Hur man använder Instagram-anteckningar för att lägga upp en status

Vill du lägga upp en status på Instagram som dina vänner och gemensamma följare kan se? Instagram Notes låter dig lägga upp en uppdatering som kommer att visas i meddelandemappen. Så här använder du funktionen.

Vad är Instagram-anteckningar?

Anteckningar är korta uppdateringar som visas högst upp i en användares Instagram-inkorg på mobilappen. Liksom Stories försvinner de efter 24 timmar. När Notes först lanserades kunde de vara upp till 60 tecken och bara innehålla text och emojis.

Men nu kan du lägga upp en videoanteckning på Instagram, samt lägga till musik till dina Instagram-anteckningar.

Den största skillnaden mellan Stories och Notes är att Notes har kortare videor och de visas inte i samma avsnitt av appen. De delas också bara med gemensamma följare eller personer på din lista över nära vänner.

Hur man får Instagram-anteckningar

Om du inte har Notes-funktionen ännu, se till att din app är uppdaterad. Funktionen rullades ut 2022, så du borde ha den vid det här laget.

Det är dock viktigt att vara medveten om att funktionen endast är tillgänglig på Instagram-mobilappen. Du kan inte komma åt Instagram Notes på Instagrams webbplats.

Uppdatering: Instagram för Android | iOS (Fri)

Hur man skapar en anteckning på Instagram

Nu när du vet vad funktionen gör, så här använder du den. För att komma igång med din första anteckning, följ dessa steg…

 • Öppna Instagram och välj pappersplansikonen för att gå till din meddelandeinkorg.
 • Du kommer att se en textruta på din profilbild högst upp i din inkorg med texten ”Note…”. Tryck på textrutan.
 • På nästa sida skriver du in vad du vill dela i textrutan.
 • Om du vill dela en videoanteckning klickar du på kameraikonen på din profilbild. Om du vill lägga till musik till din not, välj musiknotikonen.
 • Välj din målgrupp: Följare som du följer tillbaka eller nära vänner. Tryck sedan på Klar.
 • När du är klar trycker du på Dela högst upp på skärmen. Statusen kommer nu att visas med din profilbild, tillsammans med anteckningar från andra gemensamma följare.
 • Processen är ganska enkel. Se bara till att du delar med rätt målgrupp. När du har lagt upp en anteckning kan folk svara på den med DM som kommer till din inkorg, liknande berättelsesvar.

  Hur man tar bort eller ändrar en Instagram-anteckning

  Om du gjorde ett misstag när du skapade en anteckning kan du enkelt ta bort den. Klicka bara på din profilbild i din inkorg och välj Ta bort anteckning.

  Du kan också lägga till en ny anteckning genom att välja alternativet Lämna en ny anteckning och helt enkelt posta något annat. Den här nya anteckningen ersätter den gamla och upphör att gälla efter 24 timmar.

  Nu vet du hur du lägger upp en Instagram-anteckning. Se till att du bara delar den med personer du litar på om du använder den som en personlig statusuppdatering. Kom också ihåg att dina gemensamma följare eller vänner bara kommer att se det om de besöker deras Instagram-inkorg.