Hur man använder Spotify AI DJ [Android, iOS, Desktop App]

Vid en tidpunkt då nästan alla branscher och organisationer utnyttjade kraften i AI, beslutade Spotify att också intensifiera sitt spel.

Den ledande musikströmningsplattformen älskar att erbjuda personlig musik till sina lyssnare. Discover Weekly och Spotify Wrapped-kampanjer är bara två exempel på hur viktigt det är för Spotify att se till att publiken får lyssna på musiken de älskar😍.

Efter samma tankegång kom de på det innovativa konceptet AI DJ. DJ:n är designad för att känna din musiksmak och favoritartister utan och innan. Baserat på dina data, erbjuder den en kurerad uppsättning musik ackompanjerad av AI-gjorda DJ-kommentarer som plattformen tror att du vill ha baserat på dina preferenser för låtar och artister.

Denna funktion revolutionerar sättet vi lyssnar på musik. Från och med nu har Spotify endast släppt betaversionen av funktionen i 50 länder. I det här inlägget täcker jag allt du behöver veta om Spotifys senaste tillskott och hur det kommer att förändra ditt sätt att interagera med musik.

Vad är Spotify AI DJ?

Spotify DJ är en AI-driven DJ-appliknande musikfunktion som tar hänsyn till dina lyssningsvanor för att föreslå de låtar du skulle älska. Den sorterar igenom ditt musikbibliotek, gamla favoriter, mest lyssnade och de låtar du brukade lyssna på mycket men inte längre.

Varje interaktion din med plattformen övervägs när du sammanställer en personlig lineup åt dig. Detta tar Spotifys anpassning till en helt ny nivå, vilket gör funktionen bättre än vanlig DJ-programvara.

OBS: Du behöver en Spotify Premium-prenumeration för att få tillgång till funktionen.

Den mest spännande delen är att funktionen också ger AI-genererade DJ-kommentarer till lineupen. Detta görs genom att kombinera den egenutvecklade stora språkmodellen (LLM) från OpenAI med Sonantics plattform för AI-röstgenerering.

Detta samarbete möjliggör generering av realistiskt tal. DJ:n berättar också varför ett specifikt spår valdes åt dig innan du spelar det.

Den enda nackdelen är att DJ:n bara kan och pratar engelska, oavsett var du bor. Språkbegränsningen kanske inte är ett problem för människor som bor i Storbritannien eller Australien, men människor i Filippinerna eller Fiji kanske inte håller med.

Men eftersom funktionen fortfarande är i ett tidigt skede är det för tidigt att förvänta sig för mycket. Vi får redan mer än vad vi hade räknat med. Den fantastiskt realistiska rösten räcker för att hålla oss klistrade vid våra telefoner, medan Generative AI och Spotifys personaliseringsteknik gör resten av magin.

Har en låt fastnat i huvudet men kan inte komma på namnet? Hitta din favoritmusik genom att nynna med dessa onlineplattformar.

Länder där Spotify AI DJ är tillgänglig

Från och med augusti 2023 är Spotify AI DJ endast tillgänglig i 50 länder. Listan inkluderar Australien, Kanada, Irland, Nya Zeeland, Sydafrika, Singapore, Sverige, Storbritannien, USA, etc. Du kan kolla in alla 50 länder Spotify AI DJ är tillgänglig här.

Om du inte ser ditt land på listan, oroa dig inte. Spotify planerar att lansera funktionen i fler länder ganska snart. Med tanke på musikplattformens globala marknad är det osannolikt att något land som använder musikplattformen utelämnas, särskilt eftersom funktionen har potential att ge dem mer intäkter och användare.

Om du bor i ett av länderna där Spotify AI DJ-funktionen är tillgänglig, grattis. Så här kan du använda den för att anpassa din spellista. Se till att du har premiumprenumerationen innan du fortsätter.

Läs också: Sätt att felsöka Spotify Web Player som inte fungerar

Använder Spotify AI DJ på Android och iOS

Steg 1: Starta Spotify-appen på din Android- eller iOS-enhet.

Steg 2: Navigera till appens startsida.

Steg 3: Tryck på fliken Musik.

Steg 4: Tryck på DJ-kortet och se vad AI DJ har att erbjuda.

Steg 5: Du kan byta vad DJ:n har kurerat genom att trycka på DJ-knappen längst ner till höger. Detta kommer att förändra stämningen, musikgenren och artisten bättre efter din smak.

Och det var så du kan komma åt funktionen på din Android- eller iOS-enhet! Dags att börja den festen🥳.

Använder Spotify AI DJ på skrivbordet

Om du funderar på att använda funktionen på Spotify-skrivbordsappen, måste du casta den från din telefon med Spotify Connect eftersom den inte är tillgänglig som en fristående funktion på den.

Så här castar du den:

Steg 1: Öppna Spotify-skrivbordsappen på din 🖥️dator.

Steg 2: Starta Spotify-appen på din telefon och gå till musikflödet.

Steg 3: Tryck på Spotify Connect på din telefon och välj skrivbordsappen i menyn Lyssna på.

Redo! Du skulle nu kunna använda funktionen på ditt skrivbord. Funktionerna skulle vara begränsade eftersom endast ljudet överförs till din dator, men denna rundgång borde göra susen.

Vad ska man göra om Spotify AI DJ inte visas?

Innan du vågar dig på att testa funktionen, se till att du uppfyller minimikriterierna för att använda den:

  • ✅ Senaste uppdatering
  • ✅ Land med tillgång till betaversion
  • ✅ Premiumprenumeration

Om du fortfarande inte får alternativet för Spotify AI DJ trots att du är en Premium-användare och har den senaste versionen av Spotify, betyder det förmodligen att den inte har lanserats i ditt land ännu. Funktionen är fortfarande i beta, så funktionaliteten och geografiska platser är begränsade.

Inledningsvis rullades den bara ut i USA och Kanada, men nu har den lanserats i Storbritannien, Irland och delar av Europa och Asien.

Spotify har planer på att utöka det geografiska utbudet ytterligare för att lägga till fler länder, så du kan förvänta dig att det kommer att ske snart.

Avslutande tankar

Spotify revolutionerar verkligen sättet vi konsumerar musik på, tack vare den fantastiska AI DJ-funktionen som kan leverera personlig och unikt kurerad musik åt oss med hjälp av Generative AI.

En av de mest användbara sakerna med den här funktionen är att du kan göra biblioteket ännu mer personligt genom kontinuerlig feedback till AI. Den tar hänsyn till din feedback och fortsätter att uppdatera din spellista tills du får exakt den typ av musik du vill ha.

Lär dig sedan hur du startar en podcast på Spotify och rockar i etern med din egen show.