Hur man åtgärdar de vanligaste blåskärmsfelen på Windows

Många Windows-användare har varit i situationen att behöva ta itu med ett Blue Screen of Death-fel. Dessa felmeddelanden är obehagliga och beroende på när de utlöses kan de leda till förlorade data eller till och med permanenta system- eller hårdvaruskador.

Vissa Blue Screen of Death-fel är dock vanligare än andra, och vi har sammanställt en lista över de 10 vanligaste som Windows-användare kan ha mött.

Genom att samla dem alla i en lista hoppas vi göra det lättare för alla att hitta lösningar på det Blue Screen of Death-fel som än plågar dem.

Vad är en Blue Screen of Death?

A Blue Screen of Death (vanligtvis förkortat som BSoD) är en kritisk felskärm som endast visas på Microsoft Windows och ReactOS operativsystem.

Dessa felskärmar visas i händelse av en dödlig systemkrasch och innehåller viktig information som gör att användare, med eller utan hjälp av specialiserade felsökningsverktyg, kan identifiera grundorsaken till kraschen.

Närhelst ditt operativsystem når ett tillstånd där det inte längre kan fungera säkert, är det programmerat att stängas av helt för att förhindra ytterligare data till systemet eller dataförlust. Dessa omedelbara avstängningar är vad användare har börjat kalla systemkrascher.

Hur man hittar och diagnostiserar BSoD-fel

Med så många tillgängliga BSoD-fel är det enda sättet att säkerställa att du följer de rätta lösningarna att identifiera vilket BSoD-fel du har att göra med.

Detta görs genom att analysera minnesdumpfilerna som ditt Windows-system genererar efter varje BSoD. När du har fått en ledtråd om vad som orsakar BSoD, kan du prova några av de vanligaste korrigeringarna för BSoD.

Lista över de vanligaste BSoD-felen

Det finns många orsaker till dessa fatala systemfel, så ett identifieringssystem implementerades för att hjälpa användare att felsöka BSoD-fel baserat på deras rotorsak.

Detta identifieringssystem kommer som en felkod (visas vanligtvis som en alfanumerisk kod) eller ett felmeddelande. Som du kan föreställa dig är vissa BSoD-fel vanligare än andra. Så listan nedan kommer att innehålla några av de vanligaste BSoD-felen.

Vi inkluderade en kort beskrivning för var och en av dem och länkar till dedikerade artiklar som lär dig allt du behöver veta om att hantera just den BSoD-felkoden.

1. UNDANTAG AV SYSTEMGÄNGAN HANTERAS INTE

Förmodligen ett av de vanligaste BSoD-felen där ute, SYSTEM THREAD EXCEPTION NOT HANDLED-felet uppstår främst på grund av inaktuella, inkompatibla eller felaktiga drivrutiner.

En av anledningarna till att just denna stoppkod är en sådan huvudvärk är att flera förare kan skyllas samtidigt, vilket gör det svårt för användare att identifiera de skyldiga.

Lyckligtvis kan ett bra Windows-felsökningsverktyg hjälpa till att identifiera drivrutinen att skylla på.

Det är ett typiskt BSoD-fel som kan fixas via de vanligaste sätten, som att uppdatera drivrutiner, eller genom att köra Windows Memory Diagnostic Tool.

2. SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION

Det här följande BSoD-felet kallas SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION-felet, och ännu en av dessa stoppkoder som många av er med största sannolikhet redan har stött på vid det här laget.

De vanligaste orsakerna till detta specifika BSoD-fel inkluderar GUI-fel, felaktiga, föråldrade eller skadade drivrutiner och till och med skadade systemfiler.

Förutom de typiska lösningar du vanligtvis följer när du hanterar BSoD-fel, kan det också hjälpa att avinstallera nyligen installerad programvara. Tyvärr, i extrema fall, kan du behöva återställa ditt Windows 10-system för att eliminera detta fel helt.

3. Ommonterbar startvolym

Ibland kommer du att stöta på stoppkodfel som ger dig en fingervisning om vad som orsakar dem bara från deras namn.

Fallet med stoppkodfelet Unmountable Boot Volume inträffar när din Windows-dator inte kan laddas korrekt från startenheten. På grund av arten av detta stoppkodfel, kommer du vanligtvis att stöta på det när du försöker starta upp din dator, och det kommer inte att utlösas slumpmässigt när datorn redan är igång.

De flesta lösningarna för detta specifika stoppkodfel involverar att fixa startvolymen på ett eller annat sätt, reparera dina Windows-installationsfiler eller diagnostisera systemets allmänna tillstånd.

4. Windows 10 Felkod 0xc00000e

Ännu ett BSoD-fel som utlöses under systemstart, Windows stoppkod 0xc00000e, orsakas huvudsakligen av maskinvaruproblem eller skadade systemfiler som hindrar ditt operativsystem från att starta korrekt.

Det utlöses oavsett om dina Windows-filer är lagrade på en hårddisk eller en SSD, och felsökning av den här felkoden är ganska standard.

Listan över lösningar inkluderar programvarurelaterade korrigeringar som att återställa BIOS, använda Windows Automatic Repair Tool eller Master Boot Record. Om du tror att det är ett hårdvarurelaterat problem kan det också hjälpa att byta CMOS-batteri.

5. Stoppkod för minneshantering

Ett annat utmärkt exempel på ett BSoD-fel som låter dig veta grundorsaken är Memory Management Stop Code. Även känd som Windows stoppkod 0x0000001A, utlöses den när det är något fel med ditt Windows-systems förmåga att hantera minneshantering.

Dessa problem kan ha många orsaker, men de vanligaste inkluderar felaktigt RAM-minne, drivrutiner eller programvara, hårdvaruproblem, skadade systemfiler och till och med diskfel.

Listan över lösningar är ganska standard, allt från att uppdatera ditt operativsystem eller drivrutiner till att köra diagnostiska verktyg som CHKDSK eller SFC.

6. Fel systemkonfigurationsinformation

Vissa BSoD-fel är mer lättillgängliga att åtgärda än andra, och även om stoppkodfelet för dålig systemkonfigurationsinfo är utbrett, är det lika enkelt att felsöka, även av dem utan teknisk erfarenhet.

Även känd som Windows stoppkod 0x00000074, felaktiga systemkonfigurationer orsakar det främst, men den goda nyheten är att ibland räcker det med en enkel omstart av systemet för att komma över detta fel.

7. Kritisk process dog

Windows OS använder flera viktiga processer som körs i bakgrunden för att fungera korrekt. Närhelst en eller flera av dessa processer plötsligt slutar möts du med största sannolikhet av stoppkodfelet Critical Process Died (Windows stoppkod 0x000000EF).

Listan över saker som kan orsaka att en kritisk process plötsligt stoppas varierar, allt från felaktiga drivrutiner, skadlig programvara, minnesfel och till och med damm från specifika datorkomponenter.

Tyvärr betyder detta också att listan med lösningar är lika lång, från enkla saker som att göra om din PC, till mer komplexa operationer som att uppdatera ditt BIOS.

8. nvlddmkm.sys Fel

Ibland är det inte felaktiga systemfiler som är skyldiga till BSoD-fel, utan istället använder specifika datorkomponenter från specifika märken.

Till exempel kan ägare av NVIDIA GPU:er ibland stöta på stoppkodfelet nvlddmkm.sys. Den goda nyheten är att eftersom detta är ett så specifikt stoppkodfel, begränsar det avsevärt listan över lösningar du bör försöka felsöka problemet.

Uppdatering av Windows eller bara grafikkortsdrivrutinerna kan hjälpa till att lösa problemen. Att helt installera om grafikkortets drivrutiner kan fungera lika bra.

Spelare bör också överväga att underklocka sina GPU:er, eftersom de extra FPS de kan få inte är värda att få spelet att krascha när du behöver det som mest.

9. WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR (Windows stoppkod 0x0000124)

Ännu en hårdvarurelaterad stoppkod, WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR utlöses mestadels på grund av korrupt hårdvara och värme- eller spänningsproblem. Det är dock vanligt att det utlöses från drivrutinsproblem, felaktiga system eller registerfiler.

Som med de flesta andra stoppkodfel kan typiska lösningar också hjälpa till att lösa detta problem, som att använda CHKDSK eller kontrollera dina drivrutiner.

Men på grund av det här specifika felets natur rekommenderar vi att du fokuserar mer på hårdvarurelaterade lösningar, som att se till att alla komponenter är korrekt placerade, eller återställa BIOS till dess ursprungliga inställningar, och på så sätt inaktivera all överklockning du kan ha aktiverat .

10. Undantag för maskinkontroll

Sist men inte minst är Machine Check Exception-felet, liknande WHEA-felet som beskrivits tidigare.

Det som gör detta stoppkodfel särskilt otäckt är att det är väldigt slumpmässigt och känt för att utlösas en gång och aldrig igen. Denna slumpmässighet gör att felsöka det här felet särskilt svårt eftersom det inte finns någon uppenbar anledning till varför det händer. Det enda de flesta användare är säkra på är att det med största sannolikhet är ett hårdvarurelaterat problem.

Som sagt, listan över potentiella korrigeringar är ganska lång, och det innebär att göra nästan allt man kan tänka sig, från att kontrollera ditt system till att fixa dina drivrutiner och till och med utföra lite hårdvarurelaterat underhåll.

Förstå och övervinna vanliga BSoD-utmaningar

De 10 stoppkodfelen som anges ovan är de vanligaste som Windows-användare har stött på. De är dock inte de enda som finns, eftersom de totalt är mer än 500.

Sammantaget, även om BSoD-fel är obehagliga att komma öga mot öga med, kom ihåg att det alltid finns en lösning på vart och ett av dem.