Vad är en ”Dual-Mode” Gaming Monitor, och behöver du en?

Viktiga takeaways

  • Dual-mode-skärmar erbjuder två uppdateringsfrekvenser vid olika upplösningar, vilket gör att spelare kan växla mellan en hög upplösning och en hög uppdateringsfrekvens.
  • Fördelen med en dual-mode monitor är möjligheten att ha en uppdateringsfrekvens så hög som 480Hz, vilket är fördelaktigt för konkurrenskraftiga spelare.
  • Innan du köper en dubbellägesskärm, fundera på om du kan se skillnaden mellan uppdateringsfrekvenser och om din hårdvara kan stödja bildskärmens kapacitet. Det är inte nödvändigt för alla spelare.

År 2024 släppte flera tillverkare ”dual-mode” spelmonitorer, så att användare kan njuta av höga uppdateringsfrekvenser och upplösningar på samma skärm. Men vad är egentligen en ”dual-mode” monitor? Och behöver du verkligen en för spel och underhållning?

Vad är en Dual-Mode Monitor?

En dual-mode monitor är en skärm som erbjuder två uppdateringsfrekvenser vid olika upplösningar. Till exempel 32-tums ROG Swift OLED, som Asus presenterades på CES 2024tillåter användare att växla mellan 4K@240Hz eller 1080p@480Hz. LG meddelade också UltraGear 32GS95UE ungefär samtidigt, med samma teknik.

Dual-mode-skärmar gör det möjligt för spelare att växla mellan ett ultrahögupplöst läge eller en ultrasnabb bildskärmsuppdateringsfrekvens, vilket gör att du kan njuta av det bästa av två världar om du är en tävlingsspelare.

Vad är fördelen med en Dual-Mode Monitor?

LG

Den viktigaste fördelen med en dubbellägesskärm är att få en skärm med en uppdateringsfrekvens på så hög som 480Hz. Detta är bra för konkurrenskraftiga spelare och e-sportspelare, där uppdateringsfrekvensen för bildskärmar spelar roll varje sekund av matchen.

Men höga uppdateringsfrekvenser belastar datorresurserna, särskilt om du inte har ett exklusivt grafikkort. Dessutom har de flesta bildskärmar med en uppdateringsfrekvens större än 300Hz bara upplösningar på 1440p eller lägre. Det är därför du bara får en 1080p-upplösning vid den maximala uppdateringsfrekvensen med den nuvarande skörden av dual-mode-skärmar.

Men vid 32 tum eller mer ger upplösningen på 1920×1080 som används vid 480Hz ingen skarp och skarp bild. Detta innebär att du inte kommer att få den optimala upplevelsen när du använder din dator för andra uppgifter som att titta på en film eller spela mindre intensiva, mer avkopplande spel.

Genom att trycka på en knapp på dual-mode-skärmen får du en högre upplösning på 3840×2160 pixlar, fast vid mycket lägre 240Hz. Med detta får du skärpan och skarpheten hos en UHD-skärm samtidigt som du behåller en snabb uppdateringsfrekvens.

Att kombinera dessa två lägen till en enda skärm innebär att du inte behöver separata monitorer för dina dagliga behov och spelbehov, vilket gör att du kan spara utrymme på skrivbordet.

Ska du köpa en Dual-Mode Monitor?

Pexels

Även om dual-mode-skärmen är en spännande teknik, är frågan de flesta spelare kommer att ställa: behöver du verkligen den för att bli en bättre spelare?

Innan du häller pengar på denna troligen dyra utrustning måste du avgöra om du kan se skillnaden mellan 240Hz och 480Hz. Om du inte kommer att använda din dator för omfattande spelande är det mest troliga svaret nej, och det är bättre att spendera dina pengar på andra datordelar som du kommer att använda oftare.

Men om du är en konkurrenskraftig spelare, särskilt om du spelar förstapersonsskjutare och gillar att njuta av annat innehåll med högre upplösningar, kan detta vara en värd investering.

Men du bör också titta på din tillgängliga hårdvara. Min dator har till exempel bara ett RTX 3060 grafikkort, så det är svårt att köra 4K 144Hz Redmagic 4K Gaming Monitor.

Om du vill maximera 4K@240Hz eller 1080p@480Hz-funktionen hos dessa dual-mode-skärmar, bör du se till att du kör de senaste, mest kraftfulla grafikkorten, som 7900 XTX eller 7900 XT från AMD och RTX 4090 eller RTX 4080 från NVIDIA.

Bortsett från det måste du tänka på att dina andra komponenter, som din CPU eller RAM, kan stödja din GPU. Annars kan du stöta på problem med PC-flaskhalsar och inte få ut det mesta av dessa dual-mode-skärmar.

Om du har pengar att spendera på dessa nya skärmar och hårdvaran för att matcha deras kapacitet, bör du absolut köpa en. De kommer att ge dig en fördel gentemot dina motståndare samtidigt som de ger dig visuell tillfredsställelse när du inte är med i en tävlingsmatch.

Men att ha den bästa utrustningen betyder inte automatiskt bättre färdigheter; du måste fortfarande öva och lägga ner det hårda arbetet. Dual-mode-skärmen är bara ett verktyg som hjälper dig att spela bättre.