller bryta din upplevelse.

Kylflänsar är (typ) onödiga

Kylflänsar är en nödvändighet i vissa delar av din PC, men i andra, som din SSD, är det inte riktigt så viktig som en vanlig faktor. Det är coolt att ha, men det är inte absolut nödvändigt på något sätt, och din förvaring kan leva ett väldigt coolt (och snabbt!) liv utan en.

Se bara till att luften strömmar genom din dator ordentligt, och värmen som din SSD avger borde inte vara ett problem alls – såvida du inte gör mer intensiva saker, det vill säga.