Hur man använder Raspberry Pi Imager för att installera Raspberry Pi OS

Viktiga takeaways

  • Raspberry Pi Imager gör det enkelt att installera Raspberry Pi OS på ett microSD-kort för din Raspberry Pi-dator.
  • Med Imager-verktyget kan du välja den specifika Raspberry Pi-modellen och operativsystemversionen du vill installera.
  • Du kan anpassa OS-inställningarna, som Wi-Fi och SSH, innan du skriver operativsystemet till microSD-kortet.

Innan du använder din Raspberry Pi måste du installera ett operativsystem. Skräddarsydd för SBC är Raspberry Pi OS det mest populära alternativet. Det officiella Raspberry Pi Imager-verktyget gör det enkelt att installera operativsystemet och erbjuder avancerade inställningar.

Steg 1: Ladda ner och installera Raspberry Pi Imager

Tillgängligt för macOS, Windows och Ubuntu Linux-system, det officiella Raspberry Pi Imager-verktyget kan laddas ner från Raspberry Pi webbplats. Installera programmet på din dator på vanligt sätt för ditt operativsystem – till exempel på en Mac, dubbelklicka på den nedladdade DMG-filen och dra sedan Imager-ikonen till mappen Applications.

Steg 2: Välj Raspberry Pi-modell

Den senaste versionen av Raspberry Pi Imager erbjuder ett nytt Välj enhet-alternativ. Klicka på detta så kommer du att presenteras med en lista över Raspberry Pi-modeller; välj den modell som du vill installera operativsystemet på.

Detta har effekten av att filtrera versionerna av Raspberry Pi OS (och andra alternativ) som är tillgängliga i menyn när du klickar på Välj OS från huvudskärmen. Till exempel, om du väljer Raspberry Pi 5, kommer du att erbjudas 64-bitars och 32-bitars varianter av den senaste versionen av Raspberry Pi OS baserat på Debian Bookworm. Om du väljer Raspberry Pi 3 som modell kommer du att erbjudas den ”legacy” 32-bitarsversionen av Raspberry Pi OS baserat på Debian Bullseye.

Även om detta filtreringssystem är användbart för att säkerställa att du väljer en optimal (och kompatibel) version av Raspberry Pi OS för din Raspberry Pi-modell, kanske du föredrar att inte använda det och återgå till det gamla systemet som visar alla tillgängliga operativsystem. I det här fallet väljer du alternativet Ingen filtrering i menyn Välj enhet.

Steg 3: Välj operativsystemet Raspberry Pi

Klicka på alternativet Välj OS från Imagers huvudmeny och högst upp i listan kommer du att se lämpliga versioner av Raspberry Pi OS för den modell du valt.

Dessutom, om du klickar på alternativet Raspberry OS (Other) kommer du att se ytterligare varianter som Lite (saknar ett GUI) och Full (med all rekommenderad programvara förinstallerad). Du kan också erbjudas ett urval av 32-bitars eller 64-bitarsversioner om du använder en Raspberry Pi-modell med en 64-bitars SoC (system-on-chip). Här är de relevanta specifikationerna för alla modeller:

Modell

SoC

ARM CPU

Debian ARM-port (max)

Arkitektur

Raspberry Pi 5

BCM2712

Cortex-A76

arm64

64-bitars

Raspberry Pi 4 / 400 / CM4

BCM2711

Cortex-A72

arm64

64-bitars

Raspberry Pi 3 / CM3

BCM2710

Cortex-A53

arm64

64-bitars

Raspberry Pi Zero 2

BCM2710

Cortex-A53

arm64

64-bitars

Raspberry Pi Zero

BCM2835

ARM1176

arm6hf

32-bitars

Raspberry Pi 2

BCM2836

Cortex-A7

armhf

32-bitars

Raspberry Pi 1

BCM2835

ARM1176

arm6hf

32-bitars

64-bitars eller 32-bitars Raspberry Pi OS?

Observera att det finns för- och nackdelar med 64-bitars och 32-bitarsversionerna av Raspberry Pi OS. 64-bitarsversionen kommer vanligtvis att erbjuda förbättrad prestanda och, till skillnad från ett 32-bitars operativsystem, kan den adressera mer än 4 GB RAM – avgörande om du har en Raspberry Pi 4 eller 5-modell med 8 GB RAM. Det kan också krävas för att köra alla program som kräver arm64-porten på Debian Linux.

Å andra sidan kommer 32-bitarsversionen av Raspberry Pi OS vanligtvis att ha lägre strömförbrukning än 64-bitars; detta kan vara viktigt för ett bärbart projekt som använder ett Raspberry Pi-batteri.

Andra Raspberry Pi-operativsystem

Förutom Raspberry Pi OS kan du använda Imager-verktyget för att installera en rad andra operativsystem för Raspberry Pi. Tillgängliga i menyn Välj OS, dessa filtreras in i kategorier som Media Player OS (inklusive LibreELEC för att ställa in ett hemmabiosystem) och Emulering och spel OS för att ställa in ett retrospelsystem på en Raspberry Pi 5 eller annan modell. Observera att om du vill se hela utbudet av operativsystem väljer du Ingen filtrering på menyn Välj enhet.

Om operativsystemet du vill ha inte är tillgängligt i Imager, kan du fortfarande installera det genom att ladda ner dess OS-avbildningsfil separat och sedan välja alternativet Använd anpassat längst ned på menyn Välj OS.

Steg 4: Välj Lagring

Vanligtvis kommer du att installera Raspberry Pi OS (eller annat operativsystem) på ett microSD-kort, även om det är möjligt att starta upp en Raspberry Pi från en SSD. Fäst kortet till din dator med en USB-kortadapter om det behövs.

När du har valt ett OS och microSD-kortet anslutet klickar du på Välj lagring i Imagers huvudmeny. Ditt kort bör visas, vanligtvis kallat ”SD Card Reader Media” eller något liknande, med lagringskapaciteten visad. Välj det.

Steg 5: Använd Imagers avancerade alternativ

När du klickar på Nästa från Imagers huvudmeny kommer du att bli tillfrågad om du vill använda OS-anpassning. Klicka på alternativet Redigera inställningar i prompten om du vill ställa in Wi-Fi-anslutningen och/eller SSH för att aktivera fjärranslutning till Raspberry Pi. Detta gör att du inte behöver göra det senare när du startar upp Raspberry Pi OS på din Raspberry Pi. Detta är särskilt användbart om du planerar att använda din Raspberry Pi i en huvudlös installation utan en bildskärm eller tangentbord ansluten.

När du klickar på Redigera inställningar kan du bli ombedd att i förväg fylla i detaljerna och lösenordet för din Wi-Fi-anslutning, vilket sparar inmatning av dem manuellt. Oavsett vilket kommer du till Imagers OS Customization-meny.

På fliken Allmänt kan du ställa in Raspberry Pi:s värdnamn om du vill. Du bör definitivt ange ett användarnamn och lösenord för att göra det säkert. Du kan också fylla i dina Wi-Fi-nätverksuppgifter (om du valde att inte fylla i dem i förväg) och välja lokala inställningar.

På fliken Tjänster kan du välja att aktivera SSH (Secure Shell, för fjärråtkomst till Raspberry Pi), antingen med ett lösenord eller en lokalt lagrad publik nyckel – som du kan generera genom att klicka på Kör SSH-Keygen.

Original skärmdump av Phil King. Gratis att använda, NAR

Slutligen, på fliken Alternativ, kan du växla alternativ för själva Imager-verktyget, som att automatiskt mata ut microSD-kortet när det har skrivit operativsystemet. Alternativet ”Aktivera telemetri” låter Raspberry Pi samla in data för sin OS-installation statistiksidamen du kan välja bort om du vill, genom att avmarkera alternativet.

När du har valt alla OS-anpassningsinställningar du vill ha klickar du på Spara och sedan på Ja för att tillämpa dem. Observera att de avancerade inställningarna kommer att lagras för framtida installationer med Imager.

Steg 6: Skriv Raspberry Pi OS till kortet

Du är nu redo att faktiskt skriva Raspberry Pi OS till ditt microSD-kort. Från uppmaningen som varnar dig om att all data på kortet kommer att raderas, välj Ja för att fortsätta. Du kan då bli ombedd att ange din nuvarande dators lösenord för att fortsätta. Imager börjar sedan skriva operativsystemet till microSD-kortet, vilket indikeras av en förloppsindikator.

Detta kan ta flera minuter, varefter Imager fortsätter att verifiera installationen. När det är klart kommer Imager att berätta om det har lyckats. Du kan mata ut microSD-kortet och ta bort det från datorn.

Steg 7: Starta upp din Raspberry Pi

Sätt in microSD-kortet i kortplatsen på din Raspberry Pi-dator och slå sedan på strömförsörjningen. Raspberry Pi OS kommer att börja starta upp och kommer snart (tiden det tar beror på Raspberry Pi-modellens hastighet) att visa skrivbordsgränssnittet – eller Linux-kommandoraden om du valde en Lite-version av operativsystemet.

Med Raspberry Pi OS installerat på din Raspberry Pi kan du använda det för att köra många ARM-kompatibla Linux-applikationer och börja skapa ett brett utbud av mjukvaru- och elektronikprojekt.