Hur du uppdaterar dina GPU-drivrutiner (en komplett guide)

Spread the love

Oavsett om du använder grafikkortet i din PC för spel, videoredigering eller 3D-modellering är det viktigt att uppdatera GPU-drivrutinerna regelbundet för att behålla dess hälsa och prestanda. Nya uppdateringar av grafikdrivrutiner tar med sig buggfixar, optimeringar och nya funktioner då och då. Ibland kan en nyligen släppt GPU-drivrutin göra hela skillnaden, eliminera bisarra problem med hög GPU-användning, få nya spel att fungera smidigare och mer. Så om du är förvirrad över hur du identifierar grafikkortet du har och laddar ner de senaste GPU-drivrutinerna för det, är vi här för att hjälpa dig. I den här guiden har vi förklarat steg-för-steg-instruktionerna för att uppdatera dina Nvidia-, AMD- eller Intel GPU-drivrutiner på Windows-datorer eller bärbara datorer.

Uppdatera drivrutiner för Nvidia, AMD eller Intel GPU (2023)

För varje GPU-tillverkare har vi inkluderat två metoder. En låter dig ladda ner den senaste drivrutinsuppdateringen manuellt från deras webbplats och installera densamma. Den andra metoden ser att du installerar en medföljande app som automatiskt laddar ner de senaste GPU-drivrutinerna när de blir tillgängliga. Men innan vi tittar på metoderna, låt oss lära oss hur du kan identifiera GPU-märket och modellen i din Windows 11 eller 10 PC.

Hur du identifierar ditt grafikkort

Innan du uppdaterar dina GPU-drivrutiner bör du veta vilket grafikkort din PC eller bärbara dator har. För att göra det kan du använda två enkla metoder i Windows – Task Manager eller System Information.

1. Först visar Aktivitetshanteraren den GPU-modell som finns i din dator. För att öppna den, använd Windows 11-kortkommandot ”Ctrl + Shift + Esc”. Tryck på dessa knappar samtidigt. Gå sedan till fliken ”Prestanda” (andra) från den vänstra sidofältet, och du kommer att se GPU 0, GPU 1, etc. beroende på din dator. Du hittar namnet på din GPU här, som visas nedan.

2. Alternativt kan du använda appen ”Systeminformation” för denna uppgift. För att komma åt den här appen, tryck på Windows-tangenten och sök efter verktygets namn i sökmenyn. Klicka för att öppna appen från sökresultaten.

3. Navigera nu till Komponenter -> Multimedia -> Display. Här hittar du grafikkortets modelldetaljer i den högra rutan. Om du har ett dedikerat såväl som integrerat grafikkort ser du all information här. Till exempel inkluderade vår MSI Titan GT77 HX recensionsenhet Nvidia GeForce RTX 4090 GPU.

Så här tar du bort dina befintliga GPU-drivrutiner (valfritt)

Även om detta inte är ett obligatoriskt steg rekommenderar vi att du tar bort alla befintliga GPU-drivrutiner som kan orsaka problem på din Windows-dator innan du installerar de nya drivrutinerna. För detta ändamål, ladda ner och installera Display Driver Uninstaller från länk här.

När nedladdningen är klar måste du starta upp i Windows 11 säkert läge, vilket den här guiden kan hjälpa dig med. När du är i felsäkert läge, kör DDU-verktyget du laddar ner och välj din GPU-tillverkare med hjälp av alternativmenyn till höger. Klicka sedan på ”Rengör och starta om” till vänster.

När hela processen är klar kommer du att avsluta felsäkert läge och starta upp Windows igen, varefter du kan följa den här guiden för att installera de senaste GPU-drivrutinerna.

Som ett alternativ till DDU kan du också välja Ren installation eller Fabriksåterställning medan du installerar GPU-drivrutinerna manuellt. Vi kommer att nämna var du hittar dessa alternativ i stegen nedan. Genom att använda dessa alternativ kommer din tidigare grafikdrivrutin tillsammans med eventuella inställningar att raderas helt. Att ta bort din befintliga GPU-drivrutin är valfritt, men du kan göra det för en renare helhetsupplevelse.

Kom ihåg att om du har ett AMD-grafikkort kommer att ta bort de befintliga drivrutinerna också att ta bort AMD Radeon Adrenalin Software, och det kommer inte att finnas något sätt att automatiskt uppdatera drivrutinen längre. Du måste då alltid manuellt ladda ner de senaste drivrutinerna för din AMD GPU. Men för andra GPU-tillverkare kan du fortfarande få drivrutinerna installerade via Nvidias GeForce Experience eller Intels DSA-verktyg.

  8 bästa Business Intelligence-plattformar för analys och datavisualisering [2022]

Hur man uppdaterar GPU-drivrutiner för Nvidia-grafikkort

Ladda ner de senaste drivrutinerna automatiskt

1. För att få de senaste drivrutinsuppdateringarna för din Nvidia GPU automatiskt, starta NVIDIA GeForce Experience. Om du inte har det här verktyget installerat eller tog bort det, ladda ner och installera GeForce Experience från denna länk här. När du startar programvaran för första gången och inte har några drivrutiner installerade, kommer det att säga ”Ingen drivrutin hittades.” Klicka på ”Fortsätt” så kommer programvaran att identifiera din grafikkortsmodell och ladda ner en kompatibel drivrutin.

2. För personer som redan har förinstallerade drivrutiner, navigera till fliken ”Drivrutiner” i Nvidia GeForce Experience. Klicka sedan på ”Sök efter uppdateringar” för att söka efter uppdateringar av GPU-drivrutiner. Om en uppdatering är tillgänglig kommer du att se dess detaljer tillsammans med en ”Ladda ner”-knapp precis nedanför. Klicka på den här knappen för att få den senaste drivrutinen för din Nvidia GPU.

3. Drivrutinen kommer att slutföra nedladdningen inom kort, och du kommer att få två alternativ när den är klar: Express och Custom Installation. Du kan välja något av alternativen beroende på vad du föredrar, men kom ihåg att du får alternativet ”Utför en ren installation” endast i anpassad installation. Det kommer i princip att radera tidigare inställningar och äldre drivrutiner och installera de nya på ett nytt sätt. Detta är inte nödvändigt om du redan har tagit bort de äldre enheterna med DDU. Klicka sedan på Installera längst ner till höger för att starta drivrutinsinstallationen.

Obs: När programvaran uppdaterar dina GPU-drivrutiner blir din dators skärm svart flera gånger. Men oroa dig inte, eftersom detta är helt normalt när nya GPU-drivrutiner installeras.

4. Och där har du det. Dina Nvidia GeForce GTX- eller RTX-grafikdrivrutiner har uppdaterats framgångsrikt genom GeForce Experience. När drivrutinsuppdateringen är klar, klicka på ”Stäng” och återgå till att använda din dator igen. Var inte det enkelt?

Ladda ner och uppdatera GPU-drivrutiner manuellt

1. För att manuellt uppdatera dina GPU-drivrutiner, gå först till Nvidias webbplats för nedladdning av drivrutiner länkade här. Här måste du ange ditt GPU-märke och modell med hjälp av rullgardinsmenyerna. För de flesta måste du välja ”GeForce” under Produkttyp. Därefter måste du välja vilken generation ditt grafikkort tillhör under ”Produktserie”. Det kommer att finnas olika listor för bärbara datorer för varje generation, tillsammans med suffixet ”Anteckningsböcker”, såväl som Nvidia Quadro och workstation RTX-kort.

2. Välj sedan den GPU-modell du har under produktavsnittet. När du är klar väljer du OS samt nedladdningstyp. Om ditt användningsfall främst är spel, välj Game-Ready Driver (GRD). Men om din dator mest används för professionella arbetsbelastningar kan du välja Studio Driver (SD) istället. Det sista alternativet är för Språk, som du kan ställa in efter dina önskemål. När du är klar klickar du på ”Sök” för att se de senaste drivrutinerna för ditt grafikkort.

3. På nästa sida klickar du på ”Ladda ner” (kan behöva klicka på ladda ner igen på bekräftelsesidan) för att börja ladda ner drivrutinen för ditt grafikkort. Om du vill bekräfta drivrutinens kompatibilitet med din GPU, gå till avsnittet ”Supported Products” och kontrollera om din grafikkortsmodell är listad eller inte.

4. När du har laddat ned, öppna drivrutinsuppdateringsfilen och följ instruktionerna på skärmen. Vid någon tidpunkt i installationen kommer du att bli ombedd att göra en anpassad eller expressinstallation. Välj den du föredrar, men kom ihåg att du bara ser alternativet ”utför en ren installation” om du väljer Anpassad installation. Därefter klickar du på ”Nästa” för att fortsätta med installationen, så startar installationen av GPU-drivrutinen.

5. Och voila! Din senaste Nvidia-grafikdrivrutin har installerats på din Windows-dator. Klicka på ”Stäng” för att avsluta installationen och starta GeForce Experience. Du kan också kontrollera ”Skapa skrivbordsgenväg för Nvidia GeForce Experience” om du vill. Du kan nu använda det här verktyget för att uppdatera GPU-drivrutinerna automatiskt, som förklarats ovan.

Hur man uppdaterar GPU-drivrutiner för AMD Radeon-grafikkort

Ladda ner de senaste drivrutinerna automatiskt

För att få automatiska uppdateringar för dina AMD GPU-drivrutiner måste du ha en redan existerande drivrutin installerad på din dator. Om du av misstag tog bort den, måste du använda den manuella delen av guiden för att få tillbaka den och återaktivera automatiska drivrutinsuppdateringar.

  11 bästa böjda spelskärmar du kan köpa

1. Öppna AMD Radeon-inställningar genom att högerklicka på skrivbordet och välja ”AMD Radeon Software” från snabbmenyn. Du måste klicka på ”Visa fler alternativ” i Windows 11 för att komma åt alternativet. Om verktyget inte körs, sök efter detsamma efter att ha tryckt på Windows-tangenten.

2. Inuti Radeon Software, navigera till fliken ”System”. Klicka här på ”Sök efter uppdateringar” för att börja söka efter de senaste drivrutinerna för din AMD Radeon GPU. Du kan också låta verktyget regelbundet söka efter uppdateringar genom att ställa in växeln på ”Automatisk”.

Bild med tillstånd: AMD

3. Nu, efter att programvaran har laddat ner de senaste drivrutinerna åt dig, följ instruktionerna på skärmen och avsluta installationen av nya drivrutiner för ditt grafikkort. Och det är allt. Du har framgångsrikt uppdaterat drivrutinerna för ditt AMD Radeon-grafikkort.

Ladda ner och uppdatera GPU-drivrutiner manuellt

För att manuellt uppdatera dina AMD-grafikdrivrutiner, börja med att gå till AMDs webbplats för drivrutiner och support länkade här. Du kan söka efter din GPU-modell direkt eller använda listorna för att filtrera bort och hitta din GPU-modell. Som sagt, så här fungerar det:

1. Låt oss lära oss hur man filtrerar bort den nödvändiga GPU-modellen. De flesta behöver välja Graphics, men kom ihåg att du hittar drivrutiner för Radeon PRO workstation GPUs under Professional Graphics. De som letar efter GPU-drivrutiner för sina integrerade Radeon Graphics eller APU-system väljer också alternativet ”Processor med grafik”.

2. Sedan, i de kommande två överlappande listorna, måste du välja rätt generation som ditt grafikkort tillhör. Slutligen listar AMD de olika AMD GPU-modellerna under den generationen du valde, så hitta och klicka på den högra och klicka sedan på Skicka.

3. På nästa sida klickar du på plus (+) baserat på ditt operativsystem och klickar på ”Ladda ner” bredvid AMD Software: Adrenalin Edition för att starta nedladdningen av drivrutiner för din GPU.

4. Öppna sedan drivrutinsinstallationsfilen när den har laddats ned. Följ instruktionerna på skärmen för att installera drivrutinen, men expandera menyn ”Ytterligare alternativ” när den visas i installationsprogrammet. Här kan du välja alternativet ”Fabriksåterställning” om du vill. Detta kommer att radera de tidigare drivrutinerna helt, inklusive dess inställningar. När du är klar klickar du på ”Installera”. Din AMD Radeon GPU-drivrutin kommer att uppdateras/installeras inom kort.

5. Du har nu framgångsrikt uppdaterat din AMD GPU-drivrutin manuellt! I slutet av drivrutinsinstallationen kommer du också att bli ombedd att starta om ditt system. Så klicka på ”Starta om” och verktyget är tillgängligt att använda efter omstarten. Nu kan du öppna AMD Radeon Adrenalin Software och aktivera automatiska uppdateringar av GPU-drivrutiner, som vi har visat i föregående avsnitt.

Hur man uppdaterar GPU-drivrutinen för Intel Arc-grafikkort

Ladda ner de senaste drivrutinerna automatiskt

1. Besök först Intels webbplats för att ladda ner Intel Driver & Support Assistant (DSA). Klicka på knappen ”Ladda ner nu” på webbplatsen.

2. När nedladdningen är klar öppnar du installationsfilen och följer instruktionerna på skärmen för att installera verktyget på ditt system. I slutändan måste installationen starta om ditt system.

3. Efter det, tryck på Windows-tangenten och sök efter ”Intel Driver & Support Assistant” för att starta programvaran via sökresultaten. Du kommer sedan att tas till en webbplats i din webbläsare, och verktyget kommer att skanna ditt system efter Intel-hårdvarukomponenter som kräver uppdateringar. Som vi ser i bilden nedan hittade den drivrutinsuppdateringar för GPU såväl som annan hårdvara.

Men om du bara vill uppdatera grafikdrivrutinen klickar du på ”Ladda ner” bredvid den. När du har laddat ner kommer du att se en ”Installera”-knapp som du måste klicka på. Kom ihåg att markera ”Jag förstår och vill fortsätta” varningen och fortsätt.

4. Intel Driver & Support Assistant kommer nu att installera den senaste Arc GPU-drivrutinsuppdateringen. Följ instruktionerna på skärmen tills du når den punkt där den talar om för dig vilka komponenter den ska installera. Här kan du markera alternativet ”Kör en ren installation”, som tar bort alla befintliga drivrutiner tillsammans med dess inställningar. Men om du redan har använt DDU för att helt ta bort de tidigare drivrutinerna behöver du inte aktivera detta. Klicka sedan på ”Start” för att installera den nya drivrutinsuppdateringen på din Windows-dator.

  Varför lagrar företag fortfarande lösenord i vanlig text?

5. Du har nu installerat drivrutiner för ditt Intel Arc-grafikkort. När installationen av drivrutinen är klar klickar du på knappen ”Starta om nu”, varefter din dator startar om.

Ladda ner och uppdatera Intel GPU-drivrutiner manuellt

1. För att manuellt uppdatera drivrutinen för din Intel Arc GPU måste du först besöka Intels webbplats för nedladdning av drivrutiner och programvara länkade här. Det kräver att du anger din Intel GPU:s modellnamn här. Men om du vill uppdatera dina integrerade grafikdrivrutiner måste du istället söka på processornamnet. Om du inte är säker, scrolla upp i den här guiden och lär dig hur du identifierar ditt grafikkorts modell.

För den här handledningens skull, låt oss ladda ner den senaste drivrutinsuppdateringen för Intel Arc A770 GPU. När du har skrivit in din GPU eller CPU:s namn i textrutan på den här webbplatsen, tryck på Retur.

2. Därefter kommer du att se olika resultat för din sökfråga. Leta här efter den som listar din GPU:s generation eller använd alternativen i det vänstra sidofältet för att filtrera bort resultaten. I vårt fall hittade vi rätt drivrutin för Intel Arc i alternativet som markerats nedan, som tydligt säger ”för Intel Arc A-Series Graphics.” När du hittar din GPU-drivrutin klickar du på knappen ”Ladda ner” bredvid den.

3. Öppna filen när drivrutinsuppdateringen har laddats ner. Följ nu instruktionerna på skärmen och klicka på ”Start” för att uppdatera dina Intel Arc-grafikkortsdrivrutiner. Som nämnts i avsnittet ovan kan du även välja att utföra en ren installation via installationsprogrammet.

4. Installationen av din Intel-grafikdrivrutin är nu klar! Klicka på ”Starta om nu” i installationsprogrammet för att avsluta processen. När du startar Windows igen är din dator redo att användas med de uppdaterade Intel GPU-drivrutinerna.

Vanliga frågor

Vad är skillnaden mellan att uppdatera grafikdrivrutiner från Windows Update och tillverkarens webbplats?

Det är mycket bättre att uppdatera din grafikdrivrutin genom de verktyg som tillhandahålls av tillverkaren eller deras webbplats. Windows Update tar vanligtvis inte tag i de senaste GPU-drivrutinerna och hoppar över installationen av olika komponenter i grafikdrivrutinen.

Behöver jag uppdatera min GPU-drivrutin?

Även om du inte behöver uppdatera GPU-drivrutiner, rekommenderas det starkt att du gör det. Uppdaterade GPU-drivrutiner kommer att ge dig optimeringar för nya spel, såväl som buggfixar och nya funktioner.

Hur vet jag att min grafikdrivrutin är uppdaterad?

För att kontrollera om din grafikdrivrutin är uppdaterad kan du använda tillverkarens programvara som NVIDIA GeForce Experience, AMDs Radeon Software eller Intels Driver & Support Assistant. Dessa program hjälper dig att automatiskt få nya drivrutinsuppdateringar.

Uppdateras GPU-drivrutiner automatiskt?

Ja, men bara om du aktiverar alternativet för automatisk uppdatering i NVIDIA GeForce Experience eller AMD:s Radeon-programvara. Intels Arc Control-programvara kan också automatiskt söka efter uppdateringar.

Uppdaterar Windows 11 automatiskt GPU-drivrutiner?

Ja, Windows 11 kommer med Windows Update aktiverat som standard som alltid försöker uppdatera GPU-drivrutiner. Men vanligtvis uppdateras den inte till den senaste drivrutinsversionen.

Uppdatera enkelt grafikkortsdrivrutiner på Windows-datorer

Det var de olika metoderna för att uppdatera din grafikdrivrutin till den senaste versionen på Windows PC. Om du har följt instruktionerna ovan har du framgångsrikt uppdaterat grafikdrivrutinen för dina Nvidia-, AMD Radeon- eller Intel Arc GPU:er. Vi har inkluderat stegen för att inte bara ladda ner drivrutinsuppdateringar manuellt utan också automatisera processen när du väl gör det, vilket kommer att se till att du har de senaste funktionerna och säkerhetsuppdateringarna när och när de rullas ut. Nu när du har uppdaterat dina GPU-drivrutiner, kolla in de utmärkta gratisverktygen för att uppdatera/installera drivrutiner på din Windows-dator. Funderar du kanske på att överklocka ditt grafikkort för att maximera dess prestandapotential? Läs den här GPU-överklockningsguiden för att lära dig hur du gör det. Om du har några tvivel eller stöter på några problem när du uppdaterar dina GPU-drivrutiner, låt oss veta i kommentarerna nedan.