Hur man redigerar Ubuntu bootloader med en GRUB grafisk redigerare

Är du en Ubuntu-användare? Behöver du redigera din bootloader för att ändra något, ta bort något eller något annat? Vet du inte hur man gör? Om så är fallet är den här guiden för dig. Följ med när vi visar hur du redigerar Ubuntu bootloader.

Installera Grub Customizer i Ubuntu

Innan du kan redigera Ubuntu bootloader måste du installera Grub Customizer-verktyget. Detta program ger användarna ett lättanvänt GUI som kan laddas i Grub-konfigurationer för redigeringsändamål.

Det finns ett par sätt du kan installera Grub Customizer i Ubuntu. Du kan ställa in det via GUI i Ubuntu Software (eller Software/KDE Discover om du är på Xubuntu eller Kubuntu, etc.) Du kan också få det att fungera på Ubuntu genom terminalens kommandorad.

I den här guiden går vi igenom båda installationsmetoderna. Kom ihåg; det här programmet fungerar även på alla Linux som är baserade på Ubuntu. Om du använder Elementary OS, Zorin OS, Peppermint eller något annat baserat på Ubuntu, kommer du att kunna följa dessa instruktioner också.

GUI installation

För att installera Grub Customizer på Ubuntu med GUI, gör följande. Öppna först ”Ubuntu Software.” Om du inte kan hitta ”Ubuntu Software” i din appmeny, leta efter ”Programvara” eller ”Upptäck” och klicka på dem istället.

När appen är öppen, hitta sökrutan och skriv in ”Grub customizer.” När du skriver in detta bör endast ett sökresultat visas på skärmen. Klicka på ”Grub customizer” för att komma åt dess mjukvarusida.

Efter att ha öppnat Grub Customizers mjukvarusida, leta efter ”Installera”-knappen och klicka på den med musen. När du väljer knappen ”Installera” kommer du att uppmanas att ange ditt lösenord. Göra det.

När du anger ditt lösenord kommer Grub Customizer att installeras. När installationen är klar, klicka på knappen ”Starta” i Ubuntu-programvaran för att öppna Grub Customizer för första gången.

Terminalinstallation

Om du föredrar att använda terminalen för att installera Grub Customizer på Ubuntu, här är vad du ska göra. För att starta, tryck på tangentkombinationen Ctrl + Alt + T för att öppna ett terminalfönster. Alternativt kan du söka efter ”Terminal” i appmenyn och öppna den på det sättet.

Med terminalfönstret öppet, använd kommandot apt install för att få paketet ”grub-customizer” installerat.

sudo apt install grub-customizer

När du anger kommandot ovan blir du ombedd att ange ditt lösenord. Ange det på tangentbordet och tryck på Enter. Oroa dig inte om du inte kan se ditt lösenord när du anger det.

Efter att ha angett ditt lösenord kommer Ubuntu att samla in alla paket som ska installeras (detta betyder paketet ”grub-customizer” och eventuella beroenden det behöver. När det är klart att samla in dessa paket kommer det att fråga dig om du vill fortsätta. Tryck på Y att bekräfta.

Efter bekräftelse kommer Grub Customizer snabbt att laddas ner och installeras. När installationen är klar, sök efter ”Grub Customizer” i appmenyn för att öppna den.

Hur man redigerar Ubuntu bootloader

Det är enkelt att redigera Ubuntu bootloader med Grub Customizer. För att börja, hitta fliken ”Allmänna inställningar” och klicka på den med musen. Du hittar olika Ubuntu bootloader-inställningar i det här området, som standardposten, synlighet och kärnparametrar.

Till exempel, om du inte är nöjd med att den väljer den första posten i bootloadern och laddar upp den, kan du ändra den till vad du vill. Välj rullgardinsmenyn och välj det alternativ du vill starta automatiskt till.

Alternativt, om du föredrar att Ubuntu alltid startar det sista du startade, kan du. Till exempel, om du dubbelstartar Windows 10 och Ubuntu, och du tidigare valde Windows, kan du säga till Ubuntu bootloader att välja det eftersom du valde det förra gången.

Andra inställningar du kan redigera

Det viktigaste som Ubuntu-användare försöker redigera i bootloadern är standardalternativet. Det är dock inte allt du kan göra. Du kan ändra hur lång tid det tar att starta standardposten från 10 sekunder till så snabbt du vill genom att ändra ”10” till ett annat nummer.

Du kan också inaktivera menyn helt genom att avmarkera knappen ”visa meny”. Om du gör detta kommer att dölja starthanteraren helt om du inte trycker på Shift-knappen medan du startar upp. Eller så kan du redigera Ubuntu-kärnans startparametrar genom att ändra ”quiet splash” till vilket kärnkommandon du vill.

När du är klar med att redigera Ubuntus bootloader, hitta knappen ”Spara” högst upp i Grub Customizer-appen och klicka på den för att spara dina redigeringar. Stäng sedan Grub Customizer och öppna ett terminalfönster.

Tillämpar ändringarna

Medan Grub Customizer har ett ”Installera till MBR”-alternativ, fungerar det inte alltid. I huvudsak redigerar Grub Customizer bara textkonfigurationsfiler. Som ett resultat kan du tillämpa inställningarna via terminalen. Så här gör du.

Använd kommandot update-grub nedan och tillämpa de nya konfigurationsändringarna på Ubuntu bootloader.

sudo update-grub