Hur man fokuserar med linser med bred bländare

By rik

När man fotograferar med bländare som f/8 eller mindre, är det enkelt att få skärpa i bilden, eftersom det mesta i motivet hamnar i fokus. Men så fort man börjar använda större bländare, som f/2.8, f/1.8 eller till och med f/1.2, ökar risken för att missa fokus. Här är några strategier för att uppnå bästa resultat vid fokusering med objektiv som har stor bländaröppning.

När vi pratar om fokus menar vi skärpan i bilden. Anta att du tar ett porträtt. Oavsett om du använder f/1.8 eller f/16 kommer fokus att ligga på samma punkt, nämligen modellen. Skillnaden är att skärpedjupet, eller det område som är acceptabelt skarpt, är mycket större vid f/16. Låt oss illustrera detta.

Tänk dig att du använder ett 85mm-objektiv på en fullformatskamera med ditt motiv 2,5 meter bort. Vid f/1.8 är skärpedjupet endast nio centimeter, fyra centimeter framför fokuspunkt och fem centimeter bakom.

Detta innebär att om du fokuserar på motivets hand, kommer sex centimeter av ansiktet att hamna utanför fokus, och därmed se oskarpt ut på den slutliga bilden. Som du kan se på bilden nedan, är händerna i fokus, men de är tillräckligt långt framför ansiktet för att ögonen ska hamna utanför fokus.

Om vi istället byter till f/16 har vi ett acceptabelt fokusområde på 82 centimeter, 35 centimeter framför fokuspunkt och 48 centimeter bakom. Detta gör det mycket lättare att träffa fokus rätt. Du kan fokusera på den utsträckta armen och ändå troligen få ett skarpt foto.

Bländaröppning är bara en av de faktorer som påverkar skärpedjupet. En annan avgörande faktor är brännvidden. Om du bytte till ett 35mm-objektiv och behöll samma avstånd till motivet, skulle skärpedjupet vid f/1.8 vara 54 centimeter, och vid f/16 hela 72 meter. Det är därför det som anses vara en stor bländare blir mindre relevant när man använder teleobjektiv. Med ett 200mm-objektiv är f/5.6 en ganska stor bländare, medan det inte är det på ett 17mm-objektiv. Följ tipsen i denna artikel när du känner att det behövs.

Observera att dessa beräkningar har gjorts med hjälp av DOFMasters online-kalkylator. Det är ett utmärkt verktyg, och jag rekommenderar att du tar dig tid att mata in dina vanliga objektiv och kamerainställningar för att se hur skärpedjupet påverkas.

Okej, med det avklarat, låt oss gå in på detaljerna. När man fotograferar med stora bländare och inte använder gammal utrustning för manuell fokus eller låser kameran på ett stativ, behöver man förlita sig på autofokus. Du kommer inte att kunna justera fokus manuellt på ett tillfredsställande sätt. Därför är det viktigt att få autofokusen att arbeta för dig.

Använd en enskild autofokuspunk

Varje kamera har flera autofokuspunkter. Du kan välja mellan alla dessa punkter, en del av dem eller en enskild punkt. Jag har skrivit om detta mer ingående i artikeln om att få ut mesta möjliga av autofokus.

Vanligtvis är en grupp autofokuspunkter en bra balans i de flesta situationer. Det ger dig en viss kontroll över var kameran ska försöka fokusera utan att vara för begränsande. Men när du arbetar med en stor bländare vill du vara mer restriktiv. Med ett så kort skärpedjup kan du få motivets näsa och ögonbryn i skarpt fokus medan ögonen är suddiga.

Därför är det bäst att använda en enskild autofokuspunk, eller möjligtvis en liten grupp av punkter, placerad exakt där du vill att kameran ska fokusera. För porträtt betyder det att placera den aktiva autofokuspunkten direkt på motivets öga.

Det enda andra autofokusalternativet som är användbart vid stora bländaröppningar är, om din kamera stöder det, ögonigenkänning. Med det alternativet sköter kameran placeringen av den enskilda autofokuspunkten.

Använd kontinuerlig autofokus

Likaledes har din kamera tre autofokuslägen: Enkel, Hybrid och Kontinuerlig.

Enkel autofokus söker efter fokus och låser sedan fokusen när den har hittats. Det är perfekt för landskap men om du har ett kort skärpedjup och ett rörligt motiv kommer du att missa fokus oftare.

Kontinuerlig autofokus å andra sidan spårar ditt motiv kontinuerligt. Du kan missa några bilder när kameran bestämmer sig för att fokusera på bakgrunden för en sekund, men den är i allmänhet mer tillförlitlig. Det är den du bör använda.

Hybrid autofokus kombinerar enkel och kontinuerlig autofokus. Problemet är att när ditt skärpedjup är riktigt grunt, kanske hybrid autofokus inte anpassar sig till små rörelser i ditt motiv. Mer information finns i vår artikel om de olika autofokuslägena.

Ta bilder i serier

Även om du använder en enskild autofokuspunk och kontinuerligt läge, kommer du fortfarande att missa en del bilder. Det är en del av verkligheten när man arbetar med ett mycket grunt skärpedjup. Men du kan öka dina chanser att lyckas genom att använda serietagningsläge.

Det handlar inte om att hålla ner avtryckaren som om du spelar datorspel. Det handlar bara om att ta tre eller fyra bilder istället för en när du trycker av. Även om motivet rör sig hinner autofokusen med.

En annan fördel med att ta bilder i serier är att du inte behöver oroa dig för att motivet ska stå stilla. Du kan uppmuntra dem att röra sig, byta poser och i allmänhet vara aktiva. Det ger bättre resultat och mer naturliga bilder – och dessutom fler bilder i fokus.

Moderna kameror är mycket bra på att fokusera med ljusstarka objektiv. Du behöver bara använda autofokus på rätt sätt. Ett sista tips är att titta på vår artikel om fokus med bakre knapp. Denna professionella teknik ger dig ännu mer kontroll.

Bildkredit: Canon