Har du funderat på begreppet digital nomad och vill veta mer? Den här artikeln kommer att utforska denna livsstil och se hur lätt det är att anpassa sig till den.
En digital nomad är en person som lever ett nomadliv, samtidigt som de håller sig uppkopplade digitalt. De försörjer sig oftast genom distansarbete via teknik, medan de reser runt.
Ibland förväxlas digitala nomader med distansarbetare eller frilansare, men de kännetecknas av att de reser, både inom landet och utomlands, medan de arbetar. Frekvensen av platsbyte varierar. Vanligtvis jobbar de från coworking spaces, caféer eller till och med husbilar.
Efter Covid-pandemin har antalet digitala nomader ökat markant globalt. När pandemin slog till tvingades många företag ställa om till distansarbete. Under den perioden var nomadlivet svårt på grund av nedstängningar och resebegränsningar.
Efter pandemin var det många distansarbetare som inte ville återvända till kontoren. Istället valde många att lämna det traditionella 9-till-5 schemat och istället bli digitala nomader.
Faktum är att antalet digitala nomader i USA ökade med 131 % från åren före pandemin (2019) till 2022. I dagsläget identifierar sig 11 % av de amerikanska arbetstagarna som digitala nomader. Antalet ökar globalt i takt med att fler blir intresserade av att kombinera resor med ett flexibelt arbetsschema.
Hur ser en typisk digital nomadlivsstil ut?
Den digitala nomadens livsstil varierar beroende på personens yrke. Men det finns vissa gemensamma drag. De är platsoberoende och flyttar runt. För att lättare kunna förflytta sig, lever de ofta minimalistiskt.
Digitala nomader har vanligtvis distansjobb online med flexibla scheman. Många arbetar i coworking spaces eller coliving spaces. Vissa reser och bor i husbilar. De planerar noga sina resor och månatliga utgifter.
Utöver detta ställs de också inför många utmaningar och kulturchocker, jämfört med en vanlig anställd som inte reser.
Här är några kända digitala nomader med stor närvaro på sociala medier. Du kan följa dem för att få en bättre bild av hur en sådan livsstil kan se ut:
Chris, frilansaren
Bildkälla: Chris, frilansaren
Denna inflytelserika digitala nomad är webbutvecklare och reser runt. Han har bott i många städer på fyra kontinenter och har en Youtube-kanal som du kan följa för att lära dig mer om hans livsstil.
Matt Kepnes
Han är en resebloggare som lever som digital nomad och fortsätter sin karriär. Han har en egen resewebbsida och du kan följa honom på X (tidigare Twitter) och TikTok.
Gone with the Wynns
Bildkälla: Gone with the Wynns
Jason Wynn och Nikki Wynn är ett äventyrspar som gör dokumentärer. Tidigare reste de i husbil, nu bor de på sin båt. Du kan hitta dem på deras sociala mediekanaler, bland annat Youtube.
Steg som krävs för att anpassa sig till digital nomadism
Att arbeta medan du reser kan låta som ett äventyr. Men det är inte något du bara kan börja med. Du måste följa en steg-för-steg process för att lyckas.
Gör din research
Först behöver du ta reda på om digital nomadism är rätt väg för dig. Kolla upp hur det verkligen är att leva så. Tänk på både fördelar och nackdelar för att se om det passar dig. Du kan också prata med digitala nomader du känner.
Skapa en budget
När du bestämt dig, måste du skapa en budget. Beräkna kostnader för transport, boende, mat, internet, försäkringar och andra nödvändigheter. Skapa även en nödfond.
Säkerställ tillräckligt med uppdrag
Innan du ger dig ut på din digitala nomadresa, se till att du har tillräckligt med jobb. Att ha en stabil kundkrets innan du lämnar är lika viktigt som att försäkra dig om att jobben ger tillräcklig inkomst.
Välj en destination
Nu måste du välja din första destination som digital nomad. Faktorer som skatt, ekonomi, internetanslutning, tillgång till internet, infrastruktur, banksystem, turistattraktioner och kultur bör beaktas.
Fundera över om du behöver lära dig ett nytt språk och om du har tid för det. Tidszonen är också viktig. Om du jobbar för ett företag i Asien men bor i USA, blir det svårt att upprätthålla en bra balans mellan jobb och privatliv.
Utveckla dina färdigheter
När du arbetar på det här sättet, arbetar du borta från familj och kollegor. Därför bör du ha grundläggande färdigheter för att klara dig själv. Du måste vara tekniskt kunnig för att hantera tekniska problem som kan försena dina leveranser.
Skaffa försäkring
Som digital nomad är det ett måste att ha ett försäkringsskydd. Om du planerar att jobba internationellt, måste du se till att din försäkring gäller utomlands. Om din arbetsgivare inte erbjuder försäkring måste du skaffa en själv.
Hantera all nödvändig utrustning
Att resa runt som digital nomad innebär att du behöver ha med dig vissa verktyg och enheter. Det viktigaste är en bärbar dator, tillsammans med brusreducerande hörlurar och en webbkamera. Du behöver också en mobiltelefon med ett SIM-kort som funkar internationellt.
Förbered dig för värsta scenariot
När du är hemifrån kan du ställas inför nödsituationer. Därför är det viktigt att ha flera backup-planer. Du kanske av olika anledningar inte kan fortsätta vara en digital nomad, och då måste du vara redo för det också.
Jobb som passar bra för den digitala nomadlivsstilen
Jobb som kan utföras på distans och inte är bundna till en geografisk plats är lämpliga för digitala nomader. Du måste också försäkra dig om att din arbetsgivare eller kund är okej med din livsstil.
Det finns många webbplatser för distansjobb där du kan hitta jobb som passar för digitala nomader.
Frilansjobb är också ett perfekt alternativ för den här livsstilen. De är dock inte lika stabila som heltidsjobb på distans, så du måste vara försiktig om du litar på dem helt. Du kan hitta frilansjobb på sidor som Upwork och Fiverr.
Här är en lista på yrken som digitala nomader ofta jobbar med:
- Skribent
- Copywriter
- Bloggare
- Korrekturläsare/redaktör
- Översättare
- Videoredigerare
- Projektledare
- Grafisk designer
- Onlinehandledare
- SEO-specialist
- Sociala medier-manager
- Programmerare
- Apputvecklare
- Kundsupport
- Kvalitetsanalytiker
- Bokföring
Länder som är bäst lämpade för digital nomadism
För att en plats ska passa digitala nomader bör det finnas grundläggande bekvämligheter till ett rimligt pris. Vädret ska vara behagligt och banksystemet liberalt. Det bör finnas en bra internetanslutning utan begränsningar. Här är några populära länder för digitala nomader:
- Indonesien
- Mexiko
- Portugal
- Thailand
- Estland
- Colombia
- Tyskland
- Vietnam
- Tjeckien
- Irland
- Grekland
- Costa Rica
- Belgien
- Nicaragua
- Peru
- Brasilien
- Panama
- Bulgarien
- Indien
Fördelar med att vara en digital nomad
Här är några anledningar till varför du kanske vill bli en digital nomad:
- Möjligheten att arbeta var som helst i världen med internetuppkoppling
- Att arbeta efter ett eget schema och ha en balans mellan jobb och fritid
- Att bo på billigare ställen och spara pengar
- Att utforska olika platser och kulturer
- Ökad problemlösningsförmåga
- Exponering för nya perspektiv och personlig utveckling
- Potentiella ekonomiska fördelar och skatteförmåner
Nackdelar med att vara en digital nomad
Här är några anledningar till varför du kanske vill undvika att bli en digital nomad:
- Möjliga hälso- och säkerhetsrisker i okända miljöer
- Svårt att få tillgång till ett stabilt och säkert internet
- Frekventa resor och logistiska problem
- Visum och juridiska frågor i utlandet
- Osäkerhet vad gäller jobb och inkomst
- Isolering från familj och vänner
- Brist på ett stabilt socialt nätverk
- Begränsad tillgång till specialresurser och utrustning
- Tidskrävande planering för administrativa uppgifter
- Svårt att upprätthålla gränsen mellan arbete och fritid
Digital nomadlivsstil vs. 9-till-5 jobb
Jag jobbade tidigare som content writer på ett amerikanskt företag med ett 9-till-5-jobb, och tjänade 3 500 dollar i månaden. Sedan valde jag att bli digital nomad och frilansa för olika tekniktidningar och mjukvaruföretag från olika platser.
Nu tjänar jag omkring 4 000 dollar i månaden. Här är en fiktiv uppdelning av utgifter för båda livsstilarna:
9-till-5 jobblivsstil
- Månadsinkomst: 3 500 $
- Månadsutgifter: 3 300 $
- Utgiftsfördelning:
- Hyra: 1 200 $
- El, vatten, osv.: 100 $
- Mat: 700 $
- Transport: 500 $
- Underhållning: 500 $
- Övrigt: 300 $
Digital nomadlivsstil
- Månadsinkomst: 4 000 $
- Månadsutgifter: 3 000 $
- Utgiftsfördelning:
- Boende (Airbnb eller coliving spaces): 1 000 $
- Internationell och lokal transport: 700 $
- Mat: 400 $
- Reseförsäkring och sjukvård: 250 $
- Mobiltelefon och internetanslutning: 50 $
- Arbetsrelaterade kostnader: 200 $
- Fritidsaktiviteter: 200 $
- Övrigt: 200 $
Som digital nomad behöver jag inte längre bo i en dyr stad där mitt kontor ligger.
Jag har också friheten att resa till olika platser utan att vänta på att mina ledighetsansökningar ska bli godkända. Dessutom kan jag stanna på en plats så länge jag vill.
Vem passar inte den digitala nomadlivsstilen?
Om du nu känner dig lockad att bli digital nomad, är det bra att först fundera över om det verkligen passar dig. I det här avsnittet kommer jag att diskutera vilka personligheter och livsstilar som inte passar den här livsstilen alls.
Rutinstyrda personer
Om du är någon som vill ha ett rutinmässigt liv med ett förutsägbart schema, är den här livsstilen inte för dig. En digital nomads liv innebär ständigt föränderliga miljöer och rutiner, vilket kommer orsaka stress och obehag.
Hemtama och familjeorienterade personer
Om du vill bo bekvämt i hemmiljö, vara nära familj och vänner, ska du inte välja att bli digital nomad. Inte heller om du har ett socialt ansvar gentemot barn och äldre i familjen.
Personer som behöver specialutrustning eller resurser
Om du har ett yrke som kräver omfattande resurser eller specialutrustning som inte är lätt att ta med sig, kan du glömma att leva så här.
Personer som är mycket riskaverta
Som digital nomad finns det många osäkerheter och risker, när det gäller ekonomi, logistik och personlig säkerhet. Om du är en riskavert person passar du inte som digital nomad.
Personer som inte gillar att planera
Digital nomadism kräver att du planerar boende, arbetsschema och resor. Om du inte gillar att planera sådant, är den här livsstilen inte rätt för dig.
Personer med hälso- eller rörlighetsproblem
Den nomadiska livsstilen passar inte personer med hälsoproblem eller rörlighetsproblem. Det innebär mycket fysisk aktivitet som täta resor och byten av boende, vilket är svårt för dessa personer.
Personer som har svårt för kulturella skillnader
Om du väljer att bli digital nomad kan du uppleva en kulturkrock när du vistas en längre tid i en exotisk stad. De som inte är redo att acceptera kulturella skillnader bör släppa tanken på att vara en digital nomad.
Författarens åsikt om den digitala nomadlivsstilen
Som digital nomad inom content creation kan jag säga att den här livsstilen är perfekt för den som vill njuta av vackra platser samtidigt som man har balans mellan jobb och fritid. För alla som vill lämna sitt skrivbord och leva så här, är det viktigaste att ha rätt kompetens och självförtroende.
Jag har gått igenom stegen för att bli digital nomad och tagit upp för- och nackdelar med livsstilen. Använd den här guiden innan du bestämmer dig. Du kan också kolla in den här listan med produktivitetsappar för distansarbetare.