Hur man använder handskriftsläge i Gboard istället för att skriva

Att skriva på din Android-enhet kan vara utmanande eftersom det virtuella tangentbordet har små tangenter, och om du är någon med lite stora fingrar blir upplevelsen inte fantastisk. De flesta av oss har vant oss vid upplevelsen, men för vissa kan det fortfarande vara svårt att skriva via det virtuella tangentbordet.

Du kan prova andra sätt, som att använda din röst som input, men detta är inte privat om du är offentligt. Det andra alternativet du bör utforska är handstil, som kan vara snabbare och bekvämare. Läs vidare för en guide om hur du använder handskriftsläget i Googles Gboard-tangentbord.

Hur man aktiverar handskrift i Gboard

För att börja skriva handstil på din Android-telefon behöver du ett tangentbord som stöder detta som inmatningsmetod. Vi har valt Gboard eftersom det är förinstallerat på de flesta telefoner, men andra alternativa tangentbord som Microsofts SwiftKey erbjuder liknande funktionalitet.

Följ dessa steg för att komma igång:

 • Öppna valfri app som låter dig skriva inuti och tryck sedan på inmatningsfältet för att väcka Gboard.
 • Högst upp på tangentbordet väljer du Inställningar (kuggikonen).
 • Välj Språk och på nästa sida väljer du det inmatningsspråk du vill använda.
 • På nästa sida trycker du på Handskrift för att lägga till den i tangentbordets inmatningsmetoder i Gboard. (Du kan behöva bläddra igenom alternativen genom att svepa åt vänster för att se det).
 • Efter det kan du anpassa din handskriftshastighet och streckbredd under Handskriftsinställningar.
 • När du är klar trycker du på Klar för att spara dina ändringar.
 • Du kommer att tas tillbaka till sidan Språk, där du kommer att se Handskrift visas som ett av dina tangentbordsspråk och layouter.

  Hur man använder handskriftsläge i Gboard

  Med Handskrift aktiverat kan du nu använda det som ett av sätten att skriva in text på din Android-enhet. Så här använder du det:

 • Öppna valfri app som tillåter användarinmatning och tryck på inmatningsfältet för att väcka ditt tangentbord.
 • Tryck sedan på och håll nere klotikonen på ditt tangentbord för att se de tillgängliga tangentborden.
 • Välj tangentbordet med handskriftsinmatning, till exempel engelsk (US) handskrift. Efter det kommer nycklarna att försvinna och du kommer att presenteras med en tom duk för att handskriva din inmatning.
 • Använd ditt finger eller en penna och skriv för hand vad du vill i det tomma skrivområdet.
 • När du börjar skriva kommer du att märka att Gboard föreslår ord överst i skrivområdet. Du kan trycka på detta för att komplettera ord eller för att skriva in nästa ord i sekvensen. Dessa textförslag kan vara praktiska, särskilt när du behöver skriva snabbare på din Android-telefon.

  Inte alla språk har stöd för textförslag i Gboard. Om ditt tangentbords språk i Gboard inte har textförslag kommer du inte att se dem.

  När du använder Gboards handskriftsläge kan du fortfarande använda mellanslagstangenten för att ange ett tomt utrymme och knappen Ta bort. Textförslag med mellanslagstangenten (⎵) före dem kommer automatiskt att lägga till ett mellanslag följt av det föreslagna ordet.

  Du kan dock lägga till ett mellanslag manuellt genom att trycka på mellanslagstangenten på tangentbordet. Om du vill använda emojis måste du trycka på Emoji-knappen längst ner på tangentbordet som du brukar. Detsamma gäller specifika siffror och symboler som du inte kan få rätt när du skriver för hand.

  För en bättre upplevelse rekommenderar vi att du använder en penna för att förbättra din skrivhastighet medan du skriver i Gboard.

  Är handstil snabbare än att skriva på din smartphone?

  Det beror på. Precis som att skriva tar det lite tid att vänja sig vid innan du kan få ut det mesta av handstilen. Men när du väl fått kläm på det kan skrivandet gå snabbare än att skriva, med tanke på de små tangentbordsknapparna i en smartphone. Men i likhet med andra saker i livet kommer din körsträcka att variera. I det här fallet beror det på dina skrivfärdigheter.