Hur man använder delad skärm i Windows 10

Viktiga takeaways

  • Dela din skärm på Windows 10 kan göras med musen eller med ett kortkommando.
  • För att manuellt dela skärmen med musen, ha minst två öppna fönster och dra ett av dem till kanten av skärmen tills det fyller det utrymmet. Snap Assist kommer att erbjuda alternativ för den andra halvan av skärmen.
  • Du kan dela din skärm med upp till fyra fönster genom att dra varje fönster till ett hörn av skärmen. Snap Assist hjälper till att placera fönstren och du kan välja vilka du vill lägga till på din delade skärm.

Det finns två sätt att dela skärmen på Windows 10: manuellt (med musen) och med ett kortkommando. Den manuella metoden ger dig fler alternativ, men var och en har sina fördelar. Allt beror på varför du behöver dela din skärm.

Så här delar du skärmen i Windows 10 med musen

För att ställa in en delad skärm på skrivbordet måste du ha minst två öppna fönster. Låt oss säga att du väntar på ett viktigt e-postmeddelande medan du arbetar med ett kalkylark. Istället för att regelbundet växla mellan applikationer kan du öppna båda fönstren sida vid sida. På så sätt vet du direkt när du får e-postmeddelandet.

Dela upp din Windows 10-skärm i två

Det första steget är att se till att minst ett fönster reduceras till en storlek som du kan flytta runt. Klicka på namnlisten och flytta den till höger eller vänster kant av skärmen tills muspekaren försvinner.

En kontur blinkar som visar var detta fönster kommer att gå när du släpper markören. Gör det så fyller det utrymmet.

Windows 10 Snap Assist-funktionen kommer omedelbart att erbjuda dig föremål att placera på den andra halvan av skärmen (appar som redan var öppna när du startade processen). Klicka på fönstret du vill ha bredvid det första fönstret, så fyller det återstående utrymmet.

Om du vill ha ett annat urval av fönster i delad skärm behöver du inte stänga något. Ta fram det nya fönstret du vill passa in i och flytta det över det fönster du vill byta ut.

Du kan dela din skärm på mer än två sätt

Windows 10 låter dig dela skärmen med upp till fyra fönster. Naturligtvis fungerar detta bättre om du har en större skärm – se vår guide till förvirrande skärmspecifikationer om du behöver fräscha upp skärmstorlek och upplösning.

Metoden är densamma, förutom att du drar varje fönster till ett hörn av skärmen istället för till sidan. Konturen kommer att visas igen för att visa den del av skärmen varje fönster kommer att ta upp.

Snap Assist lanseras i ett av två fall:

  • De två första fönstren täcker antingen höger eller vänster sida av skärmen. Snap Assist kommer att fylla den återstående halvan av skärmen med ett fönster, och du kommer att ha tre fönster på skärmen.
  • Du har placerat tre fönster (vart och ett) och bara en fjärdedel av skärmen är tom. Snap Assist hjälper dig att välja det fjärde fönstret att lägga till på din delade skärm.

Tänk på att en skärm med tre fönster visar ett program större än resten, medan alla delar är lika små i ett arrangemang med fyra fönster. Välj dina fönster och deras placering noggrant.

Så här delar du din skärm i Windows 10 med ditt tangentbord

Windows har många coola tangentbordsknep som du kan upptäcka; den här genvägen delar skärmen lite snabbare.

Dela snabbt upp skärmen i två halvor

Som tidigare, ha minst två fönster öppna. Välj den du vill flytta först så att den är aktiv. Tryck sedan på Windows-tangent + vänster/högerpil.

När ditt huvudfönster hoppar på plats, slår Snap Assist in och erbjuder dig alternativ för att fylla den återstående halvan av skärmen. Du kan välja vilket fönster du vill använda genom att använda piltangenterna för att välja och trycka på Enter för att bekräfta.

Skapa en delad skärm med tre eller fyra fönster med ditt tangentbord

Detta innebär några extra steg med dina piltangenter. Till exempel kan du placera ett fönster längst upp till höger på skärmen genom att trycka på Windows-tangenten + upp- och högerpiltangenterna, eller Windows-tangenten + upp följt av Windows-tangenten + höger. Detsamma gäller andra kvadranter av din Windows 10-skärm.

Det här fönstret förblir där det är, eftersom Snap Assist inte har aktiverats ännu. Växla till ett annat fönster och, med hjälp av piltangentens diagonala metod, placera ett annat fönster för att fylla den återstående halvan (vänster eller höger) av skärmen.

Nu slås Snap Assist på och ger dig alternativ för att fylla den återstående halvan av skärmen. Du kan välja bland de alternativ som tillhandahålls och ha en delad skärm med tre fönster, eller fortsätta med piltangentens diagonala metod för att fylla skärmen med fyra fönster.

Inaktivera Windows Snap Assist om du inte behöver det

Windows Snap Assist-funktionen kan vara användbar, men den kanske inte passar dina syften. Det finns en enkel metod att inaktivera Windows Snap-funktionen om den kommer i vägen; tryck helt enkelt på Windows-tangent + I för att öppna Inställningar, ange multitasking och inaktivera sedan Snap-fönster.

Poängen med detta praktiska verktyg är att göra navigeringen från ett fönster till ett annat så enkelt som möjligt. Dessutom sträcker sig Windows delad skärmfunktion till en eller flera anslutna bildskärmar. Du kan flytta dina delade skärmfönster över alla dina bildskärmar med någon av metoderna som anges ovan.