Hur man avgör om din dator har vattenskada

Det finns flera tillfällen då du av misstag kan spilla vatten på din PC eller bärbara dator och bli rädd. Dessa ögonblick är verkligen oroliga eftersom du alltid förväntar dig, mot din vilja, att du har förlorat den enheten för alltid. Vatten passar inte någon elektronisk enhet eftersom det kan skada någon komponent eller krets inuti någon typ av enhet. Så om något sådant här har hänt dig just nu och vill att någon ska berätta om datorn har vattenskador eller inte, så finns vi här för dig. Läs den här artikeln till slutet för att lära dig vad som händer när vatten faller på datorns tangentbord och hur jag kontrollerar min bärbara dator efter vatten.

Hur man avgör om din dator har vattenskada

Du kommer att få veta om du kan se om datorn har vattenskador längre fram i den här artikeln. Fortsätt läsa för att lära dig mer om det i detalj.

Kan en dator överleva vattenskador?

Ja, en dator överlever vattenskador endast när vattnet inte går till kretsen. Om det inte gör det borde din dator vara bra; det kan sluta fungera. Vi vet alla att vatten är så farligt för elektroniska enheter. Om det går in i elektroniska enheter, såsom mobiler, bärbara datorer eller datorer, kan det leda till skada på ditt system. En expert eller tekniker hjälper dig att spara eller säkerhetskopiera din data om den är tillgänglig. Om vattnet går in i en stor mängd kan det orsaka permanent skada på de inre komponenterna. Dessutom vet vi alla att vatten kan orsaka korrosion, en kemisk reaktion, med metall och kretskortet.

Kan du se om en bärbar dator har blivit vattenskadad?

Ja, det finns tecken på korrosion. Det är en av de mest frustrerande sakerna som kan hända med våra elektroniska enheter. Om din bärbara dator kommer i kontakt med vatten är det ett mycket kostsamt misstag, som ni alla vet. Och om du inte reparerar den i tid kan det leda till stora skador. Nedan nämns några av de tecken som du så småningom kommer att märka när den bärbara datorn blir vattenskadad:

  • Du kommer att se en suddig skärm eller ibland tom skärm.
  • Du kanske ser att din bärbara dator kommer att göra det bli uppvärmd snabbt.
  • Dina tangentbordsknappar kan sluta svara.
  • Du kunde se korrosion på kontakterna och kanterna på den bärbara datorn.

Bild av Media Design och Media Publishing från Pixabay

Kan du säga när en bärbar dator har vattenskada?

Ja, när vattnet går in i den bärbara datorn kommer du att se korrosion runt kontakten och ditt moderkort. Om du ser några gröna eller vita rester är det en indikator på att din bärbara dator kan ha kommit i kontakt med vatten eller fukt. Du kommer också att se att knapparna på den bärbara datorns tangentbord kanske inte fungerar korrekt, eller ibland fungerar inte hela tangentbordet. När vatten faller på den bärbara datorns tangentbord förstörs moderkortet och din bärbara dator kan sluta fungera. Många datorer använder vattenindikatorer i datorer eller bärbara datorer, som visar om din bärbara dator har kommit i kontakt med vatten eller inte.

Kommer vatten att förstöra en bärbar dator?

Ja, vatten kan förstöra en bärbar dator, men om du agerar snabbt kan du rädda din bärbara dator från vattenskador. Som ni alla vet är vatten en så farlig sak för elektroniska enheter. Vätska kan snabbt förstöra elektroniska enheter. Även om vatten kan förstöra bärbara datorer, förstör det inte deras data.

Fungerar bärbar dator fortfarande om vatten spills på bärbar dator?

Ja ibland. I den här typen av situationer måste du hålla dig lugn och fatta snabba beslut på din bärbara dator. Allt är inte förlorat. Först måste du kontrollera hur mycket vatten som går in i din bärbara dator. Du måste torka ut din bärbara dator först utan att slösa så mycket tid. Om du snabbt vidtar några åtgärder och den bärbara datorn inte förstörs internt, kommer den att fungera. Men om du tar så mycket tid på dig att torka ut den finns det ingen chans att din bärbara dator kommer att fungera.

Vad händer om vatten faller på tangentbordet för den bärbara datorn?

Om vatten faller på den bärbara datorns tangentbord kan du se att tangentbordsknapparna slutar fungera, eller så kan hela tangentbordet inte fungera. Det beror på att vatten förstör tangentbordets inre delar. Vatten förstör säkert din moderkort eller chipset inuti den bärbara datorn. Det beror på hur mycket vatten som går in i den bärbara datorn eftersom vatten korriderar metallsakerna. Stäng först av din bärbara dator och håll den upp och ner för att låta vattnet rinna av. Och håll inte din bärbara dator i ris för om den fastnar i ditt tangentbord kommer det att skapa fler problem. Du kan ta hjälp av en hårtork för att torka ut den och låta din bärbara dator torka i minst en dag.

Foto av Anna Nekrashevich

Hur vet man om din dator har vattenskador?

Om din dator är skadad på grund av vatten måste du först göra en fullständig visuell inspektion så att korrosionen inte rostar metallkroppen eller moderkortet på den bärbara datorn.

  • Om du ser gröna eller vita rester på din dator kan din dator ha kommit i kontakt med vatten.
  • Om du trycker på strömbrytaren länge och datorn inte ger något svar, kan din dator troligen vara död.
  • När vattendropparna går in i tangentbordet eller moderkortet kan det skapa ett oregelbundet beteende.
  • Om din dator har vattenskador kan du se att skärmen inte fungerar som den ska, eftersom den kan vara tom eller grön ibland.

Hur kontrollerar jag vatten på min bärbara dator?

Allt du behöver göra för att kontrollera den bärbara datorn för korrosion runt kontakterna eller moderkortet. Observera också om tangentbordet eller skärmen på den bärbara datorn inte svarar.

Hur lång tid tar det för vatten att skada en bärbar dator?

Det beror på hur mycket vatten som går in i den bärbara datorn. Om vatten går i stora mängder kan den bärbara datorn ta längre tid att torka och mindre tid att skada den. Och om mindre vatten går in, tar det mindre tid att torka vatten.

***

Vi hoppas att den här informationen var värdefull för dig och att du kunde lära dig att se om din dator har vattenskador och kontrollera om det finns vatten på min bärbara dator. Kontakta oss gärna med dina frågor och förslag via kommentarsfältet nedan. Låt oss också veta vad du vill lära dig om härnäst.