Hur man använder RustDesk på Linux

Spread the love

RustDesk är en utmärkt fjärrskrivbordsapplikation med öppen källkod. Det liknar Teamviewer och Anydesk. Det är dock bättre eftersom det tillåter användare att vara värd för sin egen anslutningsserver om de vill (det krävs dock inte). Så här använder du RustDesk på Linux.

Installerar RustDesk på Linux

Innan du använder RustDesk för att ansluta till fjärrdatorer måste du först installera programmet på din Linux-dator. För att starta installationsprocessen, öppna ett terminalfönster på Linux-skrivbordet.

Du kan öppna ett terminalfönster på Linux-skrivbordet genom att trycka på Ctrl + Alt + T på tangentbordet. Eller sök efter ”Terminal” i appmenyn och starta den på det sättet. När terminalfönstret är öppet följer du installationsinstruktionerna nedan som motsvarar det Linux-operativsystem du använder.

Ubuntu

RustDesk-applikationen stöder operativsystemet Ubuntu officiellt på webbplatsen. Du måste dock ladda ner det senaste DEB-paketet från RustDesk GitHub-sidan för att starta installationen.

För att starta nedladdningen av DEB-paketet till din dator, använd följande wget-kommando nedan. Kommandot wget nedan kommer att ladda ner DEB-paketet till din hemmapp.

wget https://github.com/rustdesk/rustdesk/releases/download/1.1.6/rustdesk-1.1.6-ubuntu16.deb

Efter att ha laddat ner DEB-paketet till din dator med wget kan installationen av RustDesk på Ubuntu börja. Använd kommandot apt install nedan för att konfigurera appen.

sudo apt install ./rustdesk-1.1.6-ubuntu16.deb

Debian

För att få igång RustDesk på Debian måste du ladda ner DEB RustDesk-paketet till din dator. Använd kommandot wget nedan och hämta det senaste DEB-paketet.

wget https://github.com/rustdesk/rustdesk/releases/download/1.1.6/rustdesk-1.1.6.deb

Efter att ha laddat ner den senaste DEB-versionen av RustDesk till din Debian Linux-dator kan du starta installationsprocessen. Använd kommandot dpkg och installera RustDesk DEB-paketet på din dator.

sudo dpkg -i rustdesk-1.1.6.deb

Efter installationen av RustDesk måste du rensa upp de beroenden som kanske inte har installerats fullt ut med paketet.

sudo apt-get install -f

Arch Linux

RustDesk är inte listad på GitHubs releasesida för appen, men det finns i Arch Linux AUR. Så om du vill få det att fungera på ditt system måste du få det att fungera med Trizen AUR-hjälparen.

  Hur man använder stat-kommandot på Linux

Använd pacman-kommandot och ställ in paketen ”Git” och ”Base-devel” på ditt system. Dessa två paket krävs för att Trizen-hjälparen ska fungera.

sudo pacman -S base-devel git

Med de två paketen inställda, skriv in kommandona nedan i följd för att få Trizen-hjälparen att fungera.

git clone https://aur.archlinux.org/trizen.git

cd trizen/
makepkg -sri

Slutligen kommer du att kunna installera RustDesk-applikationen med kommandot trizen -S.

trizen -S rustdesk-bin

Fedora

Fedora stöds med RustDesk via en RPM-paketfil på den officiella GitHub-sidan. För att få det att fungera, använd följande wget nedladdningskommando nedan. Det kommer att placera RPM-paketfilen i din hemmapp.

wget https://github.com/rustdesk/rustdesk/releases/download/1.1.6/rustdesk-1.1.6-fedora28-centos8.rpm

När nedladdningen är klar kan installationen börja. Härifrån använder du kommandot dnf install nedan för att installera programmet.

sudo dnf install rustdesk-1.1.6-fedora28-centos8.rpm

OpenSUSE

RustDesk kan användas på OpenSUSE eftersom de distribuerar en RPM-paketfil på RustDesk GitHub-sidan. För att starta installationen, använd kommandot wget downloader nedan för att ta RPM-paketfilen.

wget https://github.com/rustdesk/rustdesk/releases/download/1.1.6/rustdesk-1.1.6-fedora28-centos8.rpm

När nedladdningen är klar, använd kommandot zypper installation för att konfigurera RustDesk-applikationen på OpenSUSE.

sudo zypper install rustdesk-1.1.6-fedora28-centos8.rpm

Hur man använder RustDesk på Linux

  Hur man läser Hacker News på Linux-skrivbordet

För att använda RustDesk, öppna applikationen på skrivbordet. Följ sedan steg-för-steg-instruktionerna nedan.

Steg 1: Se till att RustDesk-appen är installerad på både den dator du vill ansluta till, såväl som på den dator som fjärråtkomst till den.

När appen är öppen på båda maskinerna, leta reda på ID-koden och lösenordet och dela det med den andra datorn som vill ansluta till dig.

Steg 2: Klistra in anslutnings-ID-koden i textrutan. När du har gjort det klickar du på knappen ”Anslut” med musen. När du klickar på knappen ”Anslut” kommer du att uppmanas att ange anslutningslösenordet som du fått av den andra användaren.

  Hur man spelar Left 4 Dead 2 på Linux

Steg 3: När du anger ditt lösenord kommer du att kunna komma åt fjärrmaskinen i RustDesk. Härifrån har du fullständig åtkomst till fjärrskrivbordet: tangentbordsåtkomst, musåtkomst och till och med urklipp.

Behöver du avsluta fjärranslutningen i RustDesk? Hitta den röda ”Koppla från”-knappen och välj den med musen. När du väljer den här knappen avslutas RustDesk-fjärranslutningen.