Hur man kontrollerar moderkortsmodell i Windows 10

Det kan finnas flera skäl som gjorde dig nyfiken nog att veta detaljerna om ditt moderkort. Från att byta hårddiskar till att bara uppfylla din nyfikenhet. Att känna till din moderkortsmodell är också viktigt för att uppgradera ditt system. Om du letar efter svaren på hur man kontrollerar moderkortsmodell i Windows 7, 10 och 11 så är här en guide för det och även om du vill veta hur man kontrollerar moderkortsmodell fysiskt, har vi svaren för dig i den här guiden . Vi har också visat hur man kontrollerar moderkortsmodell från cmd.

Hur man kontrollerar moderkortsmodell i Windows 10

Nuförtiden behöver du inte fysiskt söka efter modellnumret som står på moderkortet, du behöver bara följa några steg för att veta varje detalj om ditt system och dess hårdvara.

Metod 1: Använd kommandotolken

Så här kontrollerar du moderkortsmodellen genom cmd.

1. Tryck på Windows-tangenten, skriv Kommandotolken och klicka sedan på Öppna.

2. Skriv följande kommando i kommandotolken

wmic baseboard get product, manufacturer, version, serialnumber

Metod 2: Använda Windows Systeminformation

En annan metod du kan följa är att använda Windows Systeminformation för att kontrollera moderkortsmodellen enligt nedan.

1. Öppna dialogrutan Kör genom att trycka på Windows + R-tangenterna samtidigt.

2. Skriv msinfo32 och tryck på Enter-tangenten för att öppna Systeminformationsfönstret.

Nu ska din skärm vara fylld med specifikationen om ditt system. Informationen du letar efter kommer att anges bredvid BaseBoard Version, BaseBoard Manufacturer och Baseboard Product

Obs: Denna metod är en hit och miss. Det fungerar om du har ett kompatibelt moderkort.

Ytterligare metod: Använd appar från tredje part

För personer som inte är medvetna om kommandotolken eller Windows PowerShell kan de ladda ner tredjepartsappar för att kontrollera moderkortsmodellen. Belarc rådgivare är en gratis app som visar din moderkortsmodell gratis. Starta och kör Belarc Advisor, den kommer att köra några skanningar du kan hoppa över några av dem och efter att skanningen är klar kommer du att omdirigeras till en webbläsarsida med resultat och för att kontrollera moderkortets modellnummer klicka på huvudkretskortet och under att du hittar all info. Det finns andra appar som har en premiumplan för att känna till hårdvarudetaljerna om ditt system.

Hur man kontrollerar moderkortsmodell i Windows 7

Du kan använda den ovan nämnda metoden för att hitta moderkortsmodellen i Windows 7. Ovanstående steg kan följas för att kontrollera moderkortsmodellen oavsett Windows-version

Hur man kontrollerar moderkortsmodell på Windows 11

Ovanstående två metoder kan också användas i Windows 11. Ett annat sätt att känna till moderkortsmodellen är-

1. Klicka på sökikonen, skriv Windows PowerShell och tryck sedan på Enter.

2. Skriv följande kommando och tryck på Enter.

Get-WmiObject win32_baseboard | Format-List Product,Manufacturer,SerialNumber,Version

3. Du kan utföra ett annat kommando som ges nedan.

Get-CimInstance -ClassName Win32_baseboard

Serienumret kommer att visas på skärmen som på bilden ovan.

Hur man kontrollerar moderkortsmodell fysiskt

Foto av Umberto på Unsplash

Denna metod kommer att lära dig hur du kontrollerar din moderkortsmodell fysiskt. Stegen är endast tillämpliga för skrivbordsägare.

 • Stäng av ditt skrivbord och ta bort alla pluggar från din CPU.

 • Vänd runt din CPU och öppna höljet.
 • Hitta modellnumret på moderkortet, du kan hitta det över själva moderkortet, eller ibland är det nära RAM-platserna, CPU-socklarna och mellan PCI-platserna.
 • Om du vill veta tillverkaren och den inte står med modellnumret, så kan du söka efter modellen på vilken sökmotor som helst och du hittar svaren du letar efter.

Är ditt moderkort ATX?

Den första ATX släpptes 1995 av Intel. Advanced Technology eXtended eller ATX är den grundläggande formfaktorn för moderkort som har använts i flera år och nu är det standarden. Det finns 4 huvudtyper av ATX och 3 typer av informationsteknologi eXtended. Nedan har vi beskrivit dem för dig och förhoppningsvis kommer det att ge dig de svar du letar efter.

Följande är typerna av ATX.

 • ATX– Standard ATX-storleken är 305*244 mm och måtten kan skilja sig åt mellan olika tillverkare. ATX erbjuder 4 kortplatser för RAM, 2 eller ibland mer för PCI-platser och det används vanligtvis av de människor som letar efter fler expansionsplatser. Den passar bara i datorer som är kompatibla med EATX och ATX. ATX kan vara dyrt och tungt sett till sin storlek.

 • E-ATX – Extended avancerad teknologi eXtended, är den större storleken på standard ATX. E-ATX har fler expansionsplatser, och ibland upp till 8 platser för RAM. Den kommer också med 2 CPU-sockets som kan öka och köra två processorer samtidigt i din PC.

 • XL-ATX – Dessa är större än till och med EATX i storlekar med fler expansionsplatser och få fler PCI-platser. XL-ATX erbjuder inte mycket förutom några fler platser att plugga i. Dessutom är de dyra och inte idealiska för vanliga PC-fodral. Om du funderar på att ställa in en multi-GPU PC för spel med flera PCIe-platser så kan detta vara ditt idealiska val för ett moderkort.

 • Micro-ATX– Med mindre utrymme för fler expansionsplatser och specifikation nästan samma som standard ATX, Micro-ATX eller mATX är den mindre versionen av ATX. Den har 2 platser för RAM och färre PCIe-platser än ATX. Den är billigare än ATX.

Följande är typerna av ITX.

 • Mini-ITX – Mini ITX är de minsta moderkorten som är kompatibla med hårdvarukomponenter i standardstorlek. De är billigare än de flesta moderkort. De saknar också de flesta funktioner som standard ATX ger. Högst 2 RAM-platser och färre PCIe-platser. Effektkapaciteten är också mycket låg. De är idealiska för en mindre PC.

 • Nano-ITX – Mindre än Mini-ITX och den förbrukar mycket låg ström, mestadels används den för automationsändamål eller i smart underhållning eller Smart TV. Nano-ITX är inte kompatibla med alla typer av standard PC-komponenter vilket är en stor nackdel.

 • Pico-ITX – De är det minsta moderkortet och används i IOT-enheter. De är väldigt lätta att använda och drar väldigt lite ström. Dessutom är de kompatibla med en begränsad mängd hårdvara.

***

Vi hoppas att efter att ha läst den här artikeln nu vet du svaren på hur man kontrollerar moderkortsmodell Windows 10, eller hur man kontrollerar moderkortsmodell Windows cmd, eller till och med hur man kontrollerar moderkortsmodell på Windows 11. Vi gillar att vår publik är engagerad, vänligen ge din feedback i kommentarerna nedan. Vi kan ta kritik och alla älskar en klapp på axeln vad det än är, vi hör mer än gärna.