De 10 bästa alternativen till ChatGPT

ChatGPT har tagit världen med storm, och dess förmågor råder inga tvivel om. Men vilka pålitliga ChatGPT-alternativ kan du vända dig till när chatboten inte är ett alternativ?

Här är de bästa ChatGPT-alternativen.

Claude AI är utan tvekan det bästa alternativet till ChatGPT. I den snabbrörliga världen av AI kan den statusen ändras inom några dagar, veckor eller månader, men det är den näst bästa möjligheten i AI-chatbot-utrymmet i skrivande stund. Du kommer att få svårt att hitta en AI-chatbot som kommer lika nära ChatGPT i kreativitet, sunt förnuftsresonemang och noggrannhet som Claude AI.

Hur väger det mot ChatGPT? Claude AI överglänser ChatGPT på fyra nyckelområden samtidigt som han håller sig bekvämt på flera nyckeltal. Den har strängare säkerhetsåtgärder, större sammanhangslängd, en nyare kunskapsbas och, som det verkar, särskilt bättre kreativa skrivuppgifter.

Du kan lära dig hur du registrerar dig och börjar använda Claude AI. Som en stigande stjärna i AI-chatbot-utrymmet, och med några fler iterationer, kan Claude uppnå en sann kamratstatus med ChatGPT – eller till och med överträffa den.

Ett annat värdigt alternativ till ChatGPT är Googles Gemini, tidigare Bard AI. Efter Claude AI är Googles Gemini förmodligen det mest kraftfulla och mest använda ChatGPT-alternativet som inte förlitar sig på OpenAI:s GPT-språkmodell. Det passande namnet drivs AI-chatboten för närvarande av Googles Gemini-familj av stora språkmodeller, ett steg bort från den dåligt presterande stora språkmodellen PaLM 2.

Även om Googles Gemini AI-modell liknar OpenAI:s GPT på arkitektonisk nivå, finns det en märkbar skillnad i de två språkmodellernas praktiska möjligheter. Oavsett, Google försöker alltid bygga upp funktionerna hos sin chatbot för att vara i nivå med ChatGPT. Nyligen har Gemini överladdats med nya förmågor som gör att den kan generera fantastiska AI-bilder, precis som ChatGPT gör för närvarande.

Medan Gemini är ganska kraftfull i sin egen rätt, åtnjuter ChatGPT fördelen av att drivas av en modell som har genomgått flera iterationer av kvalitativa förbättringar. Även om vi kan hävda att Googles omdöpta Gemini har gått igenom en liknande pipeline av kvalitetsfokuserad utveckling, har den inte riktigt varit i samma takt och djup som ChatGPT.

Trots det har Gemini förbättrats avsevärt sedan dess tidiga dagar, och har nu imponerande förmågor, inklusive experimentella ljud- och videobehandlingsförmågor som potentiellt kan vara en spelväxlare när den är helt utrullad. Det är ett bra verktyg för att skapa skrivningar som artiklar och e-postmeddelanden och har berömvärda matematiska förmågor. Det är också ett användbart programmeringshjälpmedel och ett ganska effektivt verktyg för att lära sig ett nytt språk.

Det finns några kreativa sätt att använda Googles Gemini, och om du undrar hur Gemini står sig mot ChatGPT, ta en titt på vår djupgående analys som jämför ChatGPT vs. Gemini.

Microsoft Copilot, tidigare Bing AI Chat, är en av de bästa AI-chatbotarna som använder OpenAI:s GPT-4-teknik. Microsoft Copilot blandar resultat från webben, OpenAI:s GPT-4-modell och Microsofts egenutvecklade teknologi för att producera fakta och uppdaterade resultat för miljontals av sina användare över hela världen. Precis som ChatGPT kan Copilot också generera fantastiska bilder med hjälp av DALL-E-bildgenereringsmodellen, även om kvaliteten på bilder från Copilot ibland verkar mindre tilltalande än de som genereras från DALL-E på ChatGPT.

Copilot är intrikat kopplat till internet och kan ge realtidsinformation om trender och händelser, vilket innebär att den ger mer relevanta svar på uppmaningar ”som standard” än din vanliga ChatGPT.

Förutom att använda OpenAI:s GPT- och DALL-E-modeller, drar Copilot Chat också nytta av Microsofts stora rikedom av AI-resurser, vilket ger den en fördel gentemot de flesta av ChatGPT-alternativen på vår lista. Om du vill veta hur Copilot kan jämföras med den mycket mer populära ChatGPT, läs igenom vår jämförelse mellan ChatGPT och Microsoft Copilot.

Precis som Microsofts Copilot är Perplexity AI en AI-driven sökmotor och chatbot som syntetiserar webbdata och kunskap i realtid från sin underliggande AI-modell för att ge korrekta och heltäckande svar på användarfrågor. Förvirring är ett av de mest pålitliga alternativen till ChatGPT eftersom det drivs av OpenAI:s GPT-teknik.

Men till skillnad från andra AI-chatbotar som helt enkelt ”drivs av GPT” och inte gör något unikt, har Perplexity några intressanta funktioner som du kommer att hitta användbara, särskilt dess förmåga att reglera GPT-data med aktuell information som den hämtar från internet. Perplexity AI är också bra på att citera källor i sina svar och tillhandahålla länkar som du kan behöva för ytterligare forskning om ett ämne. Dess gratisplan drivs av språkmodellen GPT-3.5, medan Pro-planen, som kostar 20 $ per månad, drivs av den kraftfullare språkmodellen GPT-4. Här är vår detaljerade uppdelning av ChatGPT vs. Perplexity AI chatbots.

Någon form av konversations-AI-modell driver alla chatbots på våra listor. Pi, utvecklad av AI-startupen Inflection, sticker dock ut i sin unika tolkning av konversations-AI. Chatboten kanske inte är den mest avancerade AI, men den är en av de mest intressanta när det gäller att hålla engagerande konversationer.

Du kommer att ställa frågor till andra chatbots, och de kommer att ge dig ett svar, och det handlar bara om det. Pi AI går den extra milen för att se till att du får den bästa samtalsupplevelsen, och svarar nästan alltid på dina frågor med en subtil push för att hålla dig engagerad i fler konversationer. Den har inte de glänsande snygga funktionerna som du hittar i andra föregångare chatbots som ChatGPT, men den kan ge korrekta och detaljerade svar på de flesta av frågorna du ställer till den. Vi rekommenderar starkt att du ger det ett försök när du behöver en chatbot som är intressant att prata med.

Redan innan ChatGPT blev viralt fanns OpenAI:s GPT Playground, en plattform för allmänheten att leka med olika iterationer av OpenAI:s GPT AI-modeller. Tyvärr skapade verktyget inte så mycket buzz som ChatGPT har. Detta beror delvis på dess tekniska användargränssnitt och bristen på konsumentfokuserad publicitet.

Ironiskt nog, även om ChatGPT får mycket av rampljuset, är GPT-modellerna som finns tillgängliga på Playground mycket större och kraftfullare än varianterna som driver ChatGPT. Modellerna du kan komma åt på Playground är utan tvekan en av de mest kraftfulla AI-språkmodellerna som finns.

ChatGPT är som en upprepning av GPT-modellen som används på lekplatsen, men den har blivit bättre strömlinjeformad och finjusterad för att vara mer konversations- och människoliknande i sitt svar. Dessa strömlinjeformade modeller kan bättre förstå mänskliga avsikter, ge kontextspecifika svar och upprätthålla sammanhängande konversationer.

Du kan föreställa dig lekplatsen som ChatGPT för avancerade användare. Du kan justera den för att göra vad ChatGPT gör och till och med mycket mer. Det finns fler alternativ och inställningar för att anpassa AI-modellen så att den beter sig annorlunda. Du kommer sannolikt också att märka vissa skillnader i svaren från ChatGPT och de du får från lekplatsen, speciellt om du justerar de tillgängliga parametrarna.

Medan ChatGPT kommer att vägra svara på frågor om vissa känsliga ämnen, är det mindre troligt att Playground-modellen vägrar att svara på frågor. Om du skulle älska att bli händig med lekplatsen, här är en guide om hur du använder GPT-lekplatsen.

Till skillnad från de andra alternativen på vår lista är Poe by Quora mindre av en AI-chatbot och mer av en AI-plattform. Poe ger dig tillgång till några av de mest etablerade AI-modellerna för stora språk som för närvarande är tillgängliga online. Plattformen har allt från Googles PaLM och Gemini, Metas Llama och Anthropics Claude till flera iterationer av OpenAI:s GPT stora språkmodeller.

Hur bra är Poe? Tja, låt oss säga att den största lockelsen med att använda Poe är dess utbud av val. Man kan säga att Poe är lika bra som en kombination av chatbotarna som finns tillgängliga på plattformen. Även om du kanske inte får samma kvalitet på tjänsten som du skulle få när du använder de individuella chatbotarna direkt på deras ursprungliga leverantörs plattform, kommer du att älska Poes flexibilitet. Saker och ting blir mycket bättre om du tar upp Poes månadsabonnemang på $20, vilket är kostnadseffektivt med tanke på antalet AI-modeller till ditt förfogande. I jämförelse ger samma summa dig tillgång till ett ChatGPT Plus-abonnemang under en månad.

YouChat, som de flesta ChatGPT-alternativ på vår lista, drivs av en kombination av OpenAI:s GPT-3.5 och GPT-4 AI-modeller. Dess GPT-4-modellfunktioner ligger bakom ett månadsabonnemang på $20, även om du får några gratis GPT-4-krediter för att testa chatboten. Såvida du inte prenumererar på YouChat Pro-planen, bör dina frågor drivas av den något äldre modellen i GPT-3.5-serien. Detta bör ge dig ungefär liknande resultat som funktionerna i gratisnivån ChatGPT, men med mer sammanfattade resultat som är kraftigt syntetiserade med live internetdata.

YouChat har ett snyggt, färgstarkt gränssnitt och är snyggt sammanvävt i You.coms sökmotor. Som ett resultat kan YouChat fungera som en sökmotor som ger dig en lista med länkar till indexerade webbsidor som är relevanta för din fråga. Eller så kan du få de typiska ChatGPT-stilade konversationssvaren för frågor. Om du letar efter en sökmotor och en chatbot som ChatGPT rullade in i en produkt, då är YouChat ett utmärkt alternativ.

Även om YouChat använder OpenAI:s GPT-modeller, precis som Perplexity AI och Microsofts Copliot, använder den proprietär teknologi för att förstärka resultaten från den underliggande GPT-modellen för att ge användarna uppdaterad information.

Förutom några begränsningar är YouChat ett enkelt och kraftfullt ChatGPT-alternativ som förtjänar exponering.

Den underliggande tekniken bakom ChatGPT (första GPT 3.5, sedan uppdaterad till GPT-4) är samma teknik som driver Chatsonic, vilket gör den nästan lika intressant som ChatGPT. Chatsonic går ett steg längre och bygger vidare på förmågan hos ChatGPT samtidigt som de fixar några av ChatGPTs begränsningar.

Precis som ChatGPT använder Chatsonic DALL-E-bildgenereringsmodellen för att skapa bilder på kommando direkt i Chatsonics chattgränssnitt. Vid sidan av DALL-E finns det också möjlighet att använda Stable Diffusion för att skapa AI-konst på Chatsonic-plattformen.

Chatsonic är dock inte bara rosa. Även om du får gratis tillgång när du registrerar dig, till skillnad från ChatGPT, är Chatsonic mestadels en betaltjänst. Du får tilldelade tokens, och när du har slut på tokens måste du hålla fast vid de barebones som erbjuds. Dessutom, jämfört med ChatGPT, är Chatsonic inte bra med datorkoder.

Jämfört med Chatsonic är ChatGPT-svar vanligtvis betydligt mer ”kompletta” och bättre formaterade. I flera fall tenderar Chatsonic att sammanfatta sina svar. Det kanske fungerar för vissa människor, men du kanske inte tycker att det är användbart när du behöver ett långt svar. Men bortsett från dessa begränsningar är Chatsonic spännande och ett av de bästa ChatGPT-alternativen.

Character.AI är precis vad det står i namnet – en AI-chatbot med karaktärstema som låter dig simulera interaktion med populära kändisar, historiska figurer eller filmkaraktärer. Från politiska figurer som Donald Trump till filmkaraktärer som Iron Mans Tony Stark, Character AI har ett stort och intressant urval av karaktärer att interagera med på plattformen.

Vi testade en konversation med Tony Stark om att få en kostym i Iron Man-stil, och det var intressant, uppslukande och logiskt. Karaktär AI återspeglar på ett imponerande sätt tonen och sättet hos karaktärerna som erbjuds.

Även om Character AI i första hand har karaktärstema, kan du fortfarande få en ChatGPT-liknande prompt och svarsinteraktion med funktionen ”Character Assistant” på plattformen. Även om det generellt är imponerande, förvänta dig inte svar av ChatGPT-kvalitet. Som sagt, Character AI är värt att testa.

Med hjälp av allmänhetens intresse och hunger efter generativ AI, kämpar startups och teknikjättar på att ta ut ChatGPT-inspirerade produkter till marknaden. Alla försöker överträffa varandra i den här höginsatsen teknologiska kapprustningen. Målet är enkelt: utveckla och släppa de mest kapabla AI-systemen, eller åtminstone för nu, chatbots.

När företag fortsätter att kasta pengar och muskler på problemet kommer fler kapabla ChatGPT-alternativ att dyka upp. Medan saker fortsätter att utvecklas, ha kul med de vi har skrivit på vår lista.