Hur man döljer appar på Android

Nyckel takeaways

 • Håll dina personliga appar borta från nyfikna ögon genom att dölja dem på Android.
 • Samsung-enheter låter dig dölja appar inbyggt, men någon kan fortfarande hitta dem med hjälp av appen Inställningar eller Googles sökwidget. Vissa Android-telefoner, som Google Pixel 8, låter dig bara inaktivera systemappar istället.
 • Som en universell lösning bör du överväga lanseringar från tredje part som Nova eller Microsoft Launcher för att dölja och anpassa appsynlighet på Android.

Att dölja dina privata appar är ett utmärkt sätt att lägga till ett extra säkerhetslager till din smartphones skärmlås eller biometriska autentisering. Vi visar dig hur du döljer Android-appar med olika metoder så att du kan vara säker på att ingen annan kan komma åt dem.

Hur man döljer appar på en Samsung-telefon

Alla Samsung-telefoner låter dig dölja installerade appar från applådan. Processen är också relativt enkel.

 • Tryck länge på ett tomt område på hemskärmen på din Samsung-enhet. Tryck på Inställningar från menyn som visas längst ned.
 • Rulla ned och välj Dölj appar på hem- och appskärmarna. Välj sedan de appar du vill dölja.
 • Tryck på Klar för att tillämpa ändringarna.
 • Du kommer nu att se att alla appar du valt har försvunnit från din Galaxy-telefons applåda.

  En bra sak med Samsungs implementering är att de dolda apparna inte visas även om du söker efter dem från applådan. De kommer dock att visas i sökresultaten för andra universella sökappar från tredje part och under Inställningar > Appar.

  Samsung erbjuder inte en dold applåda för att ge snabb åtkomst till de dolda apparna. Detta gör det svårt att komma åt dem. Du kan dock alltid använda Googles sökwidget eller någon annan universell sökapp för att komma runt det här problemet. Kom ihåg att det finns flera andra sätt att hitta dolda appar på Android.

  Inaktivera appar på Android för att dölja dem

  På telefoner som Google Pixel 8 finns det inget inbyggt alternativ för att dölja en app. Du kan alltid använda en startapp eller app från tredje part för att uppnå detta. Men om du inte är bekväm med att använda en, kan du överväga att inaktivera appen för att dölja den från din applåda.

  Den enda haken är att den här metoden bara fungerar för systemappar som är förinstallerade på din telefon. Du kan inte dölja appar som du laddat ner från Play Butik genom att använda stegen nedan.

 • Öppna applådan på din Android-telefon och scrolla till appen du vill dölja.
 • Tryck länge på appikonen och välj Appinfo från snabbmenyn. Alternativt kan du navigera till Inställningar > Appar och trycka på appens namn från den här listan.
 • Tryck på Inaktivera och bekräfta din åtgärd genom att trycka på Inaktivera app i dialogrutan som visas.
 • Detta kommer att dölja appen från din Android-telefons applåda. Nackdelen är att du inte kan använda appen om du inte återaktiverar den.

  Hur man döljer Android-appar med Nova Launcher

  Om standardstartprogrammet på din Android-enhet inte erbjuder alternativet att dölja installerade appar, måste du använda en tredjepartsstartare som Nova. När du har installerat Nova Launcher från Google Play Butik, ställ in den som standardstartare på din Android-enhet och följ stegen nedan:

  Ladda ner:Nova Launcher (Gratis, premiumversion tillgänglig)

 • Öppna Nova Launchers inställningar genom att svepa uppåt med två fingrar på hemskärmen. Alternativt kan du trycka länge på ett tomt område på startskärmen och trycka på Inställningar.
 • Välj App-låda och scrolla ner till botten.
 • Tryck på Dölj appar under kategorin Appar.
 • En lista över alla appar på din enhet visas. Välj de Android-appar du vill dölja från applådan. Gå tillbaka för att spara ändringarna.
 • Tyvärr har denna metod sin egen uppsättning begränsningar. Om du använder någon universell sökapp eller Novas inbyggda appsökning kommer den dolda appen att dyka upp i resultaten. Det är också möjligt att hitta listan över den dolda appen under Inställningar > Appar på din Android-enhet.

  Om du äger en OnePlus behöver du ingen startapp från tredje part för att dölja appar. OnePlus OxygenOS ger ett inbyggt alternativ för att dölja appar, och du kan lösenordsskydda de dolda apparna för ytterligare säkerhet.

  Använd Microsoft Launcher för att dölja dina appar

  På samma sätt låter Microsoft Launcher dig dölja appar på din Android-enhet. Jämfört med Nova Launcher är Microsoft Launchers exekvering av att dölja installerade appar överlägsen, eftersom du kan lösenordsskydda dem.

  Ladda ner:Microsoft Launcher (Fri)

 • Tryck länge på ett tomt område på startskärmen. Tryck sedan på Launcher Settings från menyn som dyker upp.
 • Navigera till Hemskärmen > Dolda appar.
 • Tryck på Dölj appar och välj de appar som du vill dölja. Tryck sedan på Klar.
 • Gå nu tillbaka till menyn Dolda appar och tryck på ikonen Inställningar i det övre högra hörnet.
 • Aktivera växlingen Ange lösenord för att skydda dina dolda appar med en fyrsiffrig PIN-kod.
 • Aktivera Snabbåtkomst i dockan om du snabbt vill visa dina dolda appar.
 • Du kan nu svepa uppåt två gånger på dockan för att få en dold panel med åtkomst till de dolda apparna. Om lösenordsskydd är aktiverat måste du först ange den fyrsiffriga PIN-koden.

  För- och nackdelar med att dölja appar på Android

  Att dölja en app på din Android-enhet förhindrar att den visas i applådan. Ibland måste du komma åt en annan dold applåda för att öppna de dolda apparna.

  Vissa telefoner låter dig bara dölja appar och erbjuder inte något sätt att komma åt dem igen, medan andra också låter dig låsa dolda appar för att säkerställa att de inte är lätta att komma åt.

  Om din Android-enhet har förinstallerad bloatware som inte kan inaktiveras kan du dölja dem från applådan för ett renare utseende. Du kan också dölja dina bankappar, lösenordshanterare och andra appar som innehåller känslig information för ytterligare säkerhet.

  Karlis Dambrans/Shutterstock

  Vissa Android-telefoner låter dig dölja installerade appar inbyggt. Om din telefon inte har den här funktionen kan du använda en startprogram från tredje part som Nova eller Microsoft Launcher. En startstartare från tredje part låter dig också ändra appikoner för större Android-anpassning.

  Du bör alltid dölja appar som innehåller kritisk eller känslig data på din telefon för att förhindra att någon får obehörig åtkomst till den. Även om den inte är idiotsäker, är implementeringen fortfarande tillräckligt bra för att hindra en nyfiken vän eller familjemedlem från att enkelt komma åt den utan rätt tekniskt kunnande.