Hur man gör nästan vilken dum apparat som helst smart

Smarta apparater erbjuder röststyrning, smartphoneappar och kraftfull automatisering. Men varför spendera hundratals dollar på de senaste modellerna? Med några billiga smarta pluggar kan du ge dina dumma enheter samma funktioner för en bråkdel av kostnaden.

Dumma enheter är bäst

Smarta pluggar fungerar på en ganska enkel princip. Du sätter in en i ett uttag och kopplar in något. Den bryter strömmen för att stänga av enheter och återställer den för att slå på dem igen. Om du styr några uttag i ditt hem med en ljusströmbrytare är principen i stort sett densamma. Men samma princip begränsar också vilka typer av apparater en smart kontakt kan styra.

Apparater och inventarier har antingen en mekanisk eller elektronisk strömbrytare. En mekanisk strömbrytare bryter fysiskt strömmen. En elektronisk omkopplare lagrar det aktuella läget och växlar till motsatt läge när du trycker på strömknappen.

Det senare utgör ett problem eftersom det ”nuvarande tillståndet” lagras med ström. Om du tappar strömmen i ditt hem är enheten som standard ”av” med nästa växel inställd på ”på”.

Mekaniska strömbrytare tenderar att vara en vipp- eller vippströmbrytare, medan elektroniska strömbrytare tenderar att vara en mjuk tryckknapp. Om du inte är säker på om din armatur har en mekanisk eller elektrisk strömbrytare kan du testa den på bara några sekunder. Slå först på enheten och koppla sedan ur den. Räkna till fem och anslut den sedan igen. Om armaturen slås på är den kompatibel med en smart kontakt. Om du var tvungen att trycka på en knapp för att slå på den efter att ha anslutit den, fungerar inte en smart kontakt med den enheten.

Smarta pluggar är ett utmärkt alternativ för vissa fönster eller bärbara luftkonditioneringsenheter, fläktar och värmare, locktång och plattång, julbelysning, lampor, luftfuktare och avfuktare och mer.

Vad du behöver

För att komma igång behöver du en smart kontakt. De finns i många former och storlekar, och priserna varierar. Vissa har extra funktioner, som energiövervakning, men de flesta erbjuder kompatibilitet med Alexa, Google Home eller båda. Om du inte har ett specifikt behov av energiövervakning kan du hoppa över den funktionen och spara pengar.

Smarta pluggar finns i Wi-Fi, Z-Wave, ZigBee och även Bluetooth-format. Vi rekommenderar dock inte Bluetooth på grund av räckviddsproblem. Om du äger en smart hubb är en Z-Wave- eller ZigBee-plugg ett bra val eftersom de erbjuder snabbare lokal kontroll. Annars är smarta Wi-Fi-kontakter det mest tillgängliga alternativet.

Belkin gör en relativt billig Wi-Fi-smartplugg för cirka $20. Om du är villig att vänta, släpper Wyze en Wi-Fi smart plug tvåpack för $15 senare i år (september 2019). Vår systersida, Review Geek, har flera andra rekommendationer du kanske vill överväga.

Tyvärr har européer mycket färre alternativ. Ikea kan vara den mest pålitliga, välkända europeiska leverantören av smarta kontakter; de erbjuder en version för Frankrike och Storbritannien. Men du måste köpa ytterligare föremål, som ett nav.

Om du äger en Echo- eller Google Home-enhet, se till att den smarta kontakten du köper är kompatibel med den (de flesta fungerar med minst en, om inte båda). Om en smart plugg inte fungerar med en röstassistent bör du hoppa över den.

Du behöver också en smartphone eller surfplatta och en app för att ställa in din smarta kontakt. Beroende på vilken kontakt du valde behöver du ett sätt att ansluta den. För smarta Wi-Fi-kontakter behöver du en Wi-Fi-router, och för Z-Wave- eller ZigBee-kontakter behöver du en smart hubb.

Hur man ställer in det

För att få igång din smarta kontakt, anslut den till ett uttag. Om den är helt ny bör den gå in i parningsläge omedelbart. Om inte (eller du behöver reparera), har de flesta smarta pluggar en fysisk knapp som du trycker på och håller nere för att gå in i parningsläge. Vanligtvis inkluderar smarta kontakter även en lysdiod som indikerar när den är på, av eller kopplas ihop.

När den smarta kontakten är i ihopparningsläge, öppna den relaterade appen på din smartphone eller surfplatta och leta efter ”lägg till enhet” eller ett liknande alternativ. När enheten är ihopparad, ge den ett minnesvärt namn. Det är vanligtvis en bra idé att döpa den efter vad den än styr, som ”locktång” eller ”lampa”. Väljer du bra namn på dina smarta pluggar hjälper det med röststyrning.

Anslut nu vad du vill att den smarta kontakten ska styra och testa den för att se till att allt fungerar.

Hur man styr smarta pluggar med din röst och smartphone

De flesta smarta pluggar inkluderar röststyrning med antingen Alexa, Google Home eller båda. Om du vill ha röststyrning måste du lägga till enheten i din röstassistent.

För Alexa, öppna appen, tryck på hamburgermenyn uppe till vänster och tryck sedan på Lägg till enhet. Välj pluggkategori. Välj dess tillverkare och följ sedan anvisningarna för att länka dina konton.

Processen är liknande med Google Home. Öppna Home-appen och tryck på lägg till-knappen. Tryck på ”konfigurera enhet” och tryck sedan på ”Fungerar med Google.” Google Home-appen ger dig en lista över tillverkare. Hitta rätt och följ länkningsprocessen.

De

När du har anslutit din smarta kontakt till Google eller Alexa lägger du till den i ett Google-rum eller Alexa grupp. Röststyrning fungerar bäst när du grupperar dina enheter på rätt sätt.

Om du inte använder en röstassistent är din smarta plugs app det bästa sättet att styra den. Du hittar på, av och andra funktioner i appen. Om du använder en röstassistent bör du styra din enhet med Google Home- eller Alexa-appen.

Båda apparna har liknande på och av alternativ. Om du använder Google Home eller Alexa som din singelapp istället för smartpluggens app kan du även enkelt styra andra smarta enheter (även smarta pluggar från andra tillverkare). Detta innebär också att du inte behöver försöka komma ihåg vilken app som styr vad.

Hur man konfigurerar scheman och automatiseringar

Apparna Alexa och Google Home är bra för att skapa enkla rutiner.

Du kan nu ställa in din smarta kontakt för att utföra åtgärder automatiskt. Du kan till exempel ställa in den för att tända en gammal, icke-smart lampa vid solnedgången eller köra en avfuktare under specifika timmar varje dag.

Om du inte äger en Google Home- eller Echo-enhet kan du skapa scheman i smart plug-appen, eller din Hub-app om det är Z-Wave eller ZigBee. Varje app är lite annorlunda men leta bara efter en funktion som kallas timer, rutin eller schema. Vanligtvis kan du lägga till en eller flera pluggar till en rutin. Du anger en ”slå på” och ”stänga av” tid, och vilka dagar som ska köras rutinen. Du kan också ställa in en smart kontakt för att stänga av men inte på, och vice versa.

Du bör skapa dina rutiner i Google- eller Alexa-appen om du äger en Google Home- eller Echo-enhet. Återigen väljer du vilken/vilka pluggar du vill skapa en rutin för, och väljer sedan en ”på”-tid, en ”av”-tid och vilka dagar du vill köra rutinen.

När du skapar dina rutiner i Google- eller Alexa-appen istället för plug-appen gör det att du kan ta med andra smarta saker i dina rutiner. Du kan till exempel skapa ett schema som stänger av alla smarta pluggar och smarta lampor och låser dörren varje dag klockan 22:30 Om du inte använder en smart hub kan inte din smarta plug-app göra allt det.

Om du använder en enda app för att styra allt gör det också mycket lättare att komma ihåg vart du ska gå när du behöver justera något eller ändra en rutin.