När du redigerar med Vim på Linux är det lätt att göra misstag. Lyckligtvis är det också lätt att ångra dem.
Hur man ångrar en Vim-redigering
Enkla Vim ångra operationer liknar ångra funktionen du kan ha använt i en modern ordbehandlare som Microsoft Word, LibreOffice Writer eller Google Docs. Vim håller reda på ändringar som du gör i en fil och kan rulla tillbaka om du behöver.
Vim betraktar allt du gör i infogningsläge eller alla kommandon i kommandoläge som ändringar. Till exempel:
- Om du skriver flera rader i infogningsläge och sedan utför en ångra omedelbart, raderas dessa rader.
- Om du skriver en rad, byter till kommandoläge, sedan byter tillbaka till infogningsläge och skriver lite mer text, kommer du att skapa två ändringar. Ångra tar bort var och en separat.
Du kan också upprepa Vim-kommandon som ”3dd” för att ta bort tre rader. Om du utfärdar ett av dessa sammansatta kommandon kommer detta också att göras om som den senaste ändringen. Du kan fortsätta att ångra tills du kommer tillbaka till där du började, när du öppnade eller skapade filen.
Om du inser att du har gjort en redigering i Vim som du inte ville göra, är det en enkel tvåstegsprocess att ångra den:
Det är allt. Du kommer att se ett meddelande om vilka ändringar som görs, till exempel ”n färre rader.”
Om du vill ångra mer än en ändring kan du göra det också. Bara prefixet ångra kommandot med antalet ändringar du vill ångra, som du kan med de flesta andra Vim-kommandon. Om du till exempel vill ångra två ändringar, trycker du på:
2u
Hur man gör om i Vim
Du kanske upptäcker att ditt ångra-kommando gör något oönskat, eller så ändrar du dig bara om det. I det här fallet kan du utfärda redo-kommandon för att få din fil tillbaka till dess tidigare tillstånd.
Eftersom Vim håller reda på dina ändringar, håller den också reda på dina ångrar. Så du kan ångra dina ångrar om du behöver göra om åtgärder. Kom ihåg att Vim behandlar flera rader inmatade i inmatningsläge som en ändring, så om du gör om en operation får du tillbaka flera rader i ett kommando.
Kommandot för att göra detta är Ctrl + r, för ”gör om.” Se till att du är i kommandoläge genom att trycka på Esc. Gör om fungerar på samma princip som ångra; till exempel kan du upprepa göra om genom att sätta prefixet på det antal gör om du vill göra.
Precis som med ångra kommer du att se ett kort meddelande om ändringarna som gjordes om, till exempel antalet rader som lagts till i filen. Du kan göra om hur många gånger som helst tills du kommer tillbaka till filens nuvarande tillstånd.