Hur man installerar drivrutiner i Ubuntu

Spread the love

Om du nyligen flyttade till Ubuntu från Windows eller macOS och letar efter ett sätt att installera drivrutiner i Ubuntu, har du kommit till rätt plats. Vi har lagt till 4 detaljerade metoder för att uppdatera drivrutiner i Ubuntu, från att ladda ner ytterligare drivrutiner till att installera Nvidias senaste grafiska drivrutiner. Bortsett från det har vi skrivit separata artiklar om hur man växlar mellan Wayland och Xorg i Ubuntu och har sammanställt de bästa skärminspelningsverktygen på Ubuntu för nya användare på Linux. På den noten, låt oss gå vidare och lära oss hur man manuellt installerar drivrutiner i Ubuntu.

Installera drivrutiner i Ubuntu (2022)

I den här handledningen har vi lagt till 4 sätt att installera drivrutiner i Ubuntu. Från att uppdatera ytterligare drivrutiner till att flytta till den senaste grenen för avancerade uppdateringar, vi har täckt allt. Du kan utöka tabellen nedan och flytta till vilken sektion du vill.

Obs: Nedanstående metoder har testats på Ubuntu 22.04.1 LTS (Jammy Jellyfish) build, och de fungerar felfritt.

Installera drivrutiner i Ubuntu från programvara och uppdateringar (GUI-metod)

Om du inte är medveten om det är drivrutiner på Ubuntu eller Linux direkt inbyggda i kärnan och de hanteras av systemet automatiskt. Så närhelst kärnan uppdateras, korrigeras även drivrutiner omedelbart. Till skillnad från Windows behöver du inte hitta och installera alla drivrutiner manuellt.

Med det sagt finns det några undantag, mest för grafiska och Wi-Fi-hårdvaruenheter eftersom det finns proprietära och öppen källkodsdrivrutiner. Även för dessa enheter har Ubuntu gjort det enklare att installera drivrutinerna via ett GUI-gränssnitt. Så här installerar du drivrutiner i Ubuntu från menyn Ytterligare drivrutiner.

  9 Prisvärda leverantörer av juridiska dokumenttjänster för små och medelstora företag

1. Öppna först appstartaren på Ubuntu och öppna ”Programvara och uppdateringar”. Du kan också direkt öppna ”Ytterligare drivrutiner”.

2. Gå sedan till avsnittet ”Ytterligare drivrutiner”. Här kan du se att den redan använder den rekommenderade drivrutinen (proprietär och testad) för mitt Nvidia GeForce GT 730-grafikkort.

3. Om du vill flytta till en drivrutin med öppen källkod eller nedgradera till en äldre grafikdrivrutin, välj den från alternativen och klicka på ”Använd ändringar”. Starta nu om din dator och du kommer att flytta till den specifika drivrutinsversionen.

Installera drivrutiner i Ubuntu från terminal (CLI-metod)

1. Om du vill uppdatera drivrutiner i Ubuntu från terminalen kan du göra det med en massa kommandon. Öppna först terminalen från appstartaren eller genom att trycka på genvägen ”Ctrl + Alt + T”.

2. Kör nu kommandot nedan för att lista drivrutinerna. Det är en slags Enhetshanterare i Ubuntu men i kommandoradsgränssnittet. På min dator visar den Nvidia-grafikkortet.

ubuntu-drivers devices

3. Här kan du välja vilken drivrutin du vill installera. Till exempel, för att installera den senaste rekommenderade drivrutinen som är nvidia-driver-470, kör kommandot på nedanstående sätt.

sudo apt install nvidia-driver-470

eller

sudo ubuntu-drivers install nvidia:470

4. Du kan också köra kommandot nedan för att installera alla rekommenderade drivrutiner automatiskt i Ubuntu.

sudo ubuntu-drivers autoinstall

4. Efter installationen, starta om datorn och du kommer att gå till den senaste stabila versionen. Kör kommandot nedan för att kontrollera den aktuella drivrutinsversionen.

nvidia-smi

Installera de senaste (Beta) Nvidia-drivrutinerna i Ubuntu

Användare som vill vara i spetsen kan installera beta-Nvidia-drivrutinerna i Ubuntu. Du behöver bara lägga till ett nytt PPA-förråd. Här är kommandona att följa.

  9 bästa MP4 till GIF-omvandlare

1. Öppna terminalen i Ubuntu och kör kommandot nedan för att lägga till grafikdrivrutinen PPA.

sudo add-apt-repository ppa:graphics-drivers/ppa

2. Kör sedan kommandona nedan för att uppdatera alla paket.

sudo apt update
sudo apt upgrade

3. Kör nu kommandot nedan och det kommer att lista alla de senaste drivrutinerna inklusive både stabila och betaversioner. Men i mitt fall är 470 den senaste drivrutinen, och ersätter även betaversionen som har ett versionsnummer på 465. Så jag kan bekvämt stanna på 470.

ubuntu-drivers devices

4. Om en ny version visas för ditt grafikkort kan du köra kommandot nedan för att installera beta-Nvidia-drivrutinerna. Byt bara ut 470 med din senaste betaversion.

sudo apt install nvidia-driver-470

Installera Nvidia-drivrutiner i Ubuntu med det officiella installationsprogrammet

I likhet med hur du laddar ner Nvidia-drivrutiner på Windows, kan du också följa liknande steg i Ubuntu. Detta kräver dock att du helt inaktiverar GUI-gränssnittet och tillämpar ändringarna via kommandoraden. Efter det måste du återaktivera GUI-gränssnittet. Ja, processen är lite lång och komplex, men om du vill fortsätta med den här metoden, följ stegen nedan. Se till att komma ihåg ditt användarnamn och lösenord innan du går till stegen.

1. Öppna först Nvidias hemsida och ange din grafikkortsinformation. Välj ”Production Branch” för stabil och ”New Feature Branch” för beta-drivrutiner.

2. På nästa sida laddar du ner Nvidia-drivrutinen för ditt Ubuntu-system. Det kommer att ladda ner en fil i .run-format.

3. Leta reda på den nedladdade filen och högerklicka på den. Efter det, öppna ”Egenskaper”.

4. Gå till fliken ”Behörigheter” och aktivera ”Tillåt exekvering av fil som program”.

5. Efter att ha gjort det måste du nu flytta till textkonsolläget. Tryck på ”Ctrl + Alt + F3” för att avsluta GUI-gränssnittet. Oroa dig inte, för att återställa allt som tidigare, tryck på ”Ctrl + Alt + F2”.

  En guide för att skapa och använda streckkoder med Google Sheets eller Excel [+4 Tools]

Obs: Jag har SSHed in i Ubuntu-datorn från min Chromebook för att fånga skärmen. Det kan se lite annorlunda ut på ditt system.

6. I textkonsolläget, ange ditt Ubuntu-användarnamn och lösenord och logga in. Kör sedan kommandot nedan för att inaktivera den grafiska servern.

sudo systemctl isolate multi-user.target

7. Ladda nu ur Nvidia-drivrutinen som för närvarande används genom att köra kommandot nedan.

sudo modprobe -r nvidia-drm

8. Kör slutligen kommandot nedan för att starta drivrutinsinstallationen. Se till att ersätta filnamnet med det faktiska namnet på den nedladdade filen. Du kan behöva flytta till mappen ”Nedladdningar” innan du kör skriptet.

cd Downloads
sudo sh filename.run

9. Detta öppnar kommandoradsinstallationsprogrammet. Följ instruktionerna på skärmen och du kommer enkelt att kunna installera Nvidia-drivrutinerna i Ubuntu.

10. När installationen är klar, kör kommandot nedan för att aktivera visningsservern.

sudo systemctl start graphical.target

11. Du kanske måste utföra ett steg till. Kör exit för att stänga den aktuella sessionen och tryck på ”Ctrl + Alt + F2” för att ta tillbaka GUI-gränssnittet.

12. Starta nu om din dator och Nvidia-drivrutinen i Ubuntu bör uppgraderas till den senaste versionen.

Uppdatera drivrutiner i Ubuntu med hjälp av 4 enkla sätt

Så det här är metoderna du kan följa för att uppdatera och installera drivrutiner i Ubuntu. Jag har nämnt både grafiska och kommandoradsmetoder, så baserat på dina önskemål kan du välja en. Hur som helst, det är allt från oss. Om du letar efter ett snabbt sätt att installera Deb-filer på Ubuntu, har vi en dedikerad guide för dig. Och för att installera Python på Ubuntu, gå till vår länkade handledning för detaljerade instruktioner. Slutligen, om du har några frågor, låt oss veta i kommentarsektionen nedan.