Hur man kontrollerar moderkortsmodell i Windows 10

Olika sätt att identifiera din dators moderkort

Det finns flera anledningar till varför du kan vara intresserad av att ta reda på detaljerna om ditt moderkort. Kanske du planerar att uppgradera lagringen eller bara är nyfiken. Att känna till moderkortsmodellen är en viktig del i planeringen av systemuppgraderingar. Om du letar efter information om hur du kontrollerar moderkortsmodellen i Windows 7, 10 och 11, så har vi samlat en omfattande guide för dig. Vi visar dig inte bara hur du gör det via mjukvara, utan också hur du identifierar modellen fysiskt. Dessutom går vi igenom hur du får fram informationen via kommandotolken.

Identifiera moderkortsmodell i Windows 10

I dagsläget behöver du inte leta efter ett fysiskt modellnummer som finns på själva moderkortet. Några enkla steg räcker för att ta reda på alla detaljer om systemet och dess hårdvara.

Metod 1: Använd kommandotolken

Så här får du fram moderkortsmodellen via cmd:

1. Tryck på Windows-tangenten, skriv ”Kommandotolken” och välj ”Öppna”.

2. Skriv in följande kommando i kommandotolken och tryck enter:

wmic baseboard get product, manufacturer, version, serialnumber

Metod 2: Använd Windows Systeminformation

Ett annat sätt att få fram informationen är att använda Windows Systeminformation. Följ dessa steg:

1. Öppna dialogrutan Kör genom att trycka Windows-tangenten + R samtidigt.

2. Skriv in ”msinfo32” och tryck enter för att öppna Systeminformation.

Nu ska du se systemets specifikationer. Informationen du söker hittar du bredvid ”BaseBoard Version”, ”BaseBoard Manufacturer” och ”BaseBoard Product”.

Observera: Den här metoden fungerar inte alltid. Det är beroende av att moderkortet är kompatibelt med programmet.

Ytterligare metod: Använd program från tredje part

Om du känner dig osäker med kommandotolken eller Windows PowerShell, kan du använda tredjeparts program för att ta reda på moderkortsmodellen. Belarc Advisor är en gratis app som identifierar din moderkortsmodell. Starta Belarc Advisor och låt den genomföra skanningen. Efter skanningen kommer du att se resultatet i webbläsaren. Klicka på ”Huvudkretskortet” för att se detaljerad information. Det finns även andra appar som erbjuder premiumtjänster för att identifiera hårdvarudetaljer.

Identifiera moderkortsmodell i Windows 7

Du kan använda samma metoder som nämnts ovan för att hitta moderkortsmodellen i Windows 7. Stegen är identiska oavsett vilken version av Windows du använder.

Identifiera moderkortsmodell i Windows 11

Samma metoder som beskrivits tidigare fungerar även i Windows 11. Ytterligare ett sätt att ta reda på moderkortsmodellen är följande:

1. Klicka på sökikonen, skriv ”Windows PowerShell” och tryck enter.

2. Skriv in nedanstående kommando och tryck enter:

Get-WmiObject win32_baseboard | Format-List Product,Manufacturer,SerialNumber,Version

3. Du kan även använda nedanstående kommando:

Get-CimInstance -ClassName Win32_baseboard

Serienumret kommer att visas på skärmen som i bilden ovan.

Identifiera moderkortsmodellen fysiskt

Denna metod lär dig hur du kontrollerar moderkortets modell fysiskt. Dessa steg är avsedda för stationära datorer:

  • Stäng av din dator och dra ut alla kablar.
  • Vänd datorn och öppna chassit.
  • Leta efter modellnumret på moderkortet. Det kan finnas på själva moderkortet, nära RAM-platserna, CPU-sockeln eller mellan PCI-platserna.
  • Om du inte hittar tillverkaren vid sidan av modellnumret, så kan du söka efter modellen med vilken sökmotor som helst.

Är ditt moderkort ATX?

Den första ATX-standarden släpptes av Intel 1995. Advanced Technology eXtended, eller ATX, är en formfaktor för moderkort som har använts under många år och är nu standarden. Det finns fyra huvudtyper av ATX och tre typer av Information Technology eXtended (ITX). Nedan beskriver vi dem närmare för att hjälpa dig att hitta det du letar efter:

Typer av ATX

  • ATX – Standard ATX-storleken är 305*244 mm, men dimensionerna kan variera mellan olika tillverkare. ATX erbjuder fyra RAM-platser, två eller fler PCI-platser och används av de som vill ha fler expansionsmöjligheter. Det passar endast i datorer som är kompatibla med EATX och ATX. ATX kan vara dyrt och tungt på grund av dess storlek.
  • E-ATX – Extended Advanced Technology eXtended är en större variant av standard ATX. E-ATX har fler expansionsplatser och ibland upp till åtta RAM-platser. Det har också två CPU-socklar som kan köra två processorer samtidigt.
  • XL-ATX – Dessa är ännu större än EATX och erbjuder fler expansionsmöjligheter och fler PCI-platser. XL-ATX erbjuder inte mycket mer än extra portar, de är dyra och inte idealiska för vanliga datorlådor. Om du planerar att bygga en dator med flera GPU:er för spel med fler PCIe-platser, kan det vara ett bra val.
  • Micro-ATX – Med mindre utrymme för expansionsmöjligheter och specifikationer som nästan är likvärdiga med standard ATX, så är Micro-ATX (mATX) en mindre variant av ATX. Den har två RAM-platser och färre PCIe-platser än ATX. Den är billigare än ATX.

Typer av ITX

  • Mini-ITX – Mini ITX är de minsta moderkorten som är kompatibla med vanliga hårdvarukomponenter. De är billigare än de flesta moderkort men saknar många funktioner som standard ATX ger. De har maximalt två RAM-platser och färre PCIe-platser. De har även lägre effektkapacitet. De är perfekta för en mindre dator.
  • Nano-ITX – Mindre än Mini-ITX, förbrukar väldigt lite ström och används främst inom automation, smart underhållning och smarta TV-apparater. Nano-ITX är inte kompatibla med alla vanliga PC-komponenter, vilket är en stor nackdel.
  • Pico-ITX – De är de minsta moderkorten och används främst inom IOT-enheter. De är lätta att använda och förbrukar väldigt lite ström. De är dock kompatibla med en begränsad mängd hårdvara.

***

Vi hoppas att du efter att ha läst den här artikeln nu vet hur du identifierar moderkortsmodellen i Windows 10, via cmd, eller i Windows 11. Vi uppskattar din feedback så lämna gärna en kommentar nedan. Vi välkomnar både ris och ros.