Hur man blir en teknisk skribent

Viktiga takeaways

  • Tekniskt innehållsskrivande innebär att producera olika typer av innehåll, som blogginlägg och produktrecensioner, på ett sätt som är lätt för läsarna att förstå.
  • Tekniskt innehållsskrivande skiljer sig från tekniskt skrivande, vilket innebär att skapa användarmanualer och dokumentation om ett företags produkter.
  • För att bli en framgångsrik teknisk innehållsskribent behöver du starka skrivfärdigheter, förmågan att undersöka komplexa ämnen och förmågan att interagera med branschexperter.

Om du har en förmåga att förstå komplexa tekniska detaljer och du vill hjälpa människor att förstå sådana punkter och data bättre, kan tekniskt innehållsskrivande vara en idealisk karriär för dig.

Låt oss ta reda på hur du kan komma in i det och nå framgångshöjderna.

Vad är tekniskt innehållsskrivande?

En teknisk innehållsskribent producerar innehåll i form av blogginlägg, artiklar, e-böcker, vitböcker, produktrecensioner och köp och ultimata guider för att nå ett specifikt mål. För att uppnå det specifika syftet med att skapa innehåll måste du lära dig lite om att undersöka och använda nyckelord i ditt innehåll och skriva i varumärkets ton och stil.

Du måste också kunna bryta ner komplexa tekniska detaljer på ett lättförståeligt språk, skriva kortfattat och vara fri från onödig jargong. Du kan överväga att skriva för SaaS-företag, företag som säljer webbaserad programvara eller andra produkter, kryptovaluta, programmeringsspråksbloggar, tekniska nyheter, tekniska tutorialbloggar och mer.

Nu när du har förstått vad en teknisk innehållsskribent är och hur en fungerar, bör du veta vad en teknisk innehållsskribent inte är.

Vad är inte tekniskt innehållsskrivande?

När du börjar söka jobb hittar du två typer av lediga tjänster. En kommer att vara för rollen som en teknisk innehållsskribent för en teknisk blogg, och en annan kommer att vara rollen som en teknisk skribent. Du måste veta att arbetsuppgifterna för dessa två positioner skiljer sig avsevärt.

Till skillnad från en tekniskt innehållsskribent skapar en teknisk skribent dokumentation, användarmanualer, instruktionsguider och eventuellt vitböcker om företagets produkter.

Löneskalan för var och en av skribenterna skiljer sig också åt. Enligt US News & World Report, tjänar en teknisk skribent en medianårslön på cirka $78k. Men en teknisk innehållsskribent tjänar nästan $59k årligen, enligt Zippia.

Nu när du vet skillnaden, låt oss fortsätta.

De tre bästa förmågorna du behöver för att bli en teknisk innehållsförfattare

Här är en lista över de färdigheter du definitivt vill ha för att bli en framgångsrik teknisk innehållsskribent.

1. Stensolid skrivförmåga

Varje blivande författare måste utveckla solida skrivförmåga. Du kan gå med på en universitetskurs eller ta några skrivkurser online för att utöka dina kunskaper inom detta område.

Vid sidan av perfekt grammatik måste du också lära dig några fler färdigheter för att bli framgångsrik inom detta område, som att berätta, hålla läsaren engagerad, skriva övertygande rubriker och påverka din publik att agera.

2. Undersöker komplexa ämnen

Dålig forskning leder till dåligt innehåll, vilket slösar bort dina läsares och dina kunders tid. Så det är en nödvändighet att utveckla goda forskningsfärdigheter. Ett av de bästa sätten att forska på är att hitta fakta och information från auktoritetsbloggar.

Det betyder att när du söker på Google bör du veta källan till den information du använder. Håll dig till de bästa resultaten, kontrollera webbplatsens domänmyndighet, se över den månatliga trafik som bloggen får varje månad och mer.

För att hitta denna information laddar du ned något av följande Chrome-tillägg:

Under varje sökresultat kommer tilläggen att visa dig detaljer som domänbehörighet, månatlig trafik, antal sökord på den länkade sidan, det totala antalet ord, sidattribut och totala sociala andelar.

Kort sagt, tillräckligt med information för att du ska kunna utvärdera om en blogg är en pålitlig datakälla.

3. Interagera med branschexperter

Förutom att forska på Google, om du vill skapa original, djupgående innehåll som inte är tillgängligt någon annanstans, kan du behöva intervjua fältexperter. Dessa personer kan vara ingenjörer, forskare, säkerhetsanalytiker, etc.

Men att komma så långt i din forskning kräver tid och kommunikationsexpertis. Om du vill bli en högst betalande tekniskt innehållsskribent som arbetar för ledande företag och inte bara innehållsfabriker som Upwork, Fiverr eller Craigslist, behöver du denna färdighet.

Om du arbetar med en teknisk nyhetsblogg är det en nödvändighet. Så lär dig hur du skriver e-postmeddelanden som får svar och är det perfekta sättet att interagera med och intervjua någon. Att lära sig lite extra copywriting-färdigheter skadade aldrig någon.

Hur man blir en teknisk skribent utan erfarenhet

Även om det kan hjälpa, är formell utbildning inom området inte obligatorisk när du ägnar dig åt tekniskt skrivande, särskilt för nybörjarjobb. Om du vill bli en teknisk skribent utan tidigare erfarenhet är det första steget att faktiskt lära dig och öva på färdigheten.

För att göra det kan du överväga att starta en egen blogg, göra obetalda praktikplatser eller skriva för ideella organisationer. Tänk på att eftersom du inte har några inloggningsuppgifter ännu, är det troligt att du inte kommer att tjäna på minst ett par månader.

Under tiden är ditt jobb att förbättra dig själv, nätverka med andra skribenter, börja skriva ett CV och förbereda en portfolio som visar ditt bästa arbete. Efter cirka sex månader eller så, när du tror att du har satt ihop ett anständigt CV och portfölj, är det dags att ansöka om ett nybörjarjobb.

Lönen kommer inte att vara stor i början, men det är tillrådligt att återinvestera åtminstone en del av det du tjänar och köpa skrivkurser (se våra rekommendationer nedan) så att du kan fortsätta lära dig och uppgradera dina färdigheter. Detta gör att du kan sticka ut och ta betalt för dina tjänster i framtiden.

Hur man bryter sig in i tekniskt skrivande

Efter att ha känt till alla väsentliga detaljer om att skriva tekniskt innehåll, måste du fatta ett beslut om hur du vill arbeta: som entreprenör/frilansare eller heltidsanställd i ett företag.

För att bli en frilansande teknisk innehållsskribent behöver du förmodligen ingen bländande examen i journalistik eller specifik erfarenhet inom tekniksektorn. Men om du har det är det ett plus. Allt du behöver är de färdigheter vi diskuterade i det tidigare avsnittet och en portfolio (som vi kommer att diskutera om lite), och du är redo.

Å andra sidan, om du är ute efter ett heltidsjobb i ett företag kan du överväga företagets krav. Rekryterare söker mest efter någon med en kandidatexamen i engelska eller ett kommunikationsrelaterat ämne. Dessutom kan de också överväga din tidigare erfarenhet inom teknikbranschen – till exempel datavetenskap, teknik, medicin eller mer.

Men vad du än gör måste du ha en portfolio för att visa ditt arbete. Rekryteraren, trots din examen, skulle vilja veta om du kan leverera det du säger.

Här är några sätt att börja din resa som teknisk innehållsskribent idag:

  • Överväg att anmäla dig till online- eller universitetskurser. Här är några av dem här baserat på betygen:
  • Nätverk med proffs: Om du vill få bra kunder eller ett jobb på ett välrenommerat företag är det ett av de bästa sätten att börja med.
  • Skapa en teknisk skrivportfölj: Det enklaste sättet att göra det är att starta en blogg på Medium. Det är gratis, och dina rekryterare kommer att förstå att du faktiskt vet hur man skriver för en onlinepublik. Så här skapar du en portföljwebbplats från grunden.
  • Sök jobb: Plattformar som Verkligen, Monster, Flexjobb, Karriärbyggare, Nexxtoch LinkedIn är några bra ställen att börja din sökning.

Börja din karriär inom tekniskt innehållsskrivande

Precis som allting kommer det att kräva konsekvent ansträngning och tidsinvestering. Men du ska veta att den här branschen växer dag för dag.

Så om du alltid har älskat teknik och har kompetens att göra tekniskt lärande och teknikbaserat beslutsfattande lättare för människor, är det här din chans. Fullända de färdigheter som diskuteras i artikeln, gräv djupare i detta ämne och påbörja din nya resa till tekniskt innehållsskrivande.