Hur man installerar SolveSpace på Linux

Spread the love

SolveSpace är en parametrisk 2d- och 3d-CAD-programsvit med öppen källkod för Linux, Mac och Windows. SolveSpace har många spännande funktioner som CAD-modellerare kommer att älska. I den här guiden visar vi dig hur du installerar SolveSpace på Linux.

Installationsinstruktioner för Ubuntu

SolveSpace har varit tillgängligt för Ubuntu Linux sedan Ubuntu 18.04 LTS. Så om du letar efter att få appen installerad på din Ubuntu PC, här är vad du ska göra. Öppna först ett terminalfönster på Ubuntu-skrivbordet.

För att öppna en terminal på Ubuntu-skrivbordet, tryck på Ctrl + Alt + T på tangentbordet. Eller sök efter ”Terminal” i appmenyn. När terminalfönstret är öppet, använd kommandot apt install för att installera ”solvespace”-paketet.

sudo apt install solvespace

När du skriver in kommandot ovan kommer Ubuntu att be dig ange ditt lösenord i terminalprompten. Ange sedan ditt lösenord i terminallådan med hjälp av tangentbordet och tryck på Enter.

Efter att ha tryckt på Enter-tangenten och skrivit in ditt lösenord kommer Ubuntu att samla in alla beroenden som är relaterade till Solvespace. Därifrån blir du ombedd att trycka på Y-knappen på tangentbordet för att fortsätta. Göra det.

  The Fall of Max Payne på Linux

När du trycker på Y-knappen på tangentbordet börjar installationen.

Installationsinstruktioner för Debian

Om du använder Debian kommer du att kunna få SolveSpace att fungera. Se bara till att du har Debian 9, 10, 11 eller Sid. Om du använder en äldre version av Debian måste du först uppgradera ditt system.

För att få SolveSpace att fungera på Debian, öppna en terminal på Debians skrivbord. Du kan öppna terminalfönstret genom att trycka på Ctrl + Alt + T på tangentbordet. Eller sök efter ”Terminal” i appmenyn.

Med terminalfönstret öppet kan installationen börja. Använd kommandot apt-get install tillsammans med paketet ”solvespace”.

sudo apt-get install solvespace

När du anger kommandot ovan kommer Debian att be dig ange ditt lösenord i textrutan. Använd tangentbordet, ange ditt lösenord med tangentbordet. Efter att ha angett ditt lösenord kommer Debian att samla in alla beroenden som krävs för att installera SolveSpace.

Med alla paket insamlade, tryck på Y-knappen för att bekräfta att du vill installera SolveSpace.

Arch Linux installationsinstruktioner

SolveSpace är tillgängligt för Arch Linux-användare. Appen finns dock inte i de centrala programvaruförråden. Så istället, om du behöver få appen att fungera, måste du ställa in den via AUR.

  Hur man ändrar användardata med chfn och usermod på Linux

För att starta installationen, använd kommandona nedan för att ställa in Trizen AUR-hjälparen. Trizen gör att kompilera SolveSpace-applikationen från källkoden till en smärtfri och enkel process.

sudo pacman -S git base-devel

git clone https://aur.archlinux.org/trizen.git
cd trizen/
makepkg -sri

Med Trizen AUR-hjälparen inställd på ditt Arch Linux-system igång, använd trizen -S-kommandot för att ställa in den senaste versionen av SolveSpace från AUR.

trizen -S solvespace

Fedora Linux installationsinstruktioner

SolveSpace är tillgängligt för Fedora Linux-användare. Dock inte i de medföljande Fedora-mjukvaruförråden. Det är dock möjligt att få det att fungera på Fedora som ett Snap-paket.

För att starta installationen på Fedora, följ installationsinstruktionerna för Snap-paketet för att få igång SolveSpace-applikationen på din dator.

Installationsinstruktioner för OpenSUSE

Applikationen SolveSpace är tillgänglig för OpenSUSE Tumbleweed, Leap 15.3 och 15.2 i ”Science”-programvaran. Det här programvaruförrådet är dock inte aktiverat som standard på någon version av OpenSUSE.

Du måste aktivera detta programvarulager innan du kan installera programvaran. För att aktivera det, öppna ett terminalfönster på Linux-skrivbordet. Öppna ett terminalfönster genom att trycka på Ctrl + Alt + T på tangentbordet eller söka efter ”terminal” i appmenyn.

  Hur man spelar God of War på Linux

Inuti terminalappen använder du kommandot zypper för att lägga till SolveSpace-repo nedan.

För OpenSUSE Leap 15.3 kan du lägga till repo med det här kommandot.

sudo zypper addrepo https://ftp.lysator.liu.se/pub/opensuse/repositories/science/openSUSE_Leap_15.3/ science-x86_64

Om du använder OpenSUSE Leap 15.2 kan du lägga till repet till ditt system med det här kommandot istället.

zypper addrepo https://ftp.lysator.liu.se/pub/opensuse/repositories/science/openSUSE_Leap_15.2/ science-x86_64

Eller, om du använder OpenSUSE Tumbleweed, kan du lägga till programvaran repo till din dator med kommandot nedan.

zypper addrepo https://ftp.lysator.liu.se/pub/opensuse/repositories/science/openSUSE_Tumbleweed/ science-x86_64

När repet läggs till ditt system använder du kommandot zypper installation för att ställa in SolveSpace.

sudo zypper install solvespace

Installationsinstruktioner för Snap-paket

Om du vill skaffa SolveSpace på Linux via Snap-butiken måste du först ställa in Snapd-runtime på din dator. För att göra det, följ med Snap-installationsguiden här.

Efter att ha ställt in Snap-paketets runtime på din dator kan du installera SolveSpace-applikationen med kommandot snap install nedan.

sudo snap install solvespace --beta