Hur man gör din egen julbelysning: 8 sätt

Du kan göra dina egna skräddarsydda julbelysningar som har precis rätt längd för ditt hem. Dessa videoguider, tips och projekt hjälper dig att skapa en festlig ljusshow som säkerligen kommer att imponera på dina grannar.

1. Julbelysning i anpassad längd

När du vill skissera delar av ditt hus med julbelysning, tänk om snören är för långa för ditt hems mått? I så fall, för en snygg finish, vill du förkorta dina semesterbelysningar för att få en exakt passform.

Mästerelektrikern Sparky Izzy erbjuder en mängd kunskap i den här videoguiden till processen att få dina julbelysningar att passa. Han råder att köpa trådar utan glödlamporna isatta – så kallade tomma sockelljuslinjer. Placera dem där du vill på huset och skär sedan bort överskottet. Lägg till en hankontakt i änden av strängen för att ansluta till en honkontakt på en vanlig hoppsladd till strömmen – eller till och med en annan ljusslinga om den första var för kort.

Du kan sedan skruva i glödlampor av rätt storlek för sockeln på strängarna, vanligtvis C7 eller C9, innan du installerar dem på utsidan av ditt hem. Sparky Izzy använder varmt lim för att fästa sina ljusuttag ordentligt på tegelväggar; han säger att de kommer att hålla sig uppe under hela semesterperioden, men ändå är lätta att ta bort med liten eller ingen skada.

Andra användbara tips är att lägga till etiketter på ljusslingorna för att visa var de ska passa på husets viktigaste punkter, som takets spets, vilket gör dem lättare att installera om nästa semester.

2. Anpassade ljussträngar för regnrännor

The Lawn Care Nut kan mycket om gräsmattor, men även julbelysning! I den här videon visar han hur man klipper skräddarsydda julljustrådar för regnrännor för att skissera din taklinje. Precis som Sparky Izzy föredrar han att använda tom socket light line och sedan skruva i LED-jullamporna senare.

I den här videon visar han hur du fäster dina ljusstativ på regnrännor med Elite plastklämmor som går runt glödlamporna och fäster dem ordentligt. Först mäter han rännan och skär sedan av den ljusa tråden till exakt längd för att passa, för en snygg finish. Ett praktiskt tips är att klippa av tråden i en vinkel för att förhindra att regnvatten kommer in där när du fäster en hanplugg på änden av tråden.

3. C7 vs. C9 glödlampor

Två av de mest populära glödlampstyperna för anpassade julbelysning är C9 och C7, men vad är skillnaden? Eric från Christmas Lights Etc förklarar allt i denna jämförelse. Han tittar på nyckelaspekter som form (”C” står för ljusformad) och storlek.

De mindre C7-lökarna används ofta för utomhusbuskar och buskar, eller mindre bostäder, eftersom de inte är för stora. De större C9-lamporna används ofta för att belysa taklinjer, höga träd eller gångvägar.

Glödlamporna har också olika skruvbara baser: E12 för C7-lamporna, E17 för C9. Så du måste se till att de passar stringer-sockeln på dina anpassade längd julljuslinjer.

4. Styr julbelysningen med en Raspberry Pi

För en riktigt imponerande utomhusljusshow, kanske du vill styra dina julbelysningar med en mikrokontrollerkort eller enkortsdator. Ett populärt val för detta ändamål är Raspberry Pi, som finns i en rad olika modeller.

Här förklarar Tom från Tom’s Tech Show hur du styr dina julbelysningar med en Raspberry Pi. Medan du kan använda Pi:s GPIO-stift, ansluter Tom istället Pi:n via en USB-kabel till ett reläkort som kan slå på och av enskilda ljussträngar – han använder separata trådar för vitt, rött, grönt och blått. Användbara länkar under videon inkluderar ett kopplingsschema och all datorkod på Bitbucket.

5. Julljusshow med adresserbara RGB LED-strängar

Ett alternativ till att använda vanliga glödlampor för utomhusjulbelysning är att använda strängar eller remsor av adresserbara RGB-lysdioder som kan tändas i vilken färg som helst. I detta projekt, av Geek Den, programmeras ett Arduino mikrokontrollerkort med hjälp av FastLED-bibliotek för att styra LED-ljusslingor som täcker konturerna av ett hus.

En viktig fördel med att använda RGB LED-lampor är att de gör det enklare att koppla upp ett hus för en flerfärgad ljusshow: du behöver bara enstaka strängar av RGB-ljus istället för att behöva lägga till tre (röd, grön, blå) eller fyra (med vita) enfärgade trådar för att täcka varje område.

6. Färgtvätt ditt hem

Ett alternativ till vanliga strängar av julbelysning är att använda adresserbara RGB LED-remsor som kan skäras till valfri längd, helt enkelt genom att göra en skiva mellan två valfria lysdioder på remsan.

I det här exemplet har RGB LED-remsor installerats längs undersidan av taklinjen. De är så ljusa att de färgtvättar väggarna nedanför, vilket skapar en animerad nedljuseffekt. I det här fallet används en smartphone-app för att styra lamporna, men du kan också koppla standard adresserbara RGB LED-remsor till en mikrokontroller eller enkortsdator och koda dina egna anpassade animationer.

7. Julljusshow med projektionskartläggning

Om du tar det ett steg längre kan du förbättra din julbelysning genom att stråla upp animerade scener på dina hemväggar med en projektor. En kraftfull ”short throw” projektor används vanligtvis från cirka 20 till 30 fot bort för att täcka hela framsidan av ett hus.

Istället för att bara projicera en vanlig film eller animerad scen kan du dock få den att se mycket mer spektakulär ut med ”projektionskartläggning”. Den här tekniken innebär att animationer eller videor anpassas så att de kartläggs till verkliga fysiska egenskaper hos byggnaden, såsom dörrar och fönster; detta kan resultera i några fantastiska optiska illusioner. Du kan behöva lägga till skärmar eller ark för att få projektionerna att se mer levande ut.

8. Synkronisera julbelysning med musik

Det ultimata steget är att synkronisera dina anpassade julbelysning till musik. Den goda nyheten är att det inte är fullt så komplicerat som man kan tro.

Sekveneringsprogramvara som körs på en dator – som Vixen, Light-O-Rama eller xLights – styr ljussträngarna. Först berättar du för programvaran formen på ditt hus och var lamporna är placerade. Du kan sedan programmera dem längs en tidslinje och synkronisera ljuseffekterna med nyckelpunkter i ditt valda musikspår.

För den finaste kontrollen och bästa effekterna bör du använda adresserbara RGB-ljus där varje pixel kan justeras individuellt. I detta fall är en eller flera enkelkortsdatorer eller mikrokontroller anslutna mellan lamporna och huvuddatorn.

Skapa din egen anpassade julbelysning

Nu kan du grunderna, du kan börja skapa din egen anpassade julljusshow för ditt hem. Vilka metoder du än väljer är det inte så svårt som du kan förvänta dig, och du kan skapa något spektakulärt för semestern.