Hur man ansluter och hämtar data från en hårddisk med dessa 6 metoder

Nyckel takeaways

 • Att hämta data från en gammal hårddisk är relativt enkelt om den har hållits fri från skador och kopplats bort från den ursprungliga PC:n. Överväg olika metoder som att använda en USB-adapterkabel, hacka en extern hårddisk, bygga din egen externa hårddisk, använda en USB-dockningsstation, installera disken i din PC eller installera hårddisken i en bärbar dator.
 • En speciell USB HDD-adapter är ett bekvämt och enkelt sätt att ansluta en hårddisk till en bärbar dator eller PC. Anslut bara adaptern och anslut lämpliga kablar för att hämta data från den gamla hårddisken.
 • Ett annat alternativ är att använda ett externt HDD-hölje eller en USB-dockningsstation för att ansluta den gamla hårddisken till din dator. Dessa enheter ger enkel åtkomst till innehållet på hårddisken och möjliggör dataåterställning.

Behöver du information från en gammal hårddisk? Tyvärr är det inte lätt att ansluta en enhet till din PC. Så vad kan du göra när du behöver hämta de gamla kalkylbladen eller glömda digitala bilder?

Här är några användbara och praktiska sätt att ansluta din hårddisk till din nuvarande dator och återställa data från den.

Hur man får data från en gammal hårddisk

Om du vill få bort filer från en gammal hårddisk är det enklare än du tror. Om enheten har kopplats bort från sin ursprungliga PC och hålls fri från stötar, bör data hämtas relativt enkelt.

Om du vill veta hur du ansluter en hårddisk till din PC eller bärbara dator har du sex alternativ:

 • Anslut den med en speciell USB-adapterkabel.
 • Hacka en extern hårddisk.
 • Bygg din egen externa hårddisk.
 • Använd en USB-dockningsstation för hårddiskar.
 • Installera disken i din PC.
 • Installera hårddisken i en bärbar dator.
 • Vissa av dessa metoder är enklare än andra. Låt oss titta på var och en av dem i tur och ordning.

  1. Få tillgång till en gammal hårddisk med en adapter

  En hårddisk kan anslutas direkt till vilken bärbar dator eller PC som helst via en speciell USB HDD-adapter. Dessa kommer vanligtvis med anslutningar för SATA- och IDE/PATA-enheter och är i grunden gamla hårddiskadaptrar.

  FIDECO SATA/IDE till USB 3.0-adapter

  FIDECO SATA/IDE till USB 3.0-adaptern gör det enkelt att hämta data från din hårddisk som att koppla in en kabel.

  Denna plug-and-play-adapter är kompatibel med en rad hårddiskstorlekar, operativsystem och enheter (som bärbara datorer, datorer och PS5), vilket gör det till en väg ut för instängd data.

  Märke 1x SATA, 2x IDE, 1x USB 3.0

  Kabel medföljer 1x USB 3.0 kabel, 1x 4Pin kabel

  Fördelar

  • Erforderliga kablar, adaptrar medföljer
  • 5 Gbps dataöverföringshastigheter (USB3.0)
  • Stöder 2,5- och 3,5-tums SATA/IDE-hårddiskar

  Nackdelar

  • Designen är inte lika hållbar som andra alternativ

  Hårddiskar använder för närvarande SATA-anslutningen, som är en liten ”L”-formad kontakt och en tunn, platt kabel. Dessa enheter drivs med en något bredare ”L”-kontakt eller en Molex fyrpolig kontakt.

  IDE/PATA-enheter förlitar sig under tiden på en mycket bredare bandkabelkontakt, tillsammans med en Molex-kontakt.

  Att använda en USB-kabeladapter för din hårddisk innebär att identifiera rätt anslutningstyp och koppla in hårddisken. Om du till exempel hade en gammal IDE/PATA-diskenhet, skulle du ansluta IDE/PATA-adapterporten till enheten och sedan Molex-kontakten till nätadaptern. När du har anslutit adaptern till datorn via USB, slå på den.

  Enheten skulle upptäckas som en USB-enhet av operativsystemet, redo för dig att bläddra. Denna lösning låter dig ansluta en PC-hårddisk till en stationär eller bärbar dator.

  2. Hacka en extern hårddisk för att få bort data från en gammal hårddisk

  Du kanske har en extern hårddisk med USB-anslutning. Inuti innehåller enheten i princip en SATA-till-USB-kabeladapter.

  Så, hur kan du få data från en gammal hårddisk med hjälp av en extern hårddisk?

  Externa hårddiskar består i princip av ett litet kretskort med SATA-kontakter för att docka enheten och ett hölje. Genom att öppna höljet och ta bort fästskruvarna kan du enkelt byta ut den befintliga enheten med din gamla hårddisk.

  Med allt anslutet och säkert, anslut enheten till din PC, slå på den och börja hämta data. Glöm inte att placera den ursprungliga hårddisken i det externa hårddiskhuset när du är klar.

  Om du öppnar den externa enheten kan enhetens garanti ogiltigförklaras.

  3. Montera hårddisken i ett externt hölje

  Planerar du att komma åt denna hårddisk regelbundet? Om så är fallet, är det vettigt att köpa ett externt hårddiskhölje och installera din hårddisk i detta.

  Sabrent External Lay-Flat dockningsstation

  Sabrent External Lay-Flat Docking Station förvandlar vilken hårddisk som helst till en extern hårddisk. Oavsett om din data finns på en 2,5- eller 3,5-tums disk, kommer du att kunna överföra den till vilken bärbar dator eller PC du vill via Lay-Flat Dockningsstationens USB 3.0-port.

  Och tack vare dess överföringshastigheter på 5 Gbps känns det inte som att återställa dina data som att se färg torka.

  Kompatibla enheter 2,5- och 3,5-tums hårddiskar

  Mått 7,09 x 1,6 x 4,8 tum

  Märke Sabrent

  Fördelar

  • 5 Gbps överföringshastighet (USB 3.0)
  • Stöder 2,5- och 3,5-tums SATA-hårddiskar
  • Lätt att byta ut enheter

  Nackdelar

  • Plastdesign leder inte värme så bra

  Detta är ett liknande steg som att hacka din befintliga externa hårddisk. Den enda skillnaden är att kapslingen ska levereras med instruktioner om installation av frekvensomriktaren. Du måste också bekräfta att höljet har rätt storlek för att rymma din hårddisk. Kom ihåg att hårddiskar finns i 2,5-tums och 3,5-tums varianter.

  När du har installerat hårddisken i det nya höljet, anslut den till din PC via USB, slå på den och börja hämta dina data.

  Fördelen med det här alternativet är att när du har återställt de saknade data kan du använda disken som en extern hårddisk. Anslut en omformaterad enhet till valfri dator eller mediaenhet som extern lagring.

  4. Sök efter data med en USB-dockningsstation

  Bildkredit: pmsyyz/Flickr

  Ett snabbt och enkelt alternativ för att ansluta gamla hårddiskar till din PC är en USB-dockningsstation.

  Den här enheten sitter på ditt skrivbord och ansluts till datorns USB-port. Inuti dockningsstationen hittar du SATA-kontakter (och ibland IDE/PATA-kontakter) som hårddisken kan kopplas in i. Enheterna glider i huvudsak in i dockningsstationen upprätt, vilket ger tillgång till innehållet via USB.

  Se det som en hårddiskläsare.

  Sabrent USB 3.1 till SATA extern hårddisk dockningsstation

  Sabrents USB 3.1 till SATA External Hard Drive Docking Station är ett av de enklaste sätten att få bort försvunnen data från din hårddisk. Sätt bara i hårddisken, anslut dockan till din dator och överför alla filer du behöver.

  Dessutom, med en dataöverföringshastighet på 10 Gbps tack vare USB 3.1, har du allt du behöver på nolltid.

  Portar USB 3.1

  Mått 5 x 2,9 x 2,3 tum

  Fördelar

  • Enkel operation
  • Stöder 2,5- och 3,5-tums hårddiskar
  • Prisvärd prislapp

  Det finns olika typer av USB-dockningsstationer för diskenheter. De flesta tillhandahåller endast SATA-anslutningar för 3,5-tums och 2,5-tums diskenheter.

  Allt som allt är detta förmodligen det mest bekväma alternativet, och vissa enheter ger till och med plats för flera hårddiskar. Men vissa enheter inkluderar även IDE/PATA-kontakter, även om strömkontaktens placering på dessa äldre enheter kan orsaka problem.

  5. Installera hårddisken i din PC

  Om du har ont om tid eller inte har råd med en hårddiskläsare kan vilken hårddisk som helst kopplas direkt till en PC via en kabel direkt till moderkortet.

  De exakta stegen kommer återigen att bero på typen av hårddiskkontakt:

  • Anslut SATA-enheter till moderkortet med SATA-kabeln.
  • IDE-enheter använder IDE-bandkabeln, så moderkortet måste ha en kompatibel port.

  Om ingen kompatibel port är tillgänglig behöver du en kompakt adapter som är tillräckligt liten för att passa in i ditt PC-fodral.

  Observera att detta inte är en långsiktig lösning. Sluta använda adaptern när du har återställt data och kopierat den till en ny hårddisk eller SSD.

  Innan du installerar någon enhet inuti din PC bör du naturligtvis vara säker på att du vet vad du gör. Med hårddisken korrekt ansluten till din PC:s moderkort bör det vara säkert att starta datorn och bläddra i enheten.

  6. Installera hårddisken i en bärbar dator

  De flesta av alternativen ovan kan användas med en bärbar dator. Men om du vill veta hur du ansluter din hårddisk till en bärbar dator internt, är det lite annorlunda.

  Du har två alternativ här:

  • Installera en hårddisk i den bärbara datorns dedikerade expansionskortplats.
  • Byt ut den optiska enheten mot en hårddisk.

  Den andra lösningen är mindre praktisk för nyare bärbara datorer, som i allt högre grad levereras utan utrymme för ytterligare hårddiskar.

  Vår guide om hur du ansluter en hårddisk till en bärbar dator med den optiska enhetsporten kommer att ge mer information.

  Hur man ansluter en extern hårddisk till en PC utan USB

  Alla exempel hittills har gällt en intern hårddisk som kräver att data tas bort från den. Men vad händer om du hade en extern hårddisk som du behövde ansluta till din dator för att ta bort data, men enheten hade ett problem med USB, vilket förhindrade anslutning?

  Lyckligtvis är lösningen en kombination av ett par av svaren ovan. Allt du behöver göra är att öppna den externa enhetens hölje och sedan använda en adapter eller en dockningsstation för att ansluta den till din PC eller bärbara dator. Om du är särskilt händig med en skruvmejsel kan du till och med installera hårddisken i ett extra fack i din dator.

  Nu vet du hur man läser gamla hårddiskar

  Att hämta data från din hårddisk bör vara enkelt om den är ansluten till din dator. Allt du behöver göra härnäst är att kopiera data från hårddisken till lagring på din PC. Om det finns tillräckligt med lagringsutrymme bör detta inte vara ett problem.

  Men om du försöker återställa en gammal, utsliten enhet och behöver veta hur man får bort filer från hårddisken, eller om du letar efter förlorad eller raderad data, behöver du ett dedikerat filåterställningsverktyg.