Hur man installerar och använder tillägg i den nya Microsoft Edge

Den nya webbläsaren Microsoft Edge, baserad på Chromium-projektet som används av Google Chrome, ger en bättre surfupplevelse till Windows 10-datorer. En unik funktion är möjligheten att använda tillägg från både Microsoft och Chrome Web Store. Så här installerar och använder du dem.

Det måste du ladda ner den nya webbläsaren Microsoft Edge och installera det innan du börjar.

Installera och använda Microsoft Extensions i Microsoft Edge

Precis som Chrome kommer Microsoft Edge med möjligheten att installera webbläsartillägg, så kallade tillägg, som lägger till nya och förbättrade funktioner.

Du kan se vilka tillägg som för närvarande är installerade i Edge genom att klicka på menyikonen med tre horisontella prickar i det övre högra hörnet och sedan välja ”Extensions”-knappen för att gå in i tilläggsmenyn.

Edge kommer som standard inte med några förinstallerade tillägg. För att installera din egen, klicka på länken ”Hämta tillägg från Microsoft Store” i menyn till vänster.

Klicka på

Detta kommer att ladda Microsoft Store för Edge, med tillägg separerade efter kategori, var och en med ett definierat syfte. Till exempel listar ”Shopping” flera tillägg som hjälper dig att handla på olika webbplatser.

Klicka på ett tillägg du gillar och välj sedan knappen ”Hämta” för att börja installera det.

Edge kommer att visa en bekräftelse popup som varnar dig om de behörigheter som tillägget kommer att ha tillgång till om du går med på att installera det. Dessa inkluderar till exempel att läsa din webbplatshistorik eller visa aviseringar.

Om du vill fortsätta med installationen klickar du på knappen ”Lägg till tillägg”.

När tillägget har installerats kommer Edge att visa ett meddelande för att bekräfta och markera ikonen för ditt tillägg. Tilläggsikonen kommer att visas bredvid ditt adressfält, samt visas som en post på inställningssidan för ”Tillägg”.

Om en ikon visas för ditt tillägg bredvid adressfältet kan du klicka på den för att interagera med tillägget ytterligare.

Du kan se mer information om ditt tillägg genom att klicka på knappen ”Detaljer” för ditt tillägg på sidan ”Tillägg”. Du kan inaktivera (eller aktivera) tillägget genom att klicka på det blå skjutreglaget eller välja knappen ”Ta bort” om du vill ta bort tillägget från Edge helt.

Installera och använda Chrome-tillägg i Microsoft Edge

Microsofts beslut att kasta ut Edge-webbläsarmotorn och byta till att använda Chromium som bas innebär att det nu är möjligt att använda och installera Google Chrome-tillägg i Edge själv.

I stället för att helt isolera Edge från Chromes ekosystem tog Microsoft det helt förnuftiga beslutet att tillåta Chrome-tillägg att installeras i Edge-webbläsaren. För att göra detta måste du ändra en inställning i Edge för att tillåta installation av Chrome-tillägg.

Klicka på menyikonen med tre horisontella prickar i det övre högra hörnet av Edges webbläsarfönster och välj sedan alternativet ”Extensions” för att komma åt menyn för tilläggsinställningar.

Därifrån klickar du för att aktivera reglaget ”Tillåt tillägg från andra butiker” i det vänstra hörnet.

Välj ”Tillåt” för att acceptera varningen om overifierade appar.

Du kan nu gå till Chrome webbutik för att installera nya tillägg. När du hittar ett tillägg du gillar klickar du på ”Lägg till i Chrome” för att börja installera det.

Välj knappen ”Lägg till tillägg” för att acceptera popup-fönstret för Edge-varning och tillåta installationen.

Google Chrome-tillägget kommer att installeras och visas som en ikon bredvid adressfältet eller som en post på sidan ”Tillägg”. Google Chrome-tillägg kommer att listas under kategorin ”Från andra källor”.

Precis som med tillägg som du installerar från Microsoft Edge-butiken kan du klicka på det blå skjutreglaget bredvid posten för en Google Chrome-tillägg för att snabbt aktivera eller inaktivera den, klicka på ”Detaljer” för att se mer information om tillägget eller klicka på ” Ta bort”-knappen för att ta bort den från Edge helt.

Du kan också interagera med en Chrome-tillägg och dra nytta av dess funktioner genom att trycka på ikonen för den som visas bredvid adressfältet i Edge.

Ett varningens ord dock. Chrome-tillägg har designats för Chrome, snarare än Edge. Även om båda programvarorna nu delar samma webbläsarmotor, kan vissa skillnader bryta en tillägg eller orsaka ovanligt beteende.

Om du upptäcker ett tillägg från Chrome Web Store som inte fungerar, ta bort det och prova ett annat. Du kan också försöka hitta en liknande tillägg från Microsoft Store.