Hur man hittar dolda appar på Android

Spread the love

Även om Android-telefoner är ganska populära och används av många, finns det fortfarande saker som förbryllar både nybörjare och erfarna Android-ägare. Och nej, vi pratar inte om att få root-privilegier över din Android-enhet eller att packa om operativsystem för att ta bort bloatware.

En av de mest pressande frågorna du kan hitta på utvalda platser på Internet och Android-forum online är om du kan se dolda appar på din telefon eller inte, och exakt hur du kan göra det.

Vi förstår hur brådskande det är att bemästra den uråldriga konsten att upptäcka dolda appar på din telefon, därför kommer vi att lära dig hur du avslöjar en del av dold programvara som kan installeras på din Android-enhet, oavsett om den körs i bakgrunden eller är inaktiv och bara sitter där utan anledning.

Varför döljer Android appar?

Först och främst måste du förstå att varje Android-telefon har en uppsättning dolda appar som den kommer med. Anledningen till att du inte kan se alla appar är precis samma anledning till att du inte har root-privilegier på din Android-telefon, till att börja med: för att skydda din enhet från att bli felaktigt hanterad.

Många appar som är dolda som standard körs bara i bakgrunden och interagerar med dem på något sätt, mycket mer så att inaktivera dem eller ta bort dem helt och hållet, kan göra hela din enhet till en mycket dyr pappersvikt. Det betyder att du kan mura den eller göra den oanvändbar utan att blinka ett nytt operativsystem på det.

Det är dock värt att nämna att förutom dessa appar som är avgörande för din telefons och operativsystems välfungerande kan du också hitta skadliga appar som keyloggers eller fjärråtkomsttrojaner (RAT).

En annan sak som är värd att vara medveten om är att Android-telefoner i huvudsak är ganska lika varandra, med små särdrag som varierar från en tillverkare till en annan. I grund och botten är det Android-versionen som betyder mest.

  Hur man ställer in Android för att läsa dina texter högt

Därför kommer en Samsung-telefon som körs på Android 10 att vara ganska lik till exempel en LG-enhet som kör samma OS. Som vi sa, du kan hitta vissa särdrag, men det borde inte vara något utöver det vanliga.

Hur man hittar dolda appar på Android

Även om vissa Android-versioner är mer strikta när det gäller hur du interagerar med dolda appar eller systemappar, bör du åtminstone kunna se vad som körs på din enhet, även om du kan göra lite eller ingenting åt det.

Vissa Android-tillverkare låter dig utföra vissa åtgärder på systemappar som att tvångsstänga dem eller rensa deras cache, i felsökningssyfte. Med det sagt, prova följande metoder för att kontrollera om det finns någon dold app som körs på ditt system:

1. Använda appen Inställningar:

Öppna appen Inställningar
Gå till avsnittet Appar eller applikationer
Klicka på knappen med tre punkter någonstans i det övre högra hörnet av skärmen
Tryck på knappen Visa dolda appar

Observera att ibland är knappen Visa dolda appar tillgänglig som Visa systemprocesser eller något liknande. Om du trycker på den här knappen utökas listan över appar som är tillgängliga på din enhet, så att du också kan se dolda sådana eller systemprocesser.

2. Använda applådan

Öppna applådan (svepa uppåt på startskärmen eller tryck på applådans knapp)
Tryck på knappen med tre punkter i det övre högra hörnet av skärmen
Välj alternativet Dölj appar

Om du inte kan hitta knappen Göm appar kan du kanske se ett alternativ för startskärmsinställningar istället. Försök att gå till startskärmens konfigurationsskärm och tryck på knappen Göm appar när den blir tillgänglig.

Beroende på din enhet bör du nu kunna se en av två saker:

En skärm där du kan hantera dolda appar genom att antingen göra dolda appar synliga eller lägga till nya appar i listan så att de kan döljas
En ny flik överst i din applåda som innehåller ett gäng appar som tidigare inte var synliga. I det här scenariot kan du ta bort dolda appar genom att helt enkelt dra dem därifrån och släppa dem i din standardapplåda eller klicka på knappen – bredvid deras ikon för att ta bort dem från din telefon helt och hållet.

3. Använda en anpassad launcher

Vi har redan förklarat att Android-enheter kan agera olika från varandra, och de flesta av dem erbjuder sin egen personliga version av Android-operativsystemet. Detta betyder dock inte att vi inte kan röra oss och hitta ett sätt att kringgå begränsningar om vi hittar några.

  Automatisera växling mellan anpassade profiler på Android med TF-profil

Ett bra exempel, i det här fallet, är anpassning av applådan. Din Androids standardapplåda kanske inte innehåller alternativet Göm appar som vi har pratat om i vårt tidigare avsnitt. Android erbjuder dock den här funktionen, så vi kommer att lura din telefon att låta oss komma åt den.

I den här situationen kanske du vill installera en anpassad launcher och försöka komma åt dolda appar på din enhet genom den. Här är några av de mest populära Android-startprogrammen som stöder funktionen Göm appar:

Nova Launcher
Microsoft Launcher
Poco Launcher
Evie Launcher
U Launcher
Grässtol 2

När du har installerat den nya startprogrammet på din Android-telefon eller surfplatta, se till att köra de första konfigurationsstegen och ersätta din standardstartare med den nyinstallerade för att undvika kompatibilitetsproblem och åtgärdsnyckelkonflikter.

Observera att varje launcher har sin egen uppsättning alternativ, så det som fungerar med en launcher kanske inte fungerar med de andra. Så här kan du till exempel dölja appar på Nova Launcher:

Öppna inställningsskärmen för Nova Launcher
Tryck på knappen för app- och widgetlådor
Rulla ned till sektionen Lådgrupper
Tryck på knappen Dölj appar
Välj de appar du vill dölja från listan

Genom att veta detta kan du enkelt bläddra i listan för att kontrollera om några av apparna på din telefon redan har gömts. Observera att även om apparna har varit dolda är de inte otillgängliga, eftersom du enkelt kan komma åt dem genom att använda sökfunktionen i din applåda.

4. Använda Play Butik

Av uppenbara skäl gäller detta endast Android-telefoner som stöder Googles mobiltjänster och har funktioner i Play Butik. Om du är orolig för att du kanske har installerat en falsk app på din telefon, kanske du vill kolla in den i Play Butik.

Observera att det finns många appar som lovar att göra en sak när de i verkligheten tjänar ett annat syfte. Till exempel kan du hitta en kalkylator app som fungerar precis som alla Android-räknare såvida du inte skriver en pinkod och trycker på ’=’-tecknet.

Efter att ha gjort det uppmanar den dig med ett gränssnitt där du kan hantera dolda filer på din enhet, och om din enhet är rotad kan du även använda den för att frysa eller låsa upp appar.

  Google URL Shortener är en fantastisk inofficiell Goo.gl Android-klient

För att kontrollera om en app verkligen är vad den verkar vara, tryck och håll ned dess ikon och välj sedan Appdetaljer när snabbmenyn blir synlig. Detta tar dig till appens sida i Play Butik, där en fullständig beskrivning av appen och dess syfte bör finnas tillgänglig för dig att läsa.

5. Utför en skanning

Sist men inte minst, om du är orolig för skissartade appar installerade på dina enheter som keyloggers eller RAT, kanske du vill göra en fullständig genomsökning av din enhet med ett antivirusprogram eller Google Plays inbyggda skanner.

Google Play skannar ofta sin butik efter skissartat innehåll och tar bort alla appar som strider mot dess allmänna villkor. Lyckligtvis för oss inkluderar detta keyloggers eller appar som kan användas för att spionera på andra.

Om du försökte göra det och du fortfarande är misstänksam mot skissartade appar på din enhet, är det sista du kan göra att utföra en fabriksåterställning på din Android-telefon, vilket tar bort alla appar som enheten inte hade när den lämnade fabriken.

Det är dock värt att nämna att på rotade telefoner är det möjligt att göra vissa appar beständiga (även root), vilket betyder att de fortfarande kan finnas där efter att du har utfört fabriksåterställningen. För att lösa det måste du avrota din telefon och visa en ny OS-bild på din Android för att ta bort alla tecken på skadliga appar.

SLUTSATS om hur man hittar dolda spionappar på Android

Allt som allt, om du vill hitta dolda appar på din Android-telefon, finns det många sätt du kan gå tillväga. Eftersom varje Android-tillverkare har en uppsättning särdrag kan du behöva utforska telefonens alternativ innan du kan hitta den här funktionen.

Det är till och med möjligt att använda anpassade startprogram för att avblockera några av din enhets begränsningar när det gäller att dölja appar eller hantera dolda appar.

Men om du är orolig för att någon bråkar med din telefon med hjälp av dolda skadliga appar, kanske du vill göra en skanning, göra en fabriksåterställning, ta bort root-privilegier (avrota din enhet) och till och med flasha en ny firmware om du misstänker fortfarande felspel.