Hur man skapar en omröstning i WhatsApp för ett vinn-vinn-beslut

WhatsApp-undersökningar, ditt verktyg för att fatta informativa och datadrivna beslut.

Letar du efter ett enkelt sätt att veta dina vänners åsikter om ett ämne eller samla insikter innan du lanserar tjänster?

Eller så kanske du vill veta vad en majoritet av dina användare kan välja bland de olika tillgängliga alternativen.

Det är möjligt utan att spendera några pengar på WhatsApp-undersökningar. Det är en populär funktion som låter dig ställa frågor och få svar i realtid från medlemmar.

Låt oss förstå mer.

Vad är WhatsApp?

WhatsApp är helt klart en av de mest populära messenger-apparna för smartphones, som aktivt används av över en miljard människor runt om i världen. Du måste ladda ner appen, skaffa en internetanslutning för att skicka och ta emot meddelanden, ljud, bilder och videor.

Till skillnad från SMS är WhatsApp snabbt, enkelt och bekvämare när det gäller användarupplevelse. Dessutom finns det inga avgifter för att använda WhatsApp eftersom det använder internet. Så om du letar efter en plattform för att skicka meddelanden privat till vänner, gruppchatta och dela liveplatser, är WhatsApp det perfekta valet!

Den är fritt tillgänglig för ladda ner på Google Play Butik, och du kan även använda den på en Mac- eller Windows-dator. Således är du inte bunden till att använda en telefon och inte heller dina kunder, vilket gör detta till ett mycket mångsidigt och lättillgängligt verktyg!

Vad är WhatsApp-undersökningar?

WhatsApp-undersökningar låter dig köra en omröstning i din grupp. Du kan ställa frågor med upp till 12 alternativ att välja mellan. Användare kan välja ett eller flera alternativ i realtid eller få ett meddelande när någon väljer ett alternativ.

Att skapa WhatsApp-undersökningar är en enkel process och kan användas för att fråga vad som helst. Företag kan använda omröstningar för att samla in insikter om vissa produkter eller tjänster genom att samla in kundens röst. Från dessa resultat kan företag förstå vad som kan förbättras efter att ha analyserat omröstningsresultaten.

Innan vi går till processen att skapa WhatsApp-undersökningar, låt oss överblicka några fördelar med att använda omröstningar.

Fördelar med WhatsApp-undersökningar

Så, att omrösta eller inte att omrösta? Tja, innan du börjar, här är en snabb titt på fördelarna:

 • Gruppbeslutsfattande: Enkäter ger ett demokratiskt förhållningssätt till beslutsfattande. Det säkerställer att allas åsikter beaktas innan man avslutar.
 • Snabbt och enkelt: Att skapa omröstningar på WhatsApp är mycket enklare än på andra plattformar. Du kan till och med stöta på problem med att integrera tredjepartsundersökningar med dina föredragna applikationer.
 • Öka engagemanget: Om du redan är medlem i en grupp som har varit inaktiv under en lång tid, kommer du att märka ett anmärkningsvärt engagemang från medlemmarna efter att ha kört en omröstning. Detta skapar en rolig miljö i dina gruppchattar.
 • Marknadsföringsändamål: Företag, särskilt marknadsförare, kan använda undersökningar för att genomföra marknadsundersökningar och samla in data för att bättre förstå sin publik.
 • Planera evenemang: Du kan använda omröstningar för att mäta deltagarnas intresse, preferenser och tillgänglighet när du organiserar evenemang. Det hjälper till att effektivisera planeringsprocessen.
 • Feedback: Omröstningar är ett bra och snabbt verktyg för att samla in feedback från dina befintliga kunder istället för att be dem fylla i långa formulär.
 • Enkät: När du lanserar en ny produkt eller tjänst kan WhatsApp-undersökningar användas för att samla tidigare erfarenheter och förbättra nya erbjudanden.
 • Sekretess: WhatsApp-undersökningar är privata för gruppmedlemmar, så du säkerställer att åsikter och data som samlas in kontrolleras inom din publik.

WhatsApp är alltså inte bara en messenger-app för att få kontakt med familj och vänner. Det har nu blivit ett affärsverktyg för marknadsföring och kommunikation, där företag enkelt kan nå kunder. Faktum är att WhatsApp CRM också är på frammarsch för att underlätta bättre kundrelationer.

Hur skapar man en omröstning i WhatsApp?

Det är enkelt att skapa en omröstning i WhatsApp.

Så här skapar du en omröstning:

 • Tryck på ikonen för gem 🖇️ i textrutan och leta efter omröstning > Skapa omröstning.

 • Ange din fråga i fältet Fråga.
 • Ange alla dina omröstningsalternativ under listan Alternativ. Du kan ändra ordningen på dina omröstningsalternativ genom att trycka och hålla nere hamburgerikonen.

 • Som standard kan användare välja flera svar. Om du vill tillåta användare att välja ett enda alternativ, stäng av växeln Tillåt flera svar.

 • Det sista steget är att trycka på skicka-ikonen längst ner för att skapa din omröstning.

Och det är det, du är klar!

Visa omröstningsresultat

När du har skapat och skickat omröstningen i din chatt kan du spåra deras svar och kontrollera röstkandidaterna.

För att se resultatet av omröstningen, tryck på länken Visa röster längst ned i din omröstning. Här hittar du sammanställningen av väljarna och deras svar.

WhatsApp låter dig också granska tidigare omröstningsresultat och kontrollera hur folk svarade. Du kan enkelt radera🗑️en omröstning om du hellre inte vill hålla en omröstning aktiv längre.

Analysera WhatsApp-undersökningsdata

Bara att titta på rösterna kommer att ge dig omedelbara svar på din fråga. Men om du kör flera omröstningar i sekventiell ordning måste du analysera resultaten.

Genom att analysera WhatsApp-enkätsvaren kan du få meningsfulla insikter och fatta databaserade affärsbeslut.

Här är en enkel guide för att analysera dina WhatsApp-undersökningsdata.

 • Samla data: Samla in enkätsvaren. För att hitta specifika omröstningar, öppna WhatsApp och gå till sökikonen. Välj Omröstningar och här kan du se de inkomna omröstningssvaren.
 • Organisera data: Sammanställ alla svar från respektive alternativ i ett organiserat format som Excel eller ett Google-ark.
 • Beräkna svar: Du kan börja med att räkna det totala antalet mottagna svar och beräkna procentandelen för varje alternativ. Detta kommer att hjälpa dig att avsluta populära alternativ.
 • Identifiera mönster: Finns det några liknande mönster som du hittar? Får du ett högre engagemang i omröstningar med färre alternativ eller vice versa? Finns det några specifika frågor som utlöser fler enkätsvar? Dessa frågor hjälper dig att identifiera några vanliga trender.
 • Jämför mål: Efter att ha analyserat data i ark, börja jämföra dina resultat med de ursprungliga målen. Matchar resultaten dina föredragna alternativ eller hittar du överraskande resultat?
 • Slutsatser: Vid det här laget kanske du har en tydligare förståelse för omröstningsresultaten. Använd dessa insikter för att fatta välgrundade affärsbeslut och kontrollera om de stämmer överens med dina affärsplaner och uppställda strategier.
 • Genomför uppföljningsundersökningar: Baserat på dina resultat, bestäm om du vill begränsa svaren ytterligare. Ställ frågor med svar närmare populära förslag och vanliga känslor.

Oavsett om du använder WhatsApp-undersökningar för personliga eller professionella ändamål, kan analys av WhatsApp-undersökningsdata ge värdefulla insikter som kan informera din beslutsprocess.

Bästa metoder för att skapa effektiva WhatsApp-undersökningar

Att använda enkäter för att få svar på frågor och fatta beslut är ett bra sätt att samla information, men det är bäst att följa några bästa metoder för att maximera deras effektivitet.

 • Direkta frågor: Ställ frågor som har direkta svar, utan att behöva någon förklaring. Att göra frågor knepiga kommer att minska antalet svar på dina gruppchattundersökningar.
 • Rensa alternativ: Försök att begränsa längden på dina alternativsvar. Precis som frågor, håll svaren korta, enkla att förstå och direkta. Att hålla svarsalternativen till punkt kommer att hjälpa gruppmedlemmarna att eliminera alla tankar om att förklara svaren.
 • Begränsa alternativ: Även om WhatsApp erbjuder 12 alternativ, använder du inte nödvändigtvis alla. För många alternativ gör det svårt för användare att välja ett och skapar mer förvirring. Du kan prova att begränsa alternativen till 4 eller 5 för högre engagemang och bättre analys.
 • Överbelasta inte omröstningar: Begränsa frestelsen att köra omröstningar då och då. Att överbelasta kontakterna med omröstningar kan vara irriterande och de kan sluta svara på dina omröstningar.

Även om det är bra att lära känna kundupplevelsen och alternativen, kan för mycket av det goda leda till att svarsfrekvensen sjunker, så se till att vara selektiv i dessa frågor!

Vanliga frågor om WhatsApp-undersökningar

Hur många alternativ kan du ha i en WhatsApp-undersökning?

Med WhatsApp-undersökningar kan du ställa upp till 12 frågor i en gruppchatt.

Är WhatsApp-undersökningar anonyma?

Nej, för närvarande finns det inget alternativ att göra omröstningen anonym.

Kan användare rösta på flera alternativ i WhatsApp?

Ja, som standard tillåter WhatsApp användare att välja flera alternativ. Du kan ändra inställningen för att tillåta en röst per deltagare.

Vad kan jag använda omröstningar till?

Du kan använda WhatsApp-undersökningar för att få snabba input om du har fastnat i beslutsfattande, evenemangsplanering, feedback och utför affärsundersökningar.

Sammanfattning

Nu vet du nästan allt om WhatsApp-undersökningar och hur du använder dem i dina chattar och grupper.

Omröstningar är ett effektivt verktyg för att fatta beslut och engagera sig i gruppmedlemmarna. Det är värt att nämna att effektiviteten av WhatsApp-undersökningar beror på hur de används och det slutändamål som de används för.

Överväg inte omröstningar endast i engagemangssyfte, använd dem klokt för att samla in feedback och fatta bättre affärsbeslut.

Därefter handlar livet om alternativ, så varför inte utforska de bästa säkra WhatsApp-chattalternativen?