Hur man skapar åtgärdsknappar i Microsoft PowerPoint

Åtgärdsknappar, som namnet antyder, är knappar som utlöser en åtgärd i Microsoft PowerPoint. Att lägga till åtgärdsknappar kan göra dina presentationer mer interaktiva.

Du kan lägga till en knapp för att flytta upp en bild eller spela upp en video. Den här guiden förklarar hur du skapar, designar och lägger till effekter på åtgärdsknappar i PowerPoint.

Hur man lägger till åtgärdsknappar i Microsoft PowerPoint

Gå till din Microsoft PowerPoint-presentation och öppna bilden där du vill skapa en åtgärdsknapp. Här är tre enkla steg för att lägga till en åtgärdsknapp till din bild:

1. Sätt i formen

Klicka på bilden där du vill infoga knappen. Gå till fliken Infoga, klicka på Former och klicka sedan på den knappform du vill lägga till under Åtgärdsknappar längst ned i menyn.

När du har valt en form klickar du och drar markören över bilden för att rita. Fortsätt att dra runt tills du ser önskade dimensioner och släpp sedan klicket. Naturligtvis kan du alltid ändra storlek på eller placera om formen om det behövs, även efter att du har ritat den.

Microsoft PowerPoint låter dig också använda vilken bild som helst för att skapa en åtgärdsknapp. För att lägga till en bild och tilldela den en åtgärd, gå till fliken Infoga, i gruppen Illustrationer, klicka på Bilder. När du har infogat den klickar du på bilden och klickar sedan på Åtgärd på fliken Infoga i gruppen Länkar.

Om du behöver utföra lite grundläggande redigering kan du använda de inbyggda bildredigeringsverktygen i Microsoft PowerPoint.

2. Öppna dialogrutan Åtgärdsinställningar

Att skapa en åtgärdsknapp innebär att du länkar ett annat utrymme och en bit information till din bild. Det betyder att du kan länka till en annan bild, en annan presentation, en URL, en video eller ett dokument.

Åtgärdsknappar fungerar annorlunda än hyperlänkar i en PowerPoint-presentation, som vanligtvis används för att länka till webbadresser. Så här tilldelar du en åtgärd:

 • När formen är vald från kategorin Åtgärdsknappar: Du kommer att se en dialogruta för Åtgärdsinställningar som dyker upp så snart du är klar med att rita knappen.
 • När formen är vald från någon annan kategori: Du måste högerklicka på formen och välja Åtgärdsinställningar.
 • När du använder en bild som åtgärdsknapp: Högerklicka på bilden och gå till åtgärdsinställningar.

3. Konfigurera åtgärden

När du har öppnat dialogrutan Åtgärdsinställningar, gå över till fliken Musklick för att konfigurera en åtgärd som utlöses när någon klickar på åtgärdsknappen. Alternativt kan du använda musen över-fliken för att skapa en åtgärd som utlöses när någon håller markören över åtgärdsknappen.

 • Länk till: Du kan tilldela formen att fungera som en länk till nästa bild, föregående bild, en annan presentation, andra filer och mer.
 • Kör program: Du kan välja att skapa en åtgärd för att köra ett program med detta alternativ. Klicka sedan på Välj och bläddra efter applikationen du vill starta när någon klickar på knappen.
 • Kör makro: Du kan länka till ett makro med det här alternativet. Om du inte har ett makro i bildspelet visas alternativet nedtonat.
 • Objektåtgärd: Använd det här alternativet för att välja ett OLE-objekt (Object Linking and Embedding). Återigen, om ditt bildspel inte har ett OLE-objekt kommer det här alternativet inte att vara tillgängligt.
 • Spela upp ljud: Välj önskat ljud från rullgardinsmenyn eller välj Annat ljud för att ladda upp ditt ljud.

Klicka på OK för att ansöka. Gå till bildspelet på menyfliksområdet och välj Spela upp från början för att testa åtgärdsknapparna.

Hur man lägger till effekter på knappen i PowerPoint

Att lägga till visuella effekter är ett bra sätt att dra uppmärksamhet och göra din presentation visuellt tilltalande. För att lägga till visuella effekter kan du använda animeringsfönstret i Microsoft PowerPoint. Klicka på din åtgärdsknapp och gå till avsnittet Animationer på menyfliksområdet längst upp. Välj en animation från de tillgängliga alternativen.

Hur man redigerar en åtgärdsknapp i PowerPoint

Det finns olika sätt att redigera en åtgärdsknapp i din PowerPoint-presentation.

 • Alternativ för åtgärdsinställningar: Högerklicka på åtgärdsknappen, gå till åtgärdsinställningar och ändra den tilldelade åtgärden.
 • Alternativet Redigera länk: Högerklicka på bilden och gå till Länk > Redigera länk.
 • Infoga avsnitt: Eller så kan du klicka på åtgärdsknappen och gå till avsnittet Infoga på menyfliksområdet. Välj Åtgärd eller Länk för att snabbt redigera den tilldelade åtgärden.

Därefter, för att redigera utseendet eller animeringen av åtgärdsknappen, klicka på åtgärdsknappen och gå till avsnittet Formformat på menyfliksområdet. Det här avsnittet låter dig anpassa form, storlek, färg och mer. Faktum är att du också kan ändra knappens form om du vill utan att ändra åtgärden som tilldelats den.

Prova åtgärdsknappar i dina presentationer

Testa att leka med åtgärdsknappar medan du förbereder din nästa presentation för att se om det kan göra presentationen mer interaktiv och visuellt tilltalande. Medan du håller på, kanske du också vill lära dig hur du använder en PowerPoint-skärminspelare för att engagera din publik och lämna ett bestående intryck.